HRS/KOLEKTIFF IMAGES Hrs/Kolektiff Images
ŽDRIJEB EURO KUPOVA

Lokomotiva i Podravka po Europa ligu u Švicarsku, Podravka možda u Srbiju, ostali daleko

Nexe ide direktno u prvu grupnu fazu Europa lige i čekat će ždrijeb da prođu kvalifikacije
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. srpanj 2023. 13:22

Uz dosta nelogičnosti održan je ždrijeb Europske lige i Europskog kupa u Beču. Šest naših klubova bilo je igri - Lokomotiva i Podravka u EL i Sesvete, Trogir, Bjelovar i Dugo Selo u EK. Nexe ide direktno u prvu grupnu fazu Europa lige i čekat će ždrijeb da prođu kvalifikacije.

Nelogičnosti? U Europa ligi za rukometašice nositelji su Gloria Bistrica koja nikad nije igrala u Europi (!?), te mađarski Mesonmagyarkovary koji je dvije godine bio treći u skupinama Europa lige (!?), a nema norveške Sole koja je igrala četvrtfinale Europa lige ili Storhamara koji je igrao Ligu prvakinja (!?). Slično se dogodilo u Ligi prvakinja gdje je treće mjesta dobila Mađarska u Debrecenu koji je dvije godine uzastopno ispadao u kvalifikacijama za skupine Europa lige od rumunjske Magure lani (!?), te Poljska u Lubinu iako Poljska već godinama nema aduta u Ligi prvaka, a Zalglebije je lani izgubilo pod Podravke u kvalifikacijama za Europa ligu (!?).

Jedini odgovor može biti u MOL-u kao novi sponzor EHF-a i bogatstvo koje je rukometnom smislu nude u ženskom rukometu Rumunji. No, to je samo nastavak priče o kriterijima kojima se u EHF-u moraju pozabaviti jače nego dosad. Bilo kako bilo ždrijeb je tu, znamo protivnike i za njih se treba adekvatno pripremiti da bi se došlo do grune faze. Nexe to jest u muškom natjecanju, Podravka i Lokomotiva u ženskom tek trebaju postati.

image
RK LOKOMOTIVA ZAGREB

U Europa ligi rukometašica dobar ždrijeb za naše predstavnice. Lokomotiva će prvo vani, pa doma igrati sa švicarskim Brühlom, a Podravka isto vani, pa doma igrati s pobjednikom susreta između švicarskog Spona i Železničara iz Inđije. Bruhl vodi Danac Andersson, a nosi odlična Clairabel Cocker, a Spono najbolja švicarska rukometašica Mia Emmeneger. Spono je lani ispao od norveške Fane, a Brühl iz St Gallena od mađarskog Vaca. S obzirom na ostale parove, jako dobar ždrijeb za naše adute. Prve utakmice igrat će se 11/12 studenog, a uzvrati tjedan dana kasnije, nakon čega je ždrijeb za grupnu fazu.

Kod muških izvlačeni su samo parovi posljednjeg pretkola pred grupnu fazu, njih pet od kojih izdvajamo sudare Ystad – Hannover, Vardar – RN Lowen… Oni igraju već u kolovozu.

U Europskom kupu za rukometašice imamo dva predstavnika. Bjelovar će igrati prvo kolo protiv Dudelangea iz Luksemburga, a Dugo Selo protiv turskog Gorelea. Dudelange je lani ispao u 2. kolu, desetak godina je u Europi, Gorele prvi puta. Inače to je grad u dalekom azijskom dijelu Turske na sjeveru i Dugoselke čeka težak i skup put do tamo, ne dogovore li dva susreta doma. Inače, prve utakmice su na programu 23/24 rujna, Bjelovar je doma, a Dugo Selo je gost.

Kod rukometa u Europskom kupu Sesvete će prvo igrati doma protiv nepoznatog azerbajdžanskog Kura, a Trogir će biti prvo domaćin H71 sa Farskih otoka. Farani su lani ispali u 1. kolu od Partizana iz Beograda. Inače, prve utakmice se igraju 14/15 listopada, a uzvrati tjedan kasnije.

Dodajmo još da u Ligi prvaka imamo još Zagreb koji je ždrijeb skupine dobio ranije.

Linker
27. travanj 2024 16:23