CLAUS FISKER
KAUBOJ NIJE PROŠAO

Luka Cindrić nije izabran za najboljeg na svijetu, nagrada otišla u ruke prve violine svjetskih prvaka

Kod rukometašica je također došlo do promjene na tronu, a najbolji treneri su - svjetski prvaci.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. srpanj 2020. 15:47

Kako je najavio na kraju IHF svjetskog tjedna IHF je objavio izbor najbolji rukometašica, rukometa i trenera za prošlu godinu. Makar ne i rezultate glasovanja na svim IHF platformama posljednjih desetak dana. Prvi puta u povijesti na tronu je vratar Kiela, reprezentativac Danske za svjetski naslov 2019. godine - Niklas Landin. Podsjetimo, Landin je prošle godine bio prvi vratar Svjetskog prvenstva, a s Kielom je nakon pet godina vratio njemački naslov. On je nakon Mikkela Hansena, koji se borio za svoj četvrti naslov i apsolutno najboljeg svih vremena, jedini Danac s tom prestižnom titulom. Podsjetimo, po tri naslova najboljeg imaju Mikkel Hansen i Nikola Karabatić, po dva Ivano Balić i Talant Dušebajev. U konkureniji u ovom izboru bio je i naš Luka Cindrić, a uz Balića jedini naš igrač koji je nosio ovo prestižnu titulu bio je jednom Domagoj Duvnjak.

Kod rukometašica pobjednica je Norvežanka Stine Bredal Oftedal, prva violina mađarskog Györa koja s Norveškom lani na SP nije uspjela do medalje (4. mjesto u Japanu). Oftedal je nakon tri uzastopne pobjede naslijedila Rumunjku Kristinu Neagu. Ona je šesta Norvežanka s takvim naslovom nakon vratarke Cecil Legenger, te igračica Lin Kristin Rigelhuth, Heidi Loke, Trine Haltvik i Gro Hammerseng. Zanimljivo, Oftedal nije bila u sedmorki SP-a, Norveška je bila bez medalje, a recimo Nizozemska je imala MVP Estevanu Polman sa zlatom. No, to je stvar izbora. Oftedal je bila u All star teamu Lige prvakinja.

Kod trenera pobjede su odnijeli aktualni svjetski prvaci - Nikolaj Jakobsen, koji je do titule vodio Dansku te Francuz Emmanuel Mayonnade, koji je do prvog naslova svjetskih prvakinja vodio Nizozemke. Jakobsen je drugi Danac nakon Ulrika Wilbeka s tim naslovom, dok je je Mayonnade drugi Francuz nakon što je naslov osvojio Olivier Krumholtz. Inače, naslov su od Francuza u muškoj konkurenciji osvajali Didier Dinart i Claude Onesta. Ovo je prvi put da IHF bira trenera u obje konkurencije, pa bi sad konačno taj izbor trebao biti formiran, jer prethodnih godina baš i nije zaživio kako bi trebalo.

Linker
15. travanj 2024 10:09