Snježana Petika
 JOZO ČABRAJA/KOLEKTIFF
CROATIA CUP

‘Kraljice šoka‘ prvi puta na sceni nakon osvojene bronce u izborničkom debiju Snježane Petike

Petika će na Croatia Cupu protiv Nizozemske kao pomoćnica odraditi posao umjesto Nenada Šoštarića
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. travanj 2021. 17:22

Proslavljena hrvatska rukometašica Snježana Petika, osvajačica Lige prvakinja s Podravkom 1996., danas će po prvi put voditi utakmicu hrvatske ženske rukometne reprezentacije. Izbornik Nenad Šoštarić zbog bolesti nije otputovao na okupljanje u Poreč, pa će Snježa kao pomoćnica preuzeti njegovu ulogu u ogledima s Nizozemskom i Brazilom na Croatia cupu.

- Atmosfera je radna, ne mogu reći da nije naporno jer usput radim i svoj stalni posao “na daljinu”, kao i u Danskoj. Sad je još gore nego na prošlom okupljanju u ožujku jer je i kolega Bilušić, trener vratarki, u karanteni. No, možda nam se naknadno priključi ako mu PCR test bude negativan - rekla je Snježana Petika.

image
Valentina Blažević i suigračice dobile su Nizozemsku na Euru u prosincu 27:25
JOZO ČABRAJA/KOLEKTIFF

Iako je većinu svog trenerskog staža radila s mladim rukometašicama, nisu joj strane ni seniorke. Jednu sezonu bila je trenerica Podravke Vegete, a već je dugo u stručnom stožeru seniorske vrste tako da sve igračice jako dobro poznaje.

- Spremna sam, moram biti. Nema drugog rješenja i na meni je da se brzo saberem i prebacim s početnica na vrhunske igračice. Prošli put je bilo malo teže jer sam se prvi put našla u takvoj ulozi nakon što je izbornik završio u karanteni, ali s obzirom na situaciju znala sam što me čeka i dobro sam se pripremila za sve. Nema tu puno filozofije, kraj sezone je i bitno je da taktički dio što bolje uigramo i da se što kvalitetnije pripremimo za suparnike koji nas čekaju.

Atraktivni suparnici

Kontakti s izbornikom zasad su minimalni.

- Danas se još nismo čuli, poslala sam mu poruku da ga neću maltretirati, a podrazumijeva se da on mene može nazvati u bilo koje vrijeme. Dugo smo već godina zajedno u reprezentaciji, znam kakav je njegov način razmišljanja i poimanja rukometa, tu se slažemo skoro 100 posto. Sve su to cure koje igraju u vrhunskim klubovima i trebaš ih kao pojedinke dobro ukomponirati, da budu kolektiv. Ali one već same sve znaju, a trener je tu da intervenira ako stvari ne idu u dobrom pravcu, da povuče neki potez koji može promijeniti tijek utakmice.

Na Croatia cupu gostuju Nizozemska i Brazil.

- Željeli smo imati dvije jake utakmice na ovom kontrolnom okupljanju kako bismo imali kontinuitet pravih okršaja. Atraktivni su to suparnici i za publiku uz TV ekrane, dobro je da ženski rukomet bude i dalje prisutan u medijima.

Prva je na redu Nizozemska, danas s početkom u 20 sati u dvorani Žatika u Poreču.

- Imamo snimku njihove utakmice sa Slovenijom, ali od igračica koje su odigrale 90% minutaže u sastavu Nizozemki nema niti jedne vanjske niti pivotkinje. Igračice iz Borussije Dortmund su u karanteni, no vratile su im se Polman i Broch. Morat ćemo malo improvizirati u pripremi utakmice, ali nama u Hrvatskoj improvizacija ionako nije strana pa vjerujem da ćemo se snaći.
Nizozemsku su Kraljice šoka na Euru u Danskoj svladale 27:25 u skupini prvog kruga natjecanja, nema sumnje da će naše današnje suparnice tražiti priliku za revanš.

- Nizozemci su nacija koja ima visoko mišljenje o sebi, i reprezentacija im ima takav mentalitet. Normalno da im nije bilo drago što smo ih pobijedili jer smo na Euru bili autsajderi, imaju motiva da nam uzvrate.
Petika je istaknula kako je još prerano za najavu početne sedmorke.

S najjačom postavom

- Nekih velikih promjena sigurno neće biti, idemo s našom najjačom postavom, a sve ostalo ćemo mijenjati shodno potrebama i razvoju situacije na terenu. Ćamilu Mičijević muči lakat, vidjet ćemo koliko će ona moći, a znamo da naša ekipa sa Ćamilom ili bez nje nije ista. Vjerujem da ćemo odigrati maksimalno, da će cure shvatiti da više nismo autsajderi, nego treći na Euru. Uz Ćamilu i Teu Pijević, odlično je protiv Nizozemske odigrala Larissa Kalaus. Kako nje sad nema, moramo naći neku drugu ‘Larissu’, nekoga tko će preuzeti odgovornost kad nam zatvore glavne igračice.

Nizozemska će u četvrtak (18.00) igrati s Brazilom, s kojim se mi sastajemo u petak (20.00).

- Brazilske igračice uglavnom igraju u Europi, no već dvije godine nismo ih imali prilike vidjeti na djelu kao reprezentaciju. Možemo samo pretpostavljati kako su ukomponirane i kakav im je sustav igre, ali im je većina igračica ostala ista. Dobro je što imamo dan odmora između dvije utakmice, tako da ćemo ih vidjeti protiv Nizozemske pa ćemo ipak imati i malo vremena za analizu i pripremu - zaključila je Snježana Petika.

Linker
25. travanj 2024 17:49