Ogulinac već ima naslov prvaka Europe s Vardarom, sada isto želi s Barcelonom
 INA FASSBENDER Afp
JEDINI HR PREDSTAVNIK

Luka Cindrić najavio Final Four rukometne LP i najavio velike promjene u Barceloni: ‘Bit će drugačije...‘

Luka Cindrić bit će jedini hrvatski adut na predstojećem Final Fouru rukometne Lige prvaka
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. lipanj 2021. 15:21

Slijedi nam finale teške rukometne sezone okovane COVID 19 virusom. U Kölnu će se sljedećeg vikenda okupiti četiri najbolje europske momčadi ove sezone i igrati za naslov. Proteklih godina u Kölnu smo imali mnogo aduta, brojka se penjala i do osam, no ove se sezone situacija bitno promijenila i imat ćemo samo jednog jedinog aduta u borbi za europski naslov - Luku Cindrića u dresu Barcelone. E sad kako je Barcelona veliki favorit za naslov, jer igra sjajno ove sezone, tako se nadamo da će vrijediti ona priča “jedan, ali vrijedan”.

I lani bili favoriti pa...

Barca je savršena ove sezone. U Ligi Asobal 34 utakmice 34 pobjede, osvojili su Kup kralja i Kup Asobal, a u Ligi prvaka nakon 14 utakmica i 14 pobjeda u skupini, u četiri eliminacijska susreta upisali su četiri pobjede protiv Elveruma i Meškova. I takvi nepogrešivi stižu na Final Four na kojem nisu slavili šest godina, na kojem su i lani bili veliki favoriti, ali su na kraju zaustavljeni od Kiela.

- To sve što smo napravili ove sezone, za Köln nema veze, jer tamo, u što sam se sam uvjerio dosada, favorita nema. Šanse su svima iste. Rekao sam i lani da se pribojavam, makar smo i tada bili favoriti, kako ćemo reagirati na situacije kada protivnik povede i kada je utakmica u egalu, jer kroz sezonu jednostavno nemamo takvih utakmica gdje to možemo trenirati. Ove godine nam i Liga prvaka nije bila teška, rekao bih da smo bez problema došli na Final Four, ali to ne znači ništa, jer to su dvije utakmice, u kojima nema popravka. Ako ne pokažeš to treba, ako nemaš dan, sve pada u vodu.

Jeste li se sad bolje pripremili?

- Pokušali smo, razgovarali smo puno o takvim situacijama, nešto smo i iskustva skupili, ali u okolnostima u kojima smo teško se praktično pripremiti na te situacije. Ipak, vjerujem da će biti dobro.

Aalbrog je nevjerojatan

Puno je odlazaka objavljeno za sljedeću sezonu, kako to utječe na atmosferu?

- Dobra je atmosfera s obzirom na dosta odlazaka, jer mislim da ta činjenica stvara veću želja za pobjedom i želju za oproštajem na najbolji mogući način.

Ozljede?

- Mislim da je situacija dobra, svi smo zdravi, ima manjih problema, ali to nije neka novost i problem koji bi nas omeo. Sve kako treba biti, reklo bi se.

Nantes će biti protivnik, bio vam je i u skupini ove sezone i nije bilo lako.

- Nije, dapače. Nantes je odlična momčad, ima glavu i rep… Imali smo s njima problema u Barceloni, igraju čvrsto, imaju sustav, nisu slučajno izbacili su Vesprem i Kielce na putu do Kölna, to ne može biti slučaj.

Koje najveće probleme predviđate?

- Nielsen je odličan na golu, on je njihov vrlo jak adut, što dokazuje formom u posljednje vrijeme. Puno trče i dobro su organizirani. U svakom trenutku se zna tko što radi. Lazarov igra u top formi, osim njega nemaju velikih zvijezda, ali igraju baš lijep rukomet. Imaju super obranu…

Bit ćete naš jedini adut?

- Sam da, ali nadam se da ću to osvojiti i osvjetlati obraz.

Drugi polufinale je PSG – Aalborg?

- PSG-u svi daju prednost, no ja mislim da je situacija izjednačena. Steins igra jako dobro, brži su s njim u napadu i bolji su. Čini mi se da su pokazali napokon da mogu daleko. Ali taj Aalborg je nevjerojatna momčad posebno u tranziciji, najbrži vjerojatno danas. Daš im gol, ali primiš ga za 5 sekundi ako nisi koncentriran i tako cijelu utakmicu. PSG je skup zvijezda, ali čini mi se da je Raul odredio nova pravila, mislim da je Mikkel Hansen varijanta za igru 7 na 6, ali 6 na 6 je u drugom planu kao i Kristopans. Vidjet ćemo kako će s Karabatićem koji se tek vratio nakon duge stanke.

Slijede velike promjene

I digresija…

- Možda bi sve četiri momčadi iz naše skupine ove sezone bile u završnici da je Kiel bio kompletan protiv PSG-a. To nije nebitno za naglasiti. I to je ono što mi daje optimizam.

Kako će Barcelona izgledati dogodine?

- Drugačije, definitivno, jer Xavi odlazi nakon dugo godina. Ortega će donijeti nešto svoje, odlaze Moller u Flensburg, Palmarsson u Aalborg, Raul prestaje nakon Tokija, Dolenec ide u Francusku, Sorhaindo u Rumunjsku. Doći bi trebali Richardson i Iturriza, priča se o argentinskom vrataru Macielu, pričalo se i o Mandiću, ali to je bila neka Xavijeva ideja. Sada kada on odlazi, tek će se vidjeti kako će se u konačnici složiti momčad. No, ne sumnjam da će Barca uvijek biti jaka.

Nogomet ništa, košarka ništa…

- A ništa, mi smo ostali jedina šansa i evo nogometašice su bile na top razini. Dogodi se takva sezona.
Kako je sada sa zdravljem, nije vas bilo na prošlom okupljanju za Slovačku i Mađarsku, a neće vas biti ni protiv Španjolske i Egipta uskoro.

- Dobro je, super, sada je sve u najboljem redu. Sve je napravljeno u dogovoru i nakon razgovora s izbornikom Horvatom. Iskreno, za ovu akciju u Španjolskoj treba EHF pitati, jer ta utakmica ničem ne služi, nema baš nikakvog smisla, pa čak ni njima u priprema za Olimpijske Igre, jer će nakon tog okupljanja opet dobiti slobodno do završnih priprema za Tokio.

Barca u Ligi prvaka
14
puta Barcelona je igrala finale Kupa ili Lige prvaka
9
naslova prvaka Europe ima Barcelona
6
naslova s Barcom imaju Šepkin, Barrufet, Ortega i O’Callgahan
3
puta drugoplasirani (2010, 2013. i 2020.)
3
puta bez finala na FF-u (jednom četvrti, dvaput treći)
2
puta osvajači (2011. i 2015.)
Cindrić u Ligi prvaka
383
gola zabio u Ligi prvaka dosad
66
golova u sezoni 17/18. u Vardaru, osobni rekord
45
golova ove sezone u Ligi prvaka
8
sezona igra u Ligi prvaka
5.
puta na F4 (dosad 2 puta Barca i Vardar, jednom Kielce)
2
finala (po jedno s Barcom i Vardarom)
1
naslov (s Vardarom)

Linker
11. svibanj 2024 05:02