DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
EUROPSKA LIGA

Lokosice održale lekciju Poljakinjama koje će posebno zapamtiti Anu Malec, izborile su grupnu fazu

Rukometašice Lokomotive plasirale su se u grupnu fazu EHF Europske lige
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. studeni 2021. 19:18

Poljakinje su bile favoritkinje u dvoboju 3. pretkola Europske lige s Lokomotivom, ali mlada ekipa Nenada Šoštarića još je jednom pokazala da je savršena u rušenju favorita. Nakon pobjede 25:21 u Zagrebu, a ne smije se zaboraviti da su lokosice još u 42. minuti gubile 6 razlike (12:18), pobijedile su i u uzvratu u Lublinu i plasirale se u grupnu fazu drugog najjačeg ženskog klupskog natjecanja u Europi. Među 16 ekipa. Rezultat je to za svaki respekt i za vjerovati je da će ga tako tretirati i Grad Zagreb i svi ostali. Lokomotiva je to zaslužila. Nenad Šoštarić i njegove djevojke su to zaslužile.

Lokosice su otišle u Poljsku sa stavom "idemo pobijediti". I nije to bilo hrabrenje, to je bilo ono što one imaju u sebi i to su i pokazale u Lublinu. Poljakinje su bile uvjerene da će nadoknaditi razliku u uzvratu, to se lako dalo pročitati u njihovim izjava, rezultat iz Zagreba su tretirale iznenađenjem, što je objektivno i bio, ali i posljedicom svog slabijeg dana. Uzvrat je pokazao da je ključ bio u nečemu drugome, a ne u njihovom slabom danu. U nekom drugom, zapravo. U lokosicama.

Samo na početku susreta Lublin je imao razloga za određeni optimizam, povele su 6:2, imale i 7:3, pa 8:4, da bi Zagrepčanke u 19. minuti golom Tene Petike izjednačile na 10:10. Pa je Ana Malec donijela još jedno izjednačenje, a onda je Lokomotiva s još dva gola Petike povela 13:11 u 22. minuti i tu je već postalo jasno u kojem će se smjeru utakmica odvijati. Loša vijest za lokosice bila su dva isključenja prve pivotkinje Ines Lisjak već u prvih 20 minuta, ali u ovoj ekipi Lokomotive tko god uđe u igru grize do kraja i to su demonstrirale i jučer.

Poluvrijeme je završilo s egalom (14:14), a drugi dio su Zagrepčanke otvorile s dva gola Stele Posavec, da bi Renee Posavac zaradila isključenje, ali ni to nije smelo lokosice i treći gol u mini seriji za vodstvo 17:14 zabila je golmanica Lucija Bešen. Dovoljno da poljska ekipa mora pozvati time-out, ali nije ima pomoglo. Ništa im nije pomoglo protiv Lokomotive koja je cijelo drugo poluvrijeme imala vodstvo, najbliže su Poljakinje dolazile na -1, a samo su jednom uspjele izjednačiti (19:19 u 43. minuti). U završnici su Zagrepčanke otišle i na 3 gola razlike, ali nije bila presudna razlika, nego kontrola koju su cijelo vrijeme imale.

Na komentar kako Lokomotivi sjajno ide rušenje favorita, trener Nenad Šoštarić je samo odmahnuo rukom...

- Meni ide odgajanje djece i stvaranje igrača. Ovog puta je Ana Malec bila jedna od glavnih, njihov trener ju je i proglasio igračicom utakmice. Ali sve su, apsolutno sve, dale sve od sebe i svaka im čast. Lokomotiva je sad ušla među 32 najbolja ženska kluba u Europi, 16 onih koji su u Ligi prvakinja i 16 koji će igrati Europsku ligu, a to je s ovom ekipom, koja ima toliko mladih, koja je po imenima slabija od prošlogodišnje, strašan rezultat.

Ponos zbog onoga što su njegov cure odigrale, a u Poljskoj ih je bilo samo 13 jer "više ih ni nemamo trenutačno, a nismo mogli povesti ni neku još mlađu budući da nam se u drugoj ekipi pojavila zaraza koronavirusom pa nismo htjeli riskirati". Ali...

- Svaka je od njih znala zašto je bila tu, koja joj je uloga i svaka je od njih dala svoj obol. Recimo, nakon što je Lisjak zaradila dva isključenja, uveli smo Sedlosku na sredinu obrane s Petikom i to je bilo dobro, pa Renee Posavac, djevojka koja je 2002. godište i koja je do jučer igrala za Trešnjevku, a morali smo ju povući natrag, sad je igrala i dobro odigrala utakmicu Europske lige. Mamić je svojim iskustvom jako puno doprinijela pobjedi, Stela Posavec i Lucija Bešen su odradile veliki posao, ma sve su dale svoj dio, baš sve. Bila je to jedna baš lijepa utakmica s koje se može puno stvari pokazivati.

Josipa Mamić je zabila 7 golova uz samo jedan promašaj, Stela Posavec je imala isti učinak, dvije 21-godišnjakinje, Ana Malec i Tena Petika, zabile su po 5 golova, Lucija Bešen je imala 12 obrana, ali važniji od "golih brojki" i to puno važniji je način je na koji su sve lokosice odigrale utakmicu. I koliko su kroz nju narasle. A jesu.

LUBLIN 27 (14)

LOKOMOTIVA 29 (14)

LUBLIN Dvorana Globus. Sutkinje: Viktorija Kijauskaite i Aušra Zaliene (Litva).

LUBLIN: Razum (3+2), Gawlik (7+1), Wdowiak (3); Plominska 2, Szarawaga 2, Wieckowska, Gega 2, Szynkaruk 1, Tatar, Pietras, Anastacio, Masna 2, Roszak 16 (8), Achruk 1, Portasinska 1, Zagrajek.

LOKOMOTIVA: Ivančok, Bešen 1 (12); Burić, Šimara 2, Posavec 7 (2), Ćurić 1, Stanić, Petika 5 (1), Lisjak 1, Sedloska, Malec 5, Posavac, Mamić 7 (2).

SEDMERCI: Lublin 8 (8), Lokomotiva 8 (5).

ISKLJUČENJA: Lublin 6 minuta (Wieckowska, Gega 2+2), Lokomotiva 16 minuta (Šimara, Posavec, Lisjak 2+2+2, Sedloska, Posavac, klupa).

IGRAČICA UTAKMICE: Ana Malec.

Linker
18. travanj 2024 23:58