CLAUS FISKER
SAMO RIJEČI HVALE

Legendarnog Linu jedna je igračica posebno oduševila: Bogatstvo je reprezentacije kad ima takvu lidericu

‘Cure zaslužuju samo superlative, oduševile su i borbenošću i kvalitetom igre. Djeluju homogenizirano‘
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 17. prosinac 2020. 12:39

Bila je nepredvidiva, na trenutke sumorna, za mnoge sportske događaje i pogubna, ali 2020. će ipak ostati upamćena po dva velika rukometna uspjeha. Otvorili su je srebrni rukometaši, a zatvaraju rukometašice koje će sutra pokušati osigurati svoju prvu medalju u povijesti. I ako će se u nekom sportu ipak nazdravljati godini na izmaku, to je hrvatski rukomet.

- Možemo biti ponosni što smo, unatoč svemu, u europskom i svjetskom vrhu. Vrhunske rezultate nitko ne može ignorirati niti osporiti - kaže nam Lino Červar, autor sedam velikih medalja s muškom reprezentacijom.

Kao i cijela zemlja, olimpijski i svjetski prvak s oduševljenjem prati rezultate koje izabranice Nenada Šoštarića nižu u Danskoj. Na pitanje je li iznenađen, kaže da "ne može glumiti da nije", iako, kad vidi odnos među djevojkama i način na koji ih je stožer pripremio, plasman u polufinale smatra logičnom posljedicom.

- Cure zaslužuju samo superlative, oduševile su i borbenošću i kvalitetom igre. Djeluju jako homogenizirano, i one i izbornik i stožer. Pokazale su dječačku radost i opuštenost, baš se igraju rukometa. U trenutku kad je svijet kleknuo pred koronavirusom, silno nam je trebalo da nam netko na taj način ponudi nadu, zadovoljstvo i pozitivne vibracije - kaže Červar.

Strateg iz Umaga ističe da je Hrvatska jedna od samo nekoliko zemalja koje paralelno imaju dvije odlične reprezentacije u "jedinom izvornom sportu europskog kontinenta".

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Drago mu je što se, kao i kod njegovih rukometaša, obrana pokazala najvećom snagom Šoštarićeve ekipe.

- Imamo dosta zajedničkih crta, a obrana je najuočljivija. Uvijek sam inzistirao na obrani jer se njome dobivaju utakmice. Ne kaže se bez razloga da ekipa vrijedi onoliko koliko joj vrijedi obrana. To je najlakši put do gola jer omogućava brzu tranziciju, što vidimo i kod rukometašica. A svakoj obrani je najveći potporni stup golman i time sam odmah rekao što mislim o našoj vratarici Pijević. Doista brani na fantastičnoj razini.

Linu je oduševila još jedna igračica.

- Mala Ćamila, sjećam je se još iz mlađih dana. Bogatstvo je reprezentacije kad ima takvu lidericu, djevojku koja nakon svega što je prošla, uključujući teške ozljede i operacije, širi pozitivne vibracije i zdrav, istinski sportski duh. Vidi se koliko su je druge igračice prihvatile, baš djeluju kao obitelj.

image
ANDRE WEENING

Sljedeće na redu su Francuskinje. Lino se na velikim natjecanjima naigrao protiv Francuske i bez obzira na to što su ovdje u pitanju drugačiji faktori i odnosi snaga, ukazuje na jednu bitnu prednost Hrvatske.

- Samopouzdanje. Sad kad je naraslo, mogu im se suprotstaviti lakše nego inače. Prvenstva su takva da se putem moraju rušiti favorizirane ekipe, iako je u rukometu sve teže nekoga proglašavati favoritom. Imamo dobru klapu i bez obzira na to kako prođu u polufinalu, već se svi možemo složiti da su nam uljepšale završetak godine. Ljudi su se opet zakačili za rukomet, evo i nacionalna televizija sad preuzima prijenos. Narod prepoznaje kad je nešto vrijedno, pozitivno i kvalitetno.

Vrijeme brzo leti pa će već krajem sljedećeg tjedna, točnije na Štefanje, Červar okupiti rukometaše koje od 13. siječnja čeka nastup na Svjetskom prvenstvu u Egiptu.

Izbornik je svjestan da ga čekaju najčudnije pripreme dosad, s puno okolnosti na koje ne može utjecati.

- Najviše nas je frka, kao i djevojke, da se netko ne razboli. U ova nas vremena sve lako poremeti, pa čak i Božić i Nova godina u krugu obitelji, jer svako dodatno okupljanje može unijeti virus u reprezentaciju. Sreća je što u ulozi sportskog direktora imamo Vorija koji je donedavno bio igrač i zna što to znači i u stalnom je kontaktu s dečkima. Tako sve nekako stoji u zraku, ali optimist sam i vjerujem da će svi biti zdravi. Nadam se da ćemo što manje razmišljati o tim vanjskim stvarima, a što više o rukometu.

Linker
22. svibanj 2024 06:14