ANTE CIZMIC Cropix
RUMUNJSKA AVANTURA

Luka i Ante su u Bukureštu zajedno, dok će u Mannheimu biti ljuti protivnici. U svemu je prste imao Xavi Pasual

Ante Kuduz će na Euru u Njemačkoj odjenuti dres reprezentacije Rumunjske
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 04. prosinac 2023. 18:41

Početak svake pa tako i sljedeće godine donosi rukometnu groznicu. Potpirit će je krajem ove rukometašice na Svjetskom prvenstvu u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj, dok će se rasplamsati s rukometašima na siječanjskom Euru u Njemačkoj.

Ljubuški, koji ima predstavnike u svim reprezentacijama, posljednjih je mjeseci pak ugostio više hrvatskih reprezentativaca, kroz Europsku ligu su Izviđaču dolazili Marko Kopljar (Füchse Berlin), Filip Ivić (Chambery) i posljednji s Dinamom iz Bukurešta - i Luka Cindrić.

Utakmica je, naravno, bila lišena neizvjesnosti, Cindrićev (nije ulazio u igru) Dinamo pobijedio je mladu momčad Izviđača 40:24, ali bila je to prilika za ugodni razgovor s dvojicom hrvatskih rukometaša u Bukureštu, spomenutim našim i reprezentativcem Rumunjske, Antom Kuduzom. Dva su to jaka aduta moćne momčadi iz Bukurešte...

- Teško je igrati utakmice u kojima ne znate s koje strane veća prijetnja dolazi, igrati protiv dvometraša - naglašava Toni Čolina, trener Izviđača, dok priča o rumunjskom prvaku.

- Teško je držati ritam jedan na jedan ili dva na dva protiv njih, taj “španjolski sustav” jako je neugodan, visoki poraz je naša realnost.

Međutim, Čolina je ipak nešto dobio u toj utakmici, protiv “male Barcelone” Xavija Pascuala “gurnuo” je u igru sedamnaestogodišnjeg Petra Grbavca koji je raspoloženom Vladimiru Cupari zabio pogodak te iznudio sedmerac.

U španjolskom sustavu koji je u Bukureštu izgradio trener Xavi Pascual, 55-godišnji stručnjak koji je igrao za Barcelonu, Sociedad, Ademar Leon, Guadalajaru i druge klubove, dok je trenerski pečat dao Barceloni s kojom je osvojio 11 španjolskih prvenstava i deset kupova, te tri puta bio prvak Europe.

image
FOTOSTAND/REUHL/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Fotostand/reuhl/imago Sportfotodienst/profimedia

Od 2021. godine trener je Dinama i izbornik rumunjske reprezentacije. U njegovu stručnom stožeru još su četvorica sunarodnjaka; David Barrufet, Roger Font Ribac, Jordi Giralt Albericch i Ivan Pascual Garcia.

Momčad je puna stranaca, uz naše Cindrića i Kuduza koji je dobio rumunjsko državljanstvo, te Španjolce Aleksandra Cenića i Alexa Pascuala Garciu, tu su Vladimir Cupara i Lazar Kukić iz Srbije, Andrij Akimenko iz Ukrajine, Vjačeslav Bohan iz Bjelorusije, Stanislav Kašparek iz Češke, Mikloš Rosta iz Mađarske, Ali Ismael Mohamed Zeinelabedin Ali iz Egipta, te Cedric Sorhaindo iz Francuske.

Cindrić u Ljubuškom nije ulazio u igru, dok je snažni Osječanin Kuduz odigrao veći dio utakmice i zabio pet pogodaka.

- Bila je prekrasna atmosfera. Imam lijepo sjećanje na dvoranu i grad Ljubuški gdje sam prije deset godina igrao za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu mlađih kategorija. Bilo je lijepo vratiti se, baš sam uživao. Pobijedili smo uvjerljivo. Treba biti realan, mi smo kvalitetnija momčad. Izviđač radi odličan posao s mladim igračima. Ima mlade koji su talentirani i koji mogu igrati u velikim klubovima. Ja se nadam da će netko od njih postati vrhunski igrač - kaže Luka Cindrić.

Ante Kuduz će dodati:

- Prvi put sam igrao u Ljubuškom protiv Izviđača. Bila mi je čast, jer znam da je Izviđač dao jako puno velikih igrača. Osjetio sam u jednu pravu sportsku atmosferu i uživao. Već šestu godinu sam u Dinamu, tako da sam “senator”. Bio sam u klubu kad je bio tipičan rumunjski klub do današnje razine i stvarno me raduje da sam prošao taj proces rasta kluba. Nadam se da će biti još bolje. Ove sezone pokušavamo napraviti iskorak. Uvjereni smo da ćemo uspjeti. Svjesni smo da je to proces u koji treba uložiti puno rada i truda.

Za razliku od Kuduza koji se udomaćio u Rumunjskoj, Cindrić je stigao tek ljetos i kaže da je izbor bio pravi.

