JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF
KOMENTAR PROSLAVLJENOG ASA

Legenda HR rukometa posebno hvali jednog ‘Kauboja‘: ‘Ma on nije iznenađenje, meni je vrhunski već odavno‘

‘Nakon svega što je prošao, vratiti se na ovakav način kako je to on učinio, velika je stvar - kaže.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 23. siječanj 2021. 16:40

Pivoti nisu zvijezde kao vanjski igrači, uostalom oni uvelike i ovise o loptama kojima ih “hrane” upravo vanjski. Ako ih vanjski “ne vide” ili nisu dovoljno kvalitetni da im bace dovoljnu količinu upotrebljivih lopti mogu se oni “ubiti” na crti, ali badava im. Marino Marić se ne mora bojati da neće dobiti dovoljan broj kvalitetnih lopti, a načinom na koji ih posprema u suparnički gol potaknuo je naše vanjske igrače da mu ih nemilice trpaju. Na obostrano zadovoljstvo. I na zadovoljstvo navijača koji mogu početi slaviti gol svaki put kad lopta krene prema njemu.

Zdravlje prvi preduvjet

Alvaro Načinović je jedan od onih pivota koje pamtimo, još je s Jugoslavijom u Seoulu 1998. osvojio olimpijsku broncu koju je onda osam godina kasnije pretvorio u zlato s Hrvatskom koju je na vrh Olimpa vodio nezaboravni Velimir Kljaić. U međuvremenu je svoj obol dao i u prvoj europskoj medalji Hrvatske u Portugalu i prvoj svjetskoj na Islandu. Ideja da komentira igru naših u Egiptu nije mu se nikako dopala, za početak smo dobili “pristojnu košaricu”, pokušao se izvući kao i dosta naših bivših igrača ovih dana, ali riječ po riječ...

- Prvo i osnovno, meni Marino Marić i njegove igre na ovom Svjetskom prvenstvu nisu nikako iznenađenje. On je vrhunski već jako dugo, samo ga šira javnost nije imala prilike dovoljno gledati zbog ozljeda koje su ga mučile u karijeri.

I to je još jedna stvar zbog koje Marić ima pohvalu od Načinovića.

- Nakon svega što je prošao, nakon što su ga toliko puta ozljede zaustavile, pokazao je da je mentalno strašno jak. Vratiti se nakon svega toga na ovakav način je velika, velika stvar.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF

Nadajmo se da su svi ti problemi s ozljedama sad stvar prošlosti i da mu više neće stvarati problema.

- Zdravlje je definitivno prvi preduvjet, ako nisi zdrav ne možeš pokazati koliko doista vrijediš. A za njega već dugo nije sporno da je klasa, uostalom ne bi se zadržao toliko dugo u Njemačkoj da nije tako. I eto, kad je zdrav, a mentalno je jak, nema mu kraja...

Zašto ne bi nastavio?

Što vam se najviše sviđa kod njega?

- On je spoj i okretnosti i mase i snage i brzine i eksplozivnosti i ovakva realizacija je posljedica svega što on ima u sebi.

Više puta je tijekom razgovora spomenuo riječ “vrhunski”, a bi li Marić kao vrhunski napadač mogao i više igrati u obrani, ima li kapacitet za to?

- Ja mislim da bi, ali u to se ne bih miješao, oni valjda znaju kako su se dogovorili i kako kojeg igrača koriste.

Gleda utakmice na SP-u, ali priznaje da se još nije potpuno “zapalio” za ovo natjecanje.

- Nisam, ovo je tek uvod, osim toga previše je utakmica i ne mogu reći da gledam sve od A do Ž. Ima još puno toga ispred nas.

Koji vam se pivoti danas sviđaju, osim Marića?

- Izdvojio bih Mađara, Bencea Banhidija, on je vrhunska klasa. Ali ima ih još koji mi se sviđaju, recimo Karalek, Fabregas, pa njemački pivoti Pekeler i Wiencek... ima ih puno.

Može li Marić u ovom izdanju nastaviti do kraja prvenstva?

- Zašto ne bi mogao? Naravno da može i to i očekujem. Samo neka nastavi ovako i neka nosi Hrvatsku i do medalje, a to će i njemu biti nagrada. Ne znam koliko je on uopće uspio osvojiti medalja do sad zbog svih tih ozljeda, ali nikad dosta medalja kod nas - nasmijao se Načinović.

Linker
22. travanj 2024 07:37