SRECKO NIKETIC/CROPIX Cropix
PRAVA IGRAČINA

Legendarni Mirza Džomba oduševljen novom zvijezdom! ‘Nitko nije imao takav debi za Hrvatsku, savršenstvo‘

Legendarno desno krilo hrvatske reprezentacije kao i svi oduševljen je svojim sugrađaninom
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 19. siječanj 2022. 10:54

Uvijek je zanimljivo čuti što o svojim nasljednicima misle legendarni hrvatski rukometaši. Mirza Džomba svakako spada u tu kategoriju, te je rado s nama podijelio svoje dojmove s dosadašnjeg dijela Europskog prvenstva.

- Situacija je takva kakva je, nije bilo nikakvog iznenađenja. Sve što smo očekivali, dobilo je svoju potvrdu na terenu. Francuska je u ovom trenutku, s obzirom na okolnosti, možda još uvijek prejaka za nas. Srbi su imali puno najava, no na kraju se ispostavilo da smo mi i dalje premoćni. Ukrajina je realno zalutala na ovo prvenstvo, sudjelovala je samo zato što sudjeluju 24 reprezentacije - rekao je Mirza Džomba.

Hrvatska je u teškim uvjetima pokazala svoju snagu.

- Mi smo bili dobri, kvalitetni, puni optimizma i samopouzdanja. Ova čudna situacija i okolnosti koje prate Euro dovele su do toga da nam je igrački roster postao jako velik. Naši su se tu odlično snašli. Definitivno smo i majstori improvizacije. Vjerojatno smo ekipa s najvećim brojem zaraženih, ali smo se odlično prilagodili. Pun optimizma čekam drugi krug, uopće ne sumnjam da će to biti dobro. Već sad sam zadovoljan, uvjeren sam u prvu pobjedu u drugom krugu protiv Crne Gore, a onda nas čeka utakmica istine s Danskom u kojoj ćemo vidjeti koliko ova Hrvatska vrijedi.

Vidim veselje na igračima

Prokomentirao je Džomba i pojedince, a jedan ga je debitant oduševio.

- Mislim da je prvo ime Tin Lučin. Takva pozicija, takav ulazak u reprezentaciju i tako odigrane tri utakmice u nizu, mislim da nitko nije imao takav debi za Hrvatsku. Nemam riječi, savršenstvo. Kad uđeš malo dublje, bez obzira na njegove golove i asistencije, Tin ima taj pregled igre, povratnu loptu na krilo, višak, nosi obranu... Čovjeka koji je peti-šesti izbor na svom mjestu u trećoj utakmici izbornik odmara kako bi ga sačuvao za drugi krug. Puno poštovanje, svaka čast, tako se ulazi u reprezentaciju. Mislim da je Lučin do daljnjeg ‘zacementiran’ kao jedan od bekova za sljedećih 10 godina.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

I ostali iz drugog plana potvrdili su da nisu slučajno došli pod zastavu.

- Jelinić i Glavaš totalne nepoznanice. Ivić igra Bundesligu, ali imao je dosad malo minuta u reprezentaciji, ali svi su bili dobri. Martinović se oslobodio, ušao je totalno u formu. Jaganjac je odigrao odlično. Šipić je protiv Ukrajine odigrao možda i najbolju utakmicu na ovom prvenstvu. Igrači koji su dosad imali zanemarivu rolu u reprezentaciji odjednom su postali nositelji, vodeći igrači, i odlično su reagirali. Bez obzira na to što će se dogoditi u drugom krugu, dobili smo nova imena i širi roster, i sigurno s veseljem gledam prema budućnosti.

Netko sve to treba i posložiti. Kako vam djeluju izbornik Hrvoje Horvat i njegov asistent Ivano Balić?

- Cveba ima odlične izjave, ne skriva se iza floskula, ne ponavlja nekakve gluposti koje bi u ovoj situaciji govorilo 90% trenera. Čovjek se bori s onim što ima, preuzima kompletnu odgovornost, stao je iza igrača. Na igračima pak vidim veselje, optimizam i samopouzdanje i to je sigurno pravi put. Na to se nadovezao Ivano, kojeg dugo nisam vidio da je tako unešen u utakmicu, komunicira, savjetuje, diže se s klupe. Baš se vidi da je nekakva kemija između njih, da su posloženi i da svi imaju poštovanja jedan prema drugome. To se odmah osjeti na igračima, po izrazu lica i gestikulacijama vidi se da su puni samopouzdanja i da smo na pravom putu.

Prognoze su uvijek nezahvalne, osobito u ovo korona vrijeme. Ipak, za kraj moramo pitati što očekujete od naših rukometaša u drugom krugu Eura?

- Teško je bilo što prognozirati u ovim okolnostima. Kao što sam rekao, mi smo majstori improvizacije, dosad se to pokazalo odličnim iako smo promijenili sedam-osam igrača, što imamo već trećeg srednjeg u obrani. Šušnja u kojeg smo polagali nade je već maltene zaboravljen, pa je došao Musa, za njim i Gojun. U 24 sata slika se potpuno promijeni. Smatram da su protiv Crne Gore naša dva boda neupitna, a onda dolazi ta utakmica istine. Protiv Danske ćemo vidjeti jesmo li u ovom trenutku zreli za polufinale, ili ćemo ići na borbu od petog do osmog mjesta, ako izgubimo. Bez obzira na to kakav bude rezultat, ja sam već sad zadovoljan. Uzmemo li u obzir sve nepovoljne okolnosti, mislim da je Euro za nas dosad bio izvanredan i uspješan turnir - zaključio je Mirza Džomba.

Linker
25. travanj 2024 03:59