RONALD GORSIC Cropix
UVJERLJIV PORAZ

‘Kraljice šoka‘ nisu izdržale, Hrvatska pružala sjajan otpor, a onda je stalo! Norveška slavila na otvaranju EP-a

Hrvatska je na otvaranju Europskog prvenstva upisala poraz od Norveške 32:23
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. studeni 2022. 21:57

HRVATSKA - NORVEŠKA (23:32)

HRVATSKA: Kapitanović, Pijević; S. Posavec 4, P. Posavec 3, Debelić 3, Blažević 3, D. Kalaus 3, Ježić 2, Japundža 3, Krsnik 1, Prkačin 1, L. Kalaus, Burić, Šimara, Barišić, Petika

NORVEŠKA: Lunde, Solberg; Mork 8, Ingstad 5, Reistad 7, Oftedal 3, Aardahl 1, Skogrand 1, Breistol 4, Naes Andersen 1, Wollik 2, Arntzen, Novak, Hovden, Rushfeldt Deila, Hogseth


Svjetski i europski prvak Norveška bila je na startu Eura bolja od europske bronce Hrvatske. Ne možemo reći da nismo očekivali, ali možemo reći da je Hrvatska bez obzira na poraz igrala obećavajuću utakmicu i dobro otvorila Euro u Ljubljani. Norveška je prikazala modernu dimenziju rukometa, lekcija kako se kažnjavaju greške.

Hrabro je Hrvatska odigrala teško poluvrijeme protiv Norveške. Bili smo na -4, Norveška je dominirala, ali niti u jednom trenutku nismo odustali od sebe. Naša je obrana igrala jako dobru utakmicu i to nas je vratilo u igru kada smo mislili da će Norveška krenuti tradicionalno poznatim putem i napraviti veliku razliku.

Hrvatska je startala u udarnoj formaciji. U sredini obrane Ana Debelić i Kristina Prkačin, uz njih Katarina Ježić koja je u obrani mijenjala Valentinu Blažević, na krilima Paula Posavec i Lara Burić. Sve bi bilo savršeno da nismo prodali nekoliko lopti na startu, što je Norveška naravno iskoristila, a onda smo na to dodali i tri promašena zicera - Burić 2, Paula Posavec jedan, a to se protiv Norveške skupo plaća. Da nije bilo toga, Hrvatska ne bi zaostajala za Norveškom na poluvremenu.

image
RONALD GORSIC Cropix

Norvežanke su igrale od starta u svojoj najjačoj postavi i to je dokaz koliko su respekta imali za našu reprezentaciju. Ta sredina njihove obrane s Ingstad i Breistøl bila nam je jako teška, jer smo se sporo gurali na sredinu, no kada je uz Blažević došla Stela Posavec postali smo brži i jednostavnije dolazili do rješenja koja nam na žalost nisu štimala kako treba u ovakvim utakmicama. No, usprkos nesavršenosti igrali smo jako dobar rukomet.

Norveška vanjska linija Reistad - Oftedal - Mørk vukla je konce, sjajno otvarala prilike za Ingstad i Aardahl na crti, no negdje je protiv takve igre jednostavno moralo curiti. Bilo je iskakanja kada su Oftedal i Mørk prošle jedan na jedan, ali toga nije bilo previše i to je najvažnija činjenica prvog poluvremena. Imali smo napad za -1 na kraju prvih 30 minuta, ali nismo uspjeli zapucati na gol iskusne Lunde koja je kupila samo ono što je trebala. No, i s tim je bila u prednosti pred našom Ivanom Kapitanović. I tu se mogao čekati pomak.

