Blaženko Lacković i Domagoj Duvnjak
 HRVOJE POLAN Afp
NA KLUPI POSRNULOG DIVA

Legenda HR rukometa se nakon 10 godina vratila i cilja sam vrh: ‘Daleko smo od europskog trona, ali...‘

‘Ozbiljno se vidim u trenerskom poslu i zato je najvažnije ne preskakati gradivo‘, kaže Lacković
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. lipanj 2021. 11:22

Lijep, skoro savršen početak trenerskog posla za Blaženka Lackovića. Više od desetljeća nezamjenjivi lijevi vanjski Hrvatske odlučio se nakon karijere posvetiti trenerskom pozivu. Usporedo je počeo učenje za trenera, a klub u kojem je završio karijeru i s kojim je postigao najveće uspjehe, ponudio mu je mjesto pomoćnog trenera. I super se snašao jer HSV s kojim je prije osam godina bio na krovu Europe, koji se totalno u međuvremenu urušio, postao je prvak Druge Bundeslige i izborio povratak među njemačku elitu, pa ćemo eto Laca vidjeti i na prvoligaškoj klupi.

Zasad je asistent svog nekadašnjeg suigrača iz zlatnih vremena HSV-a, Tota Jansena no poznavajući njegovu ambiciju kada u nešto uđe, jasno je da se ozbiljno misli baviti trenerskim pozivom.

Druga liga je odlična

Prvaci Druge Bundeslige, to nije lako među 19 klubova među kojima su mnogi uspješni prvoligaši?

- Nije lako, iskreno nismo se ni nadali da bi sve moglo ići tako brzo kada smo ulazili u ovo. Ali, eto, ukazala se prilika i mi smo je iskoristili na najbolji mogući način. Druga liga je odlična, izjednačena, traži se kontinuitet. Bili smo treća liga kada sam došao prije pet godina iz Kiela, pa druga liga tri godine, dobila je tako momčad na vremenu, ali smjer je uvijek bio dobar. Pritiska nije bilo da nešto moramo i poklopilo nam se, stasali su nekim mlađi domaći igrači koji negdje druge ne bi dobili priliku.

Što je to danas HSV?

- Sigurno da je klub daleko od negdašnje priče kada je bio na europskom tronu, ali počeo je iznova i to je danas klub koji tek gradi neki svoj status, financije i ako nastavi ovim tempom sigurno ima mogućnosti u perspektivi vratiti se na te spomenute staze. Rekao bih da je to zasad priča u granicama mogućnosti, ali i da je Hamburg veliki grad, skupi grad, grad velikih mogućnosti, u kojem je jako važno animirati ljude da bi se povratno dobilo to što se želi.

Kakav je odjek ulaska u Prvu Bundesligu?

- Odjek je odličan, a i sama Bundesliga je reagirala jako pozitivno, jer je HSV rukometna institucija zbog svoje povijesti. Imamo 2.000 godišnjih ukaznica, sada već imamo zahtjeva za 3.000. Rastemo u svakom pogledu.

Ozbiljno ste zagrizli u trenerski posao?

- Vidim se u tome definitivno. Još godinu dana ćemo odraditi Bundesligu, uživam u tome, pa ćemo vidjeti što i kako dalje. Dosta pričam s Jansenom o svemu i mislim da je najvažnije da nismo preskakali gradivo i da igrači i klub imaju ambiciju napredovati.

Ja sam tu doma

Ostajete li s Jansenom i dogodine?

- Da, ja sam tu doma.

Bit ćete jači?

- To je logično s obzirom da je Bundesliga vrhunska kvaliteta i iznimno naporna, što ne treba posebno dokazivati. Vratili smo trojicu iskusnih igrača; Bittera na gol, Spatha iz Porta na crtu i Tallingera iz Göppingena za obranu. Njihovo iskustvo uz mladiće kojima će to biti prva prvoligaška sezone bit će od velikog značaja.

Nekad ste s Flensburgom, Kielom i Hamburgom igrali za vrh, sada ćete biti u sasvim drugoj situaciji?

- Da, to je dosta velike promjena i jako me zanima što misle treneri koji su bili u sličnoj situaciji. Ovo je definitivno nešto drugo. Balingen, Stuttgart i slično nam postaju prioritet. Ovi derbiji s Kielom, Löwenom, Flensburgom koji su bili nekad derbiji sada će biti utakmice za uživanje i iskustvo.

Još nije odlučena nijedna liga u Njemačkoj, neće biti do posljednjeg kola?

- U Prvoj Kiel ima prednost, ali mora kod Löwena u kojem će za neke biti posljednji nastup i silan motiv za pokazati se i ući u priču kako su pokvarili račun Kielu. No, volio bih zbog Duvnjaka da Kiel koji je imao silnih problema uspije to dogurati do kraja. U drugoj ligi u igri za drugo mjesto su Lübbecke u kojem je naš Blažičko trener vratara i Gummersbach koji ima Kontreca. Bod je prednost Lübbeckea i osobno mislim da neće propustiti šansu protiv Ferndorfa od kojeg smo mi usput rečeno izgubili doma. U prijevodu, nema nemogućeg u Bundesligi - zaključio je Blaženko Lacković.

Linker
27. travanj 2024 04:36