- Moram reći da sam ugodno iznenađen Rumunjskom. Mom dolasku u Bukurešt najviše je kumovao trener Xavi Pascal koji me vodio u Barceloni. Imao je veliku želju da dođem u Dinamo. Iznenađen sam gradom i životom koji je sličan kao u Hrvatskoj. Stvarno uživam. Rumunjska liga polako se diže. Dosta je fizički zahtjevna i jaka liga. Mi zasad sve pobjeđujemo i radujem se što nove sredine ulažu u rukomet.

Obojica ističu velike korake rumunjske lige prema naprijed i veliki uspjeh reprezentacije Rumunjske koja se nakon 28 godina plasirala na Europsko prvenstvo i bit će u skupini s Hrvatskom. Luka Cindrić, koji je posljednje okupljanje reprezentacije preskočio zbog ozljede, sad se oporavio i kao jedan od hrvatskih senatora kaže:

- Nakon 28 godina Rumunji su se kvalificirali na Europsko prvenstvo. Izbornik je napravio vrhunski rezultat. To je jedna vrlo neugodna reprezentacija. Nisu sada neko zvučno ime u svijetu rukometa, ali trebamo biti vrlo oprezni. Treba svaku utakmicu shvatiti vrlo ozbiljno, neće biti lako ni protiv njih, ni protiv Austrije, dok za Španjolce znamo gdje su i što su. Mi iskusniji smo tu, borimo se da damo sve od sebe. Ipak, za vrhunski rezultat potrebni su svi igrači, bez obzira na to koliko tko igra. Važno je stvoriti pravu atmosferu. Mislim da je to preduvjet za vrhunski rezultat.

Cindrić je optimist pred skorašnje okupljanje na priprema za Euro.

- Nadam se najboljem. Čeka nas teška skupina, vidjet ćemo. Kad je hrvatska reprezentacija u pitanju uvijek su velika očekivanja. Naravno, želimo se dokazati najbolje što možemo. Sigurno možemo napraviti jedan iskorak. Natjecanje je dugo, svaki drugi dan se igra i svatko može svakoga pobijediti. Ako smo u utakmici sto posto, dokazali smo da možemo svakome konkurirati i nadamo se da ćemo se vratiti gdje zaslužujemo biti.

Ante Kuduz će na Euru u Njemačkoj odjenuti dres reprezentacije Rumunjske. Nakon što u Hrvatskoj nije dobio pravu priliku objasnio je i zašto.

- Moj životni sam bio je igrati na velikom natjecanju kakvo je Euro. Rumunji su mi pružili priliku koju sam objeručke prihvatio. Karijera brzo prođe, ne daj Bože možda sutra dođe neka ozljeda i jednostavno nisam želio odbiti priliku. Velika prednost mi je to što je moj klupski trener ujedno i izbornik. Znamo sustav rada, znam što traži. Xavi Pascual je veliki stručnjak koji je u Rumunjsku donio nešto novo. Tamo vlada jedan mentalitet koji nama nije normalan, taj plasman na Euro nakon 28 godina sve je pokrenuo. Kuglice su htjele da se na Euru sretnemo s Hrvatskom. Uživat ću u toj utakmici sigurno, od prve do posljednje minute. Naravno, dat ću sve od sebe. Svjesni smo da nemamo prevelike šanse protiv Hrvatske, ali zbog nekog svog inata bilo bi lijepo uživati u punoj dvorani.

image
FOTOSTAND/REUHL/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Fotostand/reuhl/imago Sportfotodienst/profimedia

Kuduz igra najbolji rukomet u karijeri. S 31 godinom nakupio je iskustva, igrački sazreo, svjestan je toga.

- Dolaskom Xavija Pascuala moja je igra jako napredovala. Presretan sam zbog odlične komunikacije s njim. Vjerujem mu i to mu vraćam na terenu. To je jedna zdrava veza kakva i treba biti. Koristim svaki trenutak rada i to se isplati.

Kako će to izgledati kad se 16. siječnja u Mannheimu nađete na suprotnoj strani od suigrača Cindrića, čak i u potencijalnom izravnom sudaru?

- Luka i ja smo super, slažemo se jako dobro, želimo biti bolji i bodrimo jedan drugoga. Znamo da je on u Top 3 srednjaka na svijetu, igračina i ljudina i bit će mi još veći gušt igrati protiv njega. Ono što mogu vidjeti da je Hrvatska u fazi pomlađivanja. Mislim da neće imati problema u skupini, trebali bi proći u drugi krug gdje dolaze jači suparnici. Mlađi igrači koji dolaze trebali bi dobro odgovoriti na velikoj pozornici. Bez obzira na pritisak moraju odgovoriti dobro. Želim im sve najbolje, da budu zdravi cijeli turnir, da uživaju u rukometu i da doguraju što dalje - zaključuje Kuduz, vedri Slavonac s rumunjskom putovnicom.

Linker
01. svibanj 2024 09:51