Nismo bili impresionirani silinom svjetskih i europskih prvakinja i to je u prvih 30 minuta uz male dorade u realizaciji bilo jako dobro, no nažalost ne za više od -2. Dobra je stvar bila u činjenici da je Breistøl u 28. minuti dobila drugo isključenje, a loše da su ukrajinske sutkinje nasjele na autoritet Nore Mørk koja je zvala korake Paule Posavec u čistoj kontri za Hrvatsku. Detalj, ali u takvoj utakmici detalji su jako važni.

image
RONALD GORSIC Cropix

Drugi dio je krenuo s istih pozicija s tim da je Norveška u obrani na sredini aktivirala Rushveldt umjesto Breistol. A Hrvatska je stigla za četiri minute na 17:17. Nismo usporavali pod svaku cijenu, tražili smo s osvojenom loptom brzi gol i to je kada igraš s Norveškom iznimna hrabrost. No, to je bio uvjet za uspjeh.

U toj hrabrosti bilo je gluposti, pa se Norveška vratila u plus vrlo brzo. A posebno dobre volje u tim trenucima je bila Henny Reistad koja je namirisala krv i prednost svoje ekipe digla na 21:18 nakon čega je Šoštarić zvao time-out. Ubrzo je zamijenio Kapitanović na golu sa Pijević, tražio je obranu više i pokušaj novog priključka, jer Norveška je otišla i do 22:18. Nezaustavljiva je bila već spomenuta Henny Reistad, vidjela se njena odlučnost da dovrši utakmicu.

Bili smo u velikom minusu na sredini drugog dijela, makar utakmica nije izgledala tako, ali tako uvijek postoji mogućnost da padneš na -10 i dobro je bilo vidjeti da se naše cure ne predaju. Da stvar bude teža odmogla nam je i Solberg mini serijom obrana, a lopte su sve više ispadale, sve češće se promašivalo. Norveška je u 58. minuti bila na +10, nismo zabili gol više od deset minuta, tu se nema što dodati. Završilo je na nerealnih, ali stvarnih minus 9. Tako je to.


PRIJENOS UŽIVO:

HRVATSKA - NORVEŠKA (23:32)

KRAJ UTAKMICE Hrvatske reprezentativke ostale su poražene 22:32 protiv braniteljica naslova. Držale su ‘Kraljice šoka‘ korak za Norvežankama, ali tempo nisu uspjele pratiti tijekom cijelog ogleda. Mork s 8, a Reistad sa 7 poena bile su najbolje strijelkinje utakmice. U našem sastavu Stela Posavec ostala je s najboljim učinkom zabivši četiri gola, dok po 3 broje Japundža, Debelić, Kalaus i Blažević.

58‘ Na kraju će ovo biti visoki poraz, plus 10 za Norvešku... Preko 10 minuta naše rukometašice nisu zabile gol, dosad imamo samo osam golova u drugom dijelu, dok Norvežanke manje-više iskorištavaju svaku pruženu šansu, istovremeno su zaključale put ka svojim vratima. Tempo kakav su aktualne prvakinje nametnule ipak je, dojam je, pretežak za ‘Kraljice šoka‘, koje u ovom trenutku broje igračicu više.

54‘ - Raspad sistema.. Individualna kvaliteta ipak je, čini se, presudila. Teško je vjerovati da možemo izvesti povratak s minus 7, ‘Kraljice šoka‘ gube koncentraciju, a vjerojatno i samopouzdanje nakon ovakve partije aktualnih prvakinja svijeta Norvežanki.. Primijetio je to izbornik Šoštarić: "Promašili smo četiri zicera, alo, idemo bržom loptom, idemo ih razvaliti na široko.. Nemojte ići na visoke lopte, pazite na dodavanja", upute su izbornika na pozvanom time outu.

51‘ - Griješe Norvežanke, ali prate ih naše Hrvatice. Kristina Prkačin zaradila je isključenje, uslijedio je novi sedmerac. Izvela ga je Mork, znamo kako to završava... Zaista ju se ne može zaustaviti, evo je na osam pogodaka, a Hrvatice su na minus šest.

