Venio Losert
 DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
RAZGOVOR ZA SN

Legenda HR rukometa o teoriji zavjere na SP-u: ‘Otrovani? Ne vjerujem u te priče i ne mislim da je kaos‘

‘Nisam uspio ni gledati utakmice hrvatske reprezentacije, a što se Cvebe, on je korektan momak‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. siječanj 2021. 08:06

Egipat je bio u srijedu navečer na pragu senzacije i izbacivanja aktualnog svjetskog prvaka u četvrtfinalu. Egal u 60 minuta, pa egipatsko izjednačenje sedmercem u posljednjoj sekundi prvog produžetka uz crveni karton Hansena, ali i dansko provlačenje na isti način u zadnjoj sekundi drugog produžetka. Sedmerac za poravnanje i ostajanje u igri za odlučujući rulet udaraca sa 7 metara. U kojem su se bolje snašli rukometaši sa sjevera Europe od onih sa sjevera Afrike. Utakmica samo za one solidno čvrstih živaca, poglavito ako ste Egipćanin ili ako ste Hrvat u službi zemlje faraona.

Venio Losert, naš dvostruki olimpijski pobjednik (Atlanta '96. i Atena '04.), ali i brončani (London '12.), dvije i pol godine je trener vratara egipatske rukometne vrste.
- Je drama, mogli smo pobijediti i prije sedmeraca, u produžetku, ali mogli smo i jednako tako izgubiti i prije toga. Međutim, Danci su sada imali prvu utakmicu pod pritiskom. To je nešto - veli Venio iz Kaira iz kojeg će put Hrvatske krajem tjedna.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX


- Međutim nema razočaranja. Očekivanja naša uoči SP su bila četvrtfinale. Kada je bio ždrijeb skupina, kao domaćini smo izabrali grupu da izbjegnemo i Dansku i Hrvatsku i Španjolsku. Na kraju su nam ostale opcije gdje bi nam nositelji bili ili Švedska ili Slovenija. Izabrali smo Švedsku, međutim kada je počeo turnir onda smo vidjeli da su i Rusi i Bjelorusi, kao i jasno Šveđani silno nezgodni. Velim, očekivanja i želja je bilo četvrtfinale, ali nitko nam nije postavljao imperativ. Jedino što su nam poručili iz Saveza, kao i mediji je da se borimo. Samo to.

Spominjete medije, zar egipatski mediji mogu išta u rukometu tražiti, zahtijevati od reprezentacije?
- Ma, mediji ovdje strašno jako prate rukomet, to ne možete zamisliti. Recimo, naš najstariji igrač, najbolji, desni vanjski Ahmed El-Ahmar, on ima status u Egiptu kao nogometaš Mohamed Salah. Čudo jedno koliko je popularan. No, ja sam i prije rekao da Egipat ide u jako dobrom smjeru. Imaju dobru momčad, drugo SP su među 8 najboljih, jasno prvaci Afrike.

Zaduženi ste za vratare, jeste li njima zadovoljni?
- Okvirno jesam. Ideja je od samog početka bila stvoriti vratarski par jer dominantnog vratara nemaju. Dakle, solidan par na koji se možete osloniti i da ne možete reći ni za jednu utakmicu da su loši. Neka minimum bude recimo 10-ak obrana po utakmici, jednog vratara jasno. Od 7 utakmica da su 2 jako dobri, a 5 solidni. Procjena je bila da bi s takvim parom bili u mogućnosti igrati s najjačim momčadima. Tako je na kraju i bilo, te zato moram biti zadovoljan, iako moram biti iskren to nije kvaliteta vrhunskih europskih vratara. Ali evo jedan problem. Jedan od dvojice egipatskih vratara je bez kluba 7 mjeseci

U Egipat je Venio došao u ljeto 2018., pola godine prije SP u Danskoj i Njemačkoj. Koja je bila poveznica?
- Kada su Egipćani odlučili uzeti stranca za izbornika, izabrali su Španjolca Davida Davisa. Njegov menadžer je bio i moj menadžer za igračkih dana, te sam tako onda i ja bio jedna od opcija za trenera vratara. Zvali su me, odabrali mene i.. eto, valjda im se svidjelo.

