Frank Loke na Mount Everestu
 Instagram
ODUVIJEK SVOJ

‘Luđak‘ Frank se popeo na Mount Everest! Kakav pothvat negdašnjeg sjajnog igrača Zagreba

Čelični Norvežanin, bivši igrač hrvatskog prvaka, je sve izdržao i donio norvešku zastavu na vrh
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 16. svibanj 2021. 08:35

Uvijek je bio svoj i s njim nikad nisi znao. Sportaš i puno više od toga, avanturist u pravom smislu riječi. Frank Loke, negdašnji sjajni norveški pivot koji je svojevremeno nosio i dres Zagreba popeo se u srijedu po noći na vrh svijeta Mount Everest - 8849 metara.

- To je san koji sanjam već petnaestak godina – izjavio je kratko nakon uspona na najviši vrh svijeta.

Njegov team Action Frank od 14. travnja je u Nepalu počeo pripreme za ovaj pothvat. Tek 30. travnja u baznom logoru Lobuche koji se nalazi na 6119 metara počeo je vjerovati da će se taj san i ostvariti, jer za popeti se na tu visinu nije dovoljno samo htjeti. Kretali su pomalo prema gore, gradili logore, posljednji na 8000 metara i onda čekali pravi trenutak, povoljno vrijeme da se domognu vrha. Pogodili su, jer je sunce dalo još sjajni dojam tog veličanstvenog prizora s krova svijeta.

Uzbuđena i sestra Heidi

Same snimke koje je stavljao na svoju stranicu govore koliko je to bilo teško, ali taj čelični Norvežanin je sve izdržao i donio norvešku zastavu na vrh. Duh ga nikad nije napustio pa je tako u podlozi fotografija stavio Spice girls i njihov adekvatni hit Oxigen, a noć prije uspona, dok mu je cimer Argentinac hrkao na uho, u podlozi stavio Brahmsovu Uspavanku.

image
Frank Loke na Mount Everestu
Instagram

Torkjel Haabeth, Lokeov prijatelj kaže:

- Plan je zapravo bio da na vrh dođu 17. svibnja i da Frank tamo stane i maše norveškom zastavom na nacionalni dan. No, budući da je vrijeme posljednjih dana bilo vrlo dobro, odlučili su ga iskoristiti odmah.

Uzbuđeni su bili i doma. Njegova mlađa sestra, legendarna norveška rukometašica Heidi Loke je rekla:

- Izgubili smo vezu posljednjih dana i onda smo vidjeli slike s vrha. No, ta noć od uspona do povratka u bazni logor bila nam je najteža i najduža, jer smo samo čekali da se javi. I kada se to dogodilo, pao nam je kamen sa srca. Sada smo sretni, morat će u karantenu kada se vrati kući, jer povratak s takvih visina je iznimno težak.

A onda će biti velika fešta u Sandefjordu, u to ne sumnjamo, jer je u tome Frank “prvak svijeta”.

Loke (41) je imao super karijeru sa 167 nastupa za Norvešku, bio je najbolji pivot Eura 2008. Igrao je u Norveškoj, Njemačkoj, Danskoj, Švicarskoj, bio u Zagrebu s dva potpisana ugovora nakon čega ga je EHF suspendirao, a Zagreb proslijedio u Lübbecke.

Brzo će mu dosaditi

Karijeru je zaključio 2016. i onda mu je postalo dosadno, pa je počeo trčati od polumaratona do ultramaratona, pa se bavio triatlon, pa je iz humanitarnih razloga izašao u ring i borio se sa profesionalcem Hadijem Srourom.

Onda je zaključio da je to ipak bilo prebrutalno, pa se bacio na reality show i sudjelovao u norveškoj verziji Farme, zauzeo četvrto mjesto, a briljirao je u norveškom Plesu sa zvijezdama kada se s partnericom na podiju pojavio u Boratovu kostimu zbog kojeg je izbačen iz showa. Taj kostim izazvao je totalno oduševljenje Norvežana, pa se u njemu pojavio na Bergen maratonu i istrčao u njemu 47 kilometara u komadu.

Tko zna što je sljedeće smislio, no nakon ovog uspona na Everest jasno je da za njega ni u 41. godini nema granica.

- Sad je sretan, ali brzo će mu postati dosadno da se svaki dan čujemo - zaključuje Heidi Loke.

I tko zna kojim će sljedećim putem ludi Frank.

Linker
26. travanj 2024 17:11