ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
SJAJNA NAJAVA 2. KRUGA

Legenda HR rukometa oduševljena: ‘One mogu napraviti još više! No protiv jedne ekipe će biti jako teško‘

Trener Podravke Vegete, koja nema ni jednu igračicu na EP zbog koronavirusa, progovara za SN
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 10. prosinac 2020. 14:22

Zlatko Saračević, trener Podravke Vegete i bivši rukometni reprezentativac, sjajni desni vanjski, bez imalo skrivanja priznaje...
- Ovo što su naše reprezentativke pokazale dosad na Euru je objektivno veliko iznenađenje.


Saračević za razliku od većine javnosti koja do prve pobjede Hrvatske na EP-u teško da je znala ime makar jedne igračice jako dobro poznaje cure koje ovih dana oduševljavaju u Danskoj, ali...


- Mi koji smo u rukometu znamo da imaju kvalitetu i očekivalo se da pobijede nekoga, ali da će imati ovakva tri rezultata je iznad svih očekivanja.


Pitanje koje se provlači ovih dana je i zašto u reprezentaciji trenutačno nema niti jedne igračice Podravke Vegete koja je naš najjači klub i igra Ligu prvakinja. Nema tu tajni, ali neki nisu uspjeli pohvatati sve informacije pa da i to riješimo. Zašto ih nema?

Daleko od reflektora

- Jednostavno je, mi smo uoči utakmice Lige prvakinja protiv CSKA-a imali redovno testiranje i pojavio se veliki broj pozitivnih nalaza. Neke cure su se čak javile na pripreme, ali nisu mogle ostati na njima. I to je to, na žalost. Naše igračice su tek prije nekoliko dana izašle iz samoizolacije, još nismo ni počeli s pravim treninzima, oni će doći na red tek ako dobiju dopuštenje od liječnika nakon različitih pregleda koje imamo zakazane u četvrtak, petak i subotu.


Na popisu reprezentacije za pripreme bilo je pet Podravkinih igračica - golmanica Magdalena Ećimović, lijeva vanjska i važna obrambena igračica Selena Milošević, srednja i desna vanjska Dejana Milosavljević, lijevo krilo Korina Karlovčan i desno krilo Nikolina Zadravec.


Smatrate da bi reprezentacija bila još jača s nekom od ovih igračica i koliko?
- Mislim da bi svakako igrački bila jača, na stranu sad kako bi se to posložilo. Isto tako bi bila jača da Kapitanović nije ozlijeđena.


Je li vas neka od igračica na ovom EP iznenadila?
- Meni nije iznenađenje niti jedna od njih, ali oduševile su me igrom u obrani, koju god obranu su igrale. Znao sam jako dobro koliko vrijedi Ana Debelić u obrani, po meni je ona jedna od najboljih igračica u svijetu na svojoj poziciji, ali strašan posao rade Mičijević, Krsnik, Ježić, Larissa Kalaus, obrana zbilja funkcionira savršeno. Ako ćemo baš o nekim manjim pozitivnim iznenađenjima onda su to Mamić i Šimara, ali Šimara igra ovako i u Lokomotivi.


I tu je Saračević nešto istaknuo, detalj koji će puno reći...
- Prije nekih mjesec, dva igrali smo derbi s Lokomotivom i svi koji su gledali rekli su da je to bila utakmica na visokoj razini. Ja sam i tada govorio i govorim već godinu dana da je Lokomotiva jako dobra ekipa, uostalom nisu u godinu dana izgubili niti jednu utakmicu osim od nas. Ali kad ih mi dobijemo 3-4 razlike onda se nas kritizira da nije dovoljno, a time se podcjenjuje ženski rukomet i te cure. A ima tu kvalitete, itekako. Nisam iskreno ni sanjao da mogu otići na ovom EP tako daleko, ali da kvalitetu imaju - imaju. Samo što je ženski rukomet daleko od reflektora, nitko to ne gleda i zato se svašta može pričati.


Ćamilu Mičijević su sad svi upoznali, a njezin primjer je samo potvrda onoga što je u rukometu jasno kao dan - moraš imati šutera, nekoga tko se može dignuti iz vana i pogoditi.
- To definitivno, moraš imati takvog igrača, onoga koji će zabiti iz vana kad je frka, a ona to radi na ovom EP.

Na visokoj granici

Vi ste bili reprezentativac, osvajali, prošli svašta. Što je sad najvažnije?
- Izdržati u nastavku, jer te tri pobjede su osigurane na isti način, primali smo redom 22, 25, pa 24 gola. Tako da treba nastaviti ovakvim tempom i u nekim kalkulacijama, s još dva boda si jako blizu polufinalu.


Tu se nasmijao, svjestan iz iskustva kako brzo u sportu riječ “blizu” može postati riječ koja znači sasvim suprotno.
- Da, blizu si, a zapravo daleko.


Imamo li mi snage i kvalitete nastaviti u ovom ritmu?
- Ovo što pokazuju mi sugerira da imaju. Igraju dobro, igraju na granici, visokoj granici svojih mogućnosti i nema razloga da se ne vjeruje u to da mogu napraviti još nešto više. Ako su mogle pobijediti Mađarsku i Nizozemsku, zašto ne bi mogle Rumunjsku i Njemačku? Protiv Norveške će objektivno biti jako teško.

Nažalost, ni ovi rezultati neće promijeniti odnos prema ženskom rukometu

Hoće li ovo što je reprezentacija pokazala na Euru promijeniti odnos prema ženskom rukometu?
- Iskreno, neće. Mi stalno nešto pričamo, a isto je i s muškim rukometom, u siječnju se svi zapale, u veljači zaborave da postoji rukomet i život ide dalje. Da će se nešto drastično promijeniti - neće. Nažalost.


Nažalost, slažemo se potpuno s njim.
- Mi nastavljamo navijati, prilagodili smo treninge tako da možemo svi zajedno gledati i nadamo se još boljim rezultatima iako već za ovo kapa dolje i izborniku i stožeru i curama.

Linker
18. travanj 2024 00:56