Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images
SKEPSA

LEGENDA BEZ DLAKE NA JEZIKU 'Svaka čast Baliću, Metličiću i Babiću, sve je to korektno, ali baš da vode državu s takvim renomeom...'

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 11. studeni 2016. 00:40

Dok je njegov prijatelj Veselin Vujović vodio PPD Zagreb, često je znao doći na trening. Vujović je otišao, no Sead Hasanefendić, veliki rukometni stručnjak, nastavio je dolaziti u Kutiju šibica.

- Dolazio sam uvijek. Kad god sam u Zagrebu. Rukomet je moj život. Postoje zakoni i postoji nešto više, ustav. Za mene je rukomet ustav i čini mi veliko zadovoljstvo.

Sad se pokažite, momci

Čovjek iza kojeg je gotovo 40 godina trenerske karijere, trenutačno je bez angažmana. Kako kaže, “ne zato što nemam što raditi, nego zato što ne želim”.

- Moguće je da se to promijeni već početkom godine. Još uvijek sam u Zagrebu, majka mi je bila dosta bolesna pa nisam htio preuzimati nove poslove.

BERLIN - JUNE 06:  Head coach Sead Hasanefendic of Gummersbach looks on during a friendly match between Germany and the Handball Bundesliga Allstars at Max-Schmeling Hall on June 6, 2010 in Berlin, Germany.  (Photo by Matthias Kern/Bongarts/Getty Images)
Matthias Kern/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images

Spominjalo ga se i kao kandidata za hrvatsku klupu. Pa i za klupu Zagreba.

- Ma, ja imam neka mišljenja o hrvatskoj reprezentaciji, koja se neće svima svidjeti. Ali mislim da na osnovi svega što sam napravio u rukometu imam pravo reći što mislim. Hrvatska je uvijek bila rukometna institucija, ali mislim da je u posljednje vrijeme napravila, blago rečeno, neke vrlo smione poteze.

Na primjer?

- Mislim da su mlade snage brzo uletjele u sve to. Svaka čast Baliću, Metličiću, Babiću, to je sve korektno, zaslužno, ali baš da vode jednu državu s takvim renomeom, s takvim rejtingom bez da imaju većeg iskustva u trenerskom poslu... Neću reći da to nije u redu, ali je jako hrabro. I pokazalo se i toplo i hladno, za mene više hladno, ajde, mlako.

Posebno mu je zasmetalo posljednje prošlotjedno okupljanje Hrvatske.

DOHA, QATAR - JANUARY 25: Head coach Sead Hasanefendic of Tunisia gives instructions during the eight final match between Spain and Tunisia at Lusail Multipurpose Hall on January 25, 2015 in Doha, Qatar.  (Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images)
Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images

Moraš zvati najbolje

- U reprezentaciju trebaju biti pozvani najbolji igrači.

Da bude precizan, da ne izostavi neko ime, u mobitelu je pronašao sastav Hrvatska u prijateljskoj utakmici protiv Zagreba.

- Pročitajte naglas ovaj sastav Hrvatske.

OK. Pristali smo na “igricu”.

- Nemojte mi reći da je to najbolja Hrvatska.

Zagreb, 311016.
Hotel Panorama, Trg Kresimira Cosica.
Okupljanje i konferencija za medije hrvatske muske seniorske rukometne reprezentacije.
Na fotografiji: Ivano Balic, Zeljko Babic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Ali izbornik Babić je rekao da je ovo korak prema EP u Hrvatskoj. Želio je vidjeti na koga se može ozbiljnije računati.

- Ma, to su bajke. Zar stvarno mislite da ako budu sedmi, deveti ili trinaesti na SP u Francuskoj, ako ne uđu među četiri, da će taj stručni stožer ostati? Ostat će vraga kad je pred vratima tako bitno EP u Hrvatskoj. Svaka čast mladima, igrao sam ja i OI, i SP, i EP s mladima, osvojio sam s Metaloplastikom prvi trofej, a u ekipi je najstariji imao 21 godinu. Čitav život davao sam šansu mladima, ali onima koji su to zaslužili. Nije ovo kritika na Hrvatsku, mogu mladi biti na pripremama s prvom momčadi, ali oni su igrali utakmicu i izgubili od Zagreba, koji je bio bez 8 igrača. Na kakvoj su oni psihološkoj razini za sljedeću utakmicu? A ta će biti na SP-u. U godini imate četiri okupljanja reprezentacije, jako malo, a Hrvatska si je dopustila propustiti ovu priliku. Nisu skupili najbolji sastav i nisu odigrali utakmicu s nekom velikom selekcijom. I ne, nemam ja ništa protiv Babića, on je kvalitetan trener, studiozan, ali ako kraj sebe već nema nekoga iskusnoga, onda bi dobro bilo da je više kraj njega Balić.

Linker
06. svibanj 2024 06:58