Katarina Ježić
 ANZE MALOVRH/KOLEKTIFF Anze Malovrh/Kolektiff
SLAVLJE NAKON TRILERA

Kraljice šoka opet pobjeđuju kad je najvažnije! Naše rukometašice vratile se u igru za plasman na Euro

Pobijedili smo po mnogima najvećeg rivala u gostima i optimistično čekamo nastavak kvalifikacija
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. listopad 2021. 19:05

ČEŠKA - HRVATSKA 24:26 (14:14)

ZLIN Datart dvorana. Gledatelja 2.000. Sutkinje: Nastase i Stancu (Rumunjska).

ČEŠKA: Kudlačkova (6), Mučkova (5); Knedlikova, Manakova, Kordovska 1, Hurichova 2, Satkova 1, Francikova 1, Striskova, Stellnerova, Frankova, Zahova, Kovarova 1, Jarebkova 11 (5), Holanova, Mala 7. Izbornik Jan Basny

HRVATSKA: Pijević (14+2), Kapitanović, Bešen; P, Posavec, Krsnik 6, Mičijević 5, Milosavljević, L. Kalaus 3 (2), D. Kalaus, Ježić 2, Šimara, Lisjak, Dežić 3, Debelić 1, Gudelj, Blažević 6 (2). Izbornik Nenad Šoštarić

SEDMERCI: Češka 7 (5), Hrvatska 5 (4)

ISKLJUČENJA: Češka 4 minute (Holanova 13, 34), Hrvatska 10 minuta (Debelić 9, 42, Krsnik 17, Mičijević 29, L. Kalaus 32)

IGRAČICE UTAKMICE: Tea Pijević i Dora Krsnik

---------------------------------------------------

Nakon bolnog poraza od Ukrajine, Hrvatska je u Zlinu ostala na nogama. Pobijedili smo Češku, po mnogima najvećeg konkurenta, vratili krv u obraze i optimistično čekamo nastavak kvalifikacija i plasaman na Euro koji će se 2022. održati u Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori.

Iznimno važna bila je utakmica u Zlinu za Hrvatsku nakon poraza od Ukrajine. Trebalo je preživjeti i vratiti krv u obraze, jer poraz bi nas opasno udaljio od Eura. Nenad Šoštarić je iz riječkog tima izostavio Josipu Jerčinović, ubacio Gudelj, ali je veću promjenu napravio na terenu, jer smo na desnom krilu igrali s klasičnom desnom vanjskom Ivanom Dežić i koliko god se pokazalo kao rizik, pokazalo se i kao plus, jer smo vidjeli da imamo tu ljevakinju koja nam treba, koja može zabiti.

Počeli smo sa 5-1 sa Dorom Krsnik iza nje je bila Debelić, prema Marketi Jerabkovog češkom Hansenu napadala je Lara Kalaus, a na drugom halfu bila je Ježić. Mičijević je za Debelić ulazila u napadu. Pucalo je dosta u našoj obrani, makar je ponovo obrana bila manji problem nego napad na početku. Opet smo bespotrebno jurišali, pa su prebrze puteve opalile Dežić i Mičijević, pa je Krsnik izgubila loptu, Debelić fulala zicer u kontri i Jerabkova koja je igrala solo utakmicu i zabijala penale, Češku je digla na nezgodnih 8:4 nakon čega je Šoštarić morao zvati time out.

Onda smo se napadački sabrali, sjajnu rolu odigrala je Dora Krsnik, Mičijević je zabijala pod rukom, Pijević počela braniti nemoguće i vratili smo se u život. A onda opet mini show Jerabkove za još opasnijih 14:9 Čehinja nakon čega je Šoštarić promijenio obranu na 6-0, Jerabkovoj poslao Doru Krsnik i od tog trenutka se utakmica usmjerila na naš mlin. Ostatak Čehinja nije to uspio pratiti svoju najbolju igračicu, naša obrana je počela izgledati bolje i pomalo smo u 29. minuti stigli do izjednačenja, a na kraju poluvremena imali i priliku za vodstvo što je izgledalo sjajno prema onome što nam se moglo dogoditi nakon čeških 14:9.

Dosta oscilacija u našoj igri, dokaz da nema prave forme, rutine, ali srcem se pokrilo sve što se moglo tako da smo dobro stajali nakon 30 minuta u nadi da se vratimo na pravi put nakon horrora iz Rijeke.

I onda opet isto na startu drugog dijela. Nestrpljiva Lara Kalaus gubi loptu, pa promašuje, pa radi isključenje, pa nešto kasnije fula i penal - greške u seriji. Češka ima šansu triput za plus 2, ali ne uspijeva prvi put, Krsnik nas vraća u egal, pa drugi puta MIčijević. I takvim minusima je morao doći kraj, jer stizanje je bilo sve opasnije. Ovaj puta nije bilo promjene golmanica kao u Rijeci, a Tea Pijević je to vratila u vrlo važnim trenucima. Skinula je i penal Jerabkovoj kao da je htjela reći 'dosta više'.

Stiskali smo Češku i i konačno u 40. minuti nakon polukontre koju je realizirala Debelić poveli. I onda je Valentina Blažević vratila sve što je ostala dužna u prvoj utakmici u Rijeci. Tri gola za redom, mirna ruka u vođenju ekipe na terenu i Hrvatska je bila na obećavajućih +3, pa je Jan Basny time outom spašavao svoj tim u kojem se Jerabkova malo ipak umorila. No, trebalo je to izdržati, jer i naša je snaga kopnila. I onda je Tea Pijević skinula još jedan penal Jerabkovoj, ali Krnik nije pogodila +3, pa je Veronika Mala pogodila +1. I drama za kraj. Blažević zabija penal koji je izborila Milosavljević, Češka gubi loptu, a Tea Pijević, blago nam, zaključuje priču i veliku pobjedu u Zlinu.

Francuska teško u Ukrajini

U drugom susretu 2. kola naše skupine Francuska je nakon velike borbe teškom mukom svladala Ukrajinu 28:25. Glibko je sa 9 golova bila najbolja kod Ukrajinki, dok je Francusku sa 7 predvodila Nocandy. Kod Ukrajine 11 obrana Gladun, kod Francuske 10 Gabriel.

Tablica

Francuska 2 2 0 0 66:47 4

Hrvatska 2 1 01 48:47 2

Ukrajina 2 1 0 1 48:50 2

Češka 2 1 0 1 46:64 0

Linker
26. travanj 2024 21:49