ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
NOVI SPORTCAST SN

Legendarni Šola: ‘Takvi se igrači stvaraju godinama, i mi smo stvorili jednog, ali eto, on nije pozvan‘

U novom Sportcastu gostovao je rukometni trener i legendarni vratar Vlado Šola.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 19. siječanj 2022. 14:34

"Niste to možda vi primijetili, ali ja sam vidio da je na popisu stanovništva bila i rubrika 'igrate li rukomet'. Po tome se slažu i pozivi za odlazak na Euro." Tim je riječima na svoj šaljivi način rukometni trener i velika igračka legenda Vlado Šola u Sportcastu Sportskih novosti komentirao činjenicu da zbog koronavirusa iz utakmice u utakmicu Europskog prvenstva u rukometu iz Hrvatske u Mađarsku kreću novi igrači koji mijenjaju one zaražene.

"Očigledno je ovo Europsko prvenstvo zbog korone donijelo to da svaki savez mora napraviti svojevrsnu inventuru igrača. Sad smo u fazi kad prebrojavamo i koristimo sve što imamo, a na kraju prvenstva ćemo podvući crtu i reći imamo li ili nemamo širinu. Ne znam je li ostao još neki igrač koji nije u kombinacijama", dodao je Šola.

U Sportcastu je gostovao i Dražen Pinević, dugogodišnji novinar i kolumnist SN.

"Za sada smo koristili 'samo' 29 igrača na EP. Inače igra 16 igrača s maksimalno dvije zamjene, a na Olimpijskim igrama nastupa samo 15 igrača. Nakon ovog podatka možemo procijeniti je li prvenstvo regularno. Ovo nema nikakve veze ni s čim, ali novac se još jednom pokazao kao najvažniji. Prvenstvo se moglo odgoditi, presložiti kalendar i igrati se na kraju sezone bez ikakvih problema. Međutim, EHF i Mađari to nisu željeli, novac se tu vrti."

Šola je u svemu ipak vidio jednu dobru stvar.

"Stupili su na scenu neki igrači koji nisu ni bili predviđeni da igraju na ovom Euru, a isprofilirali su se kao možda najkorisniji ili najkvalitetniji u ovom trenutku. Zadovoljan sam dosadašnjim igrama Hrvatske utoliko što vidim da imamo sredinu. Lučin nije planiran da igra na EP-u, Srna jeste bio planiran, ali ne u ovoj ulozi su pokazali da Hrvatska ima širinu."

Hrvatska u drugom krugu igra protiv Crne Gore, Danske, Islanda i Nizozemske. Nismo prenijeli bodove iz prvog kruga, s nama su u skupini neprikosnoveni Danci pa je stoga pravo pitanje bi li borba za peto mjesto bila uspjeh za ovu reprezentaciju.

"Naravno da bi to bio uspjeh, posebno kada se vidi kakav sustav imamo, odakle nam dolaze igrači. Ne stvaraju se igrači u Zagrebu i Nexeu, tamo dobivaju onu završnu glazuru. Igrači se stvaraju u drugim klubovima, a u tim klubovima se ne ulaže ništa. Ulaže se tek toliko da bi klub mogao egzistirati jer su primanja tih igrača zapravo smiješna. Oni igraju dok ne završe fakultet i to je to", istaknuo je Šola.

Legendarni hrvatski vratar komentirao je i stanje s našim vratarima koji u niti jednoj utakmici nisu prikupili dvoznamenkast broj obrana

"Sve dok osvajaš bodove, dobro je, ali da ne tresneš dolje trebat će nam veći broj obrana. Morat ćemo to dignuti. Pogledajte samo druge reprezentacije kakav im je prosjek vratara. Nemam tome što dodati ni oduzeti, da se netko ne uvrijedi, ali to mora ići na puno više ako želimo do medalje", rekao je Šola i dodao:

"Golman je nešto što sazrijeva godinama. Nije jednostavno stvoriti prvog vratara, on je izdvojen iz ekipe i dug je proces da se isprofilira prvi golman. Zadnjih nekoliko godina je Šego bio taj koji se isprofilirao, ali vidimo da njega nema na turniru."

Šego je bio jedan od igrača, uz Igora Karačića, Manuela Štrleka i Domagoja Pavlovića, koji se nije našao na inicijalnom popisu izbornika Hrvoja Horvata.

"Moramo respektirati da je Šego golman koji brani u Ligi prvaka u Montpellieru i gdje ima dobru sezonu i to moramo respektirati svidjelo se to nekome ili ne."

Što su još Vlado Šola i Dražen Pinević rekli u Sportcastu, koja je momčad pokazala najviše, analizu svih protivnika u drugom krugu, zbog čega je hrvatska reprezentacija brend, kao i mnoštvo drugih stvari vezane uz rukomet i Europsko prvenstvo, pogledajte u našem Sportcastu.

Linker
26. travanj 2024 13:35