48‘ - Tena Japundža u ovim je trenucima utakmice jedna od rijetkih svijetlih točaka. Gledajući posljednjih pet minuta, u dva navrata nepogrešivo je naciljala. Ali obrana i dalje nema riješenja, koliko god čvrsto da su se naše rukometašice postavile. Ipak, zaustavljena je napokon i Reistad nakon što je sedam puta nalazila put do našeg gola. Sada joj je Pijević ‘skinula‘ bombu. Potom opet gubimo loptu u napadu, a Mork kažnjava za teško dostižnih plus 5..

45‘ - Nemamo lijeka za silovitu Reistad koja nas dobrano muči udarcima izvana.. ‘Kraljice šoka‘ u ovim trenucima olako gube lopte, a Norvežanke znaju to kazniti bez poteškoća. Prelomila se utakmica u potpunosti na stranu Norvežanki, čini se... Sve teže pratimo hitre prvakinje, pa semafor sada pokazuje 21:26.

42‘ - Težak promašaj Blažević iz sedmerca, propustili smo vratiti se na minus dva. Norvežanke su u međuvremenu zaradile isključenje i igraju bez vratarke. Napravile su nam 3:0 seriju i ponovno smo na minus 4. Žustro se brane prvakinje, ali Debelić je uspjela pronaći put do mreže. Treći gol za Anu Debelić, samo S. Posavec broji više iz našeg sastava (4)!

38‘ - Treći put u kratkom razdoblju Krsnik gubi loptu, stiže kazna preko Reisted koja u dvije minute zabija dva zgoditka. "Zašto žurimo u napadu", pita se izbornik Šoštarić tijekom pozvanog time-outa na tri gola minusa naspram Norvežanki.

36‘ - I dalje nemamo riješenja za Mork sa sedam metara... Četvrti put zabila je iz isto toliko pokušaja, trenutno broji šest golova i dvije asistencije na rezultatu 17:18. Potom iz kontre Andersen povisuje vodstvo, a Kapitanović sjajnom obranom čiste šanse sprečava neugodnih tri gola minusa. Blažević trese mrežu za 18:19, napeto je u Ljubljani!

33‘ - Evo i izjednačenja! Prvi zgoditak Tene Japundže vrijedan je egala!

33‘ - Počelo je drugo poluvrijeme! Stela Posavec započela je na parketu, što je razlika u odnosu na prvo poluvrijeme i odmah zatresla mrežu za minus 1! Čvršće se branimo nego u prvom dijelu, Debelić i Prkačin pokazuju svoju čvrstinu! Šteta što nije bila dovoljna da spriječi Oftedal, koja pogađa za 15:17, da bi Blažević iskoristila prvi sedmerac Hrvatske. I dalje smo za vratom aktualnim prvakinjama!

KRAJ PRVOG POLUVREMENA S dva gola minusa ‘Kraljice šoka‘ idu na pauzu. Norvežanke su u jednom trenutku brojale četiri gola prednosti, ali uz dva isključenja i raspoloženost sestara Posavec izborili smo 14:16. Stela Posavec najbolja je naša strijelkinja s 3 gola, dok po dva broje Debelić, Kalaus, Ježić i Paula Posavec. Norvežanke Ingstad i Mork zabile su najviše, svaka po pet puta... Čeka nas uzbudljivo drugo poluvrijeme!

29‘ - Stela Posavec još jednom, sada za 13:15. S krila su promašile Norvežanke, ori se arenom ‘Hoćemo pobjedu‘! Kalaus je na pjesmu s tribina odgovorila pogotkom za minus 1, ali Mork neobranjivo pogađa za 14:16. Uslijedilo je novo isključenje, Ingstad je dvije minute ‘na hlađenju‘...

