JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff
HEP CROATIA CUP

Kraljice šoka ponovno oduševile naciju! Ćamila povela Hrvatsku do nove pobjede nad svjetskim prvakinjama

U prvoj utakmici turnira u Poreču hrvatska ženska reprezentacija nadigrala igračice Nizozemske
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. travanj 2021. 22:30

HRVATSKA - NIZOZEMSKA 24:23

HRVATSKA: Bešen, Pijević (10+1 obrana); Zadravec 2, Plahinek, Krsnik 5(2), S. Posavec, Mičijević 7, Milosavljević, D. Kalaus 2, Ježić 2, Japundža, Miočinović, Franušić, Šimara 2, Debelić 2, Blažević 2(1). TRENERICA: Snježana Petika.

NIZOZEMSKA: Rompen (0+1), Wester (9 obrana); Bont 1, Abbingh 4(3), Van Wetering 2, Broch, Haggerty, Smeets 1, Malestein 3(2), Van der Vilet 2, Nieuwenweg, Van Kreij 1, Struijs, Housheer 3, Polman 6. IZBORNIK: Emmanuel Mayonadde.

-------------------------------------------------------------------------------------

Oduševile su nas na Europskom prvenstvu u Danskoj, ispričale su najljepšu priču i osvojenom brončanom medaljom dokazale da i u hrvatskom ženskom rukometu postoji visoka vrijednost. Nadjenule su si nadimak Kraljice šoka i stekle rejting koji je na nikad jači HEP Croatia cup u Poreč doveo dva sudionika Olimpijskih igara u Tokiju, Brazil i aktualnog svjetskog prvaka Nizozemsku.

U prvoj utakmici nakon nastupa na Euru hrvatske su se rukometašice susrele s Nizozemkama, koje su u Danskoj pobijedile 27:25 u preliminarnoj skupini. Obje reprezentacije bile su u drugačijim sastavima, gošće su bile bez par igračica zbog korone, a našu je reprezentaciju po prvi put vodila trenerica Snježana Petika, prva asistentica izbornika Nenada Šoštarića koji se zbog karantene nije mogao pojaviti u Poreču. Doista je šteta što se ova zanimljiva utakmica morala igrati bez gledatelja, ne sumnjamo da bi u suprotnom navijači u velikom broju pozdravili hrvatske rukometne heroine.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff

Upitna je bila Ćamila Mičijević, ali je lakat izdržao i lijeva vanjska Metza s osmijehom je predvodila Hrvatsku koja je bila bez L. Kalaus, P. Posavec i Karlovčan. Krenuli smo s Mičijević, Blažević i Krsnik u vanjskoj liniji, Debelić na crti, Šimarom i Zadravec na krilima te, naravno, s Pijević na golu. Oporavljenica Ivana Kapitanović ovaj put je bila na klupi umjesto trenera vratarki Matije Bilušića.

Povela je Hrvatska 5:3, uslijedila je 5:0 serija Nizozemki kod kojih nam je probleme stvarala povratnica nakon teške ozljede Estevana Polman, inače partnerica poznatog nogometaša Rafaela van der Vaarta. Petika je pozvala time-out pri rezultatu 5:8, podijelila par korisnih savjeta i uslijedio je veliki preokret. Učvršćena je obrana, više se nisu promašivali ziceri i kontre. Branila je dobro Wester, ali još bolje Pijević. Važnu rolu odigrala je Dora Kalaus i na odmor su Kraljice šoka otišle s ugodnih 13:10.

Sredina nastavka donijela je odvajanje na pet pogodaka prednosti nakon što su Nizozemkama isključene dvije igračice (20:15 u 46. minuti). Izgledalo je da je tu sve riješeno, ali svjetske prvakinje ne predaju se lako. Opet je kod Hrvatske došlo do pada i u završnici smo vidjeli dramu sa sretnim završetkom. Vratila se Nizozemska na 24:23 u posljednjoj minuti, Rompen je potom i obranila sedmerac Blažević, no uspjele su se naše djevojke obraniti i na kraju su plesom proslavile zasluženu pobjedu.

Ćamila opet u glavnoj ulozi, zabijala je kad je bilo teško, ukupno sedam, asistirala u pravo vrijeme, stala je malo i na pivota, a o obrambenom učinku da ne pričamo. Uz važan doprinos Pijević valja pohvaliti i Krsnik koja je imala par ključnih poteza i zabila pet golova, dok su po dva dodale Zadravec, D. Kalaus, Ježić, Šimara, Debelić i Blažević.

Sutra (četvrtak) u Poreču od 18 sati igraju Brazil i Nizozemska (Planet Sport), dok HEP Croatia cup u petak (20.00, RTL2) zatvaraju Hrvatska i Brazil.

Linker
26. travanj 2024 10:27