Očito da jest jer je Davis u međuvremenu otišao, sada je izbornik opet Španjolac Roberto Garcia Parrondo, ali Venio je i dalje u stožeru. Bilo je dosta polemika u Europi glede manjkave organizacije SP u Egiptu. Puno prozivanja domaćina, dugačka putovanja i da ne nabrajamo. Što vi velite?
- Osobno stvarno nemam taj dojam da je bilo sve kaotično. Mi smo u "balonu" od kako sam stigao, u prosincu. Pazite, ja već 20 i više godina hodam po prvenstvima i ono što je najbitnije je igra, odnosno igralište. Moraš imati 40 sa 20 metara, teren je dobar. Svi smo u hotelu, doručak-ručak-večera, autobus, dvorana... Svima isto - zbori Losert.

Išla je priča i toliko daleko da su Egipćani svjesno hranom otrovali recimo Slovence, Dance, baš one s kojima ste igrali...
- Ne vjerujem u te priče. Da nam je to bilo presudno, onda bi prvo valjda Šveđane otrovali, ha, ha. To nam je bila najvažnija utakmica.

Kakvi su vaši planovi u Egiptu, ostajete li u reprezentativnom taboru, imate li ugovor?
- Nemam ugovor, radimo na dogovor i dok god smo obostrano korektni, nije bilo potrebe za ugovorom. Ovaj Savez koji me je doveo ima mandat do OI u Tokiju. Vidjet ćemo kasnije.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Venio nam je u začetku pripomenuo kako o Hrvatskoj na SP 2021. ipak neće razgovarati. No, možete vjerojatno nešto o novom izborniku, Hrvoju Horvatu kojeg sigurno znate.
- Ne da neću razgovarati nego ne mogu biti objektivan jer čak nisam uspio ni gledati utakmice hrvatske reprezentacije. Ne mogu onda komentirati ni igru, ni što se događalo. Što se Cvebe (Horvat) tiče, on je korektan momak, nemam što loše reći, dapače. Čestitao bi mu i zaželio puno sreće. Taj posao nikad nije jednostavan. Trenutačno je za hrvatski rukomet jako bitno da se plasiramo na OI u Tokiju. Skupina je teška i mislim da svi trebaju podržati ovu reprezentaciju, od navijača do svih ostalih.

Bivši izbornik Červar je rekao kako je ovo SP netipično, možda se nije trebalo ni održati kako on veli, ali kakav je vaš pogled? Kakav je bio rukomet, je li se što promijenilo, koliko je korona utjecala?
- Ne mislim da je napravljen neki pomak ili odmak u smislu neke osobite razlike. I dalje su iste momčadi glavne. Sad, možda je korona malo zaustavila neke igrače, ali generalno se nije puno toga promijenilo. Od neeuropskih momčadi Egipat je definitivno najbliže Europi, a iza dolazi i dalje Brazil, Katar, Argentina. Polako se približavaju, ali nisu na istoj razini.

S Egiptom imate posla koliko, 2-3 mjeseca godišnje, što je s ostalim mjesecima u godini, što radite?
- U Egiptu sam 3-4 mjeseca, a ostalo sam u Kaštelima. Ondje živim, imam dvoje male djece i to mi je najvažniji "posao". U slobodno vrijeme radim s vratarima u Akademiji Balić - Metličić, imamo kamp u Umagu svake godine, a bavim se malo i poljoprivredom, masline i slično. U kontaktu sam s rukometnim prijateljima, ali obitelj je na prvom mjestu - iz Kaira će naš proslavljeni vratar, pa onda i trener, Venio Losert.

Linker
19. travanj 2024 05:22