28‘ - Treći sedmerac za Norvežanke stigao je nakon drugog gola kapetanice Ježić. Tea Pijević pokušala je protiv Mork, ali s jednakim uspjehom kao i Kapitanović u prethodna dva sedmerca. 3/3 za Morh... Potom Kalaus pogrešno dodaje i pruža protivnicama šansu za novi napad, ali samo da bi Posavec zabila iz kontre za 12:14! Paula je na 2/3, sestra Stela na 2/2. U idućem napadu Mork zabija prvi put iz igre za starih plus 3. Breistol je potom isključena zbog prekršaja na Blažević, imamo igračicu više!

23‘ - Stela Posavec zabila je za 8:10, potom kapetanica Katarina Ježić iz kontre pogađa za minus jedan na dodavanje vratarke Kapitanović! Dobile su naše rukometašice dozu samopouzdanja, no nisu uspijele spriječiti Ingstad da poentira četvrti put na utakmici. Potom i Woliik dolazi do zgoditka, a s krila odgovara Paula Posavec za 10:12.

21‘ - Oftedal je donijela Norveškoj najveće vodstvo na utakmici, Hrvatice su brojale četiri gola manje. Šteta zbog propuštene dvije do tri prilike kojima bismo ukrasili semafor, no brzo smo se vratili u igru. Stela Posavec upisala se u strijelce, a onda i Dora Klaus pod prekršajem dolazi do prvog gola i tjera Norvežanke na time-out. Urodio je plodom, jer Aardalh je vratila plus tri. Paula Posavec ukrala je loptu, ali zbog dvostrukog vođenja zaustavljen je taj napad... Nenad Šoštarić nije baš mirno prihvatio zvižduk.

17‘ - Mogle su "Kraljice šoka" doći i do minus jedan nakon što su Norvežanke propustile šansu. Greda je spasila Hrvatice, a potom stativa s druge strane pomogla Norvežankama nakon darca Lare Burić. Zatim se Hrvatska još jednom obranila, a onda Paula Posavec s krilne pozicije propušta zabiti.

14‘ - Dva pogotka Ane Debelić! Debelić dolazi do prvog pogotka nakon dodavanja na crtu, ali u idućem napadu ponovo Norvežanke dolaze do sedmerca zbog obrane iz prostora. Mork još jednom ostaje nepogrešiva, a Hrvatice još jednom odgovaraju preko Ane Debelić!

10‘ - Isključenje za Norvežanke koje su se popele na tri pogotka prednosti. Obranili smo se i s igračicom manje! Čuje se pjesma naših navijača u Stožicama, iako se više navijača očekuje u nedjelju protiv Mađarske. Reistad je nakon ukradene lopte povećala vodstvo Norvežanki na plus 2, ali samo do idućeg napada sada kompletne momčadi Hrvatica. Blažević je zabila za smanjenje vodstva, da bi Ingstad potom ponovo rasporila našu mrežu, i to dvaput u svega nekoliko sekundi na račun pogrešnog dodavanja naših rukometašica. Breistol je zaradila isključenje.

7‘ - Prvi pogodak i prvo isključenje za naše rukometašice. Dora Krsnik zabija prvi zgoditak naših rukometašica na ovom prvenstvu. U idućem napadu Norvežanke su sjajnom minijaturom izborile šansu iz desnog kuta, ali Skogrand nije bila precizna prilikom udarca u bliži kut. Zaustavile su aktualne prvakinje i naš idući napad, a potom Debelić zarađuje prvo isključenje, a Nora Mork nepogrešivo gađa sa sedam metara.

4‘ - Otele su naše rukometašice loptu u prvom napadu favoriziranih Norvežanki, ali Prkačin nije uspjela realizirati prvu našu priliku. Potom vratarka Kapitanović stiže do prve obrane. Ni drugi napad nismo iskoristili, završio je prekršajem naših rukometašica, nakon čega Vilde Mortensen Ingstad zabija prvi gol na utakmici.

1‘ - Počinje ogled u Ljubljani! Naše "Kraljice šoka" kreću u obranu bronce protiv aktualnih prvakinja Europe i svijeta. Norvežanke kreću u napad.


Linker
12. listopad 2024 03:29