Mathias Gidsel, Domagoj Duvnjak, Marin Jelinić

 ANTE CIZMIC Cropix
NEKA NOVA ERA

‘Mali pakao‘ ušao u društvo Hansena i Landina, a da ona nije osvojila nagradu, bila bi to velika nepravda

Danas Mathias Gidsel i Norvežanka Henny Reistad najbolji su svjetski rukometaši 2023.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. ožujak 2024. 13:00

Danac Mathias Gidsel i Norvežanka Henny Reistad najbolji su svjetski rukometaši za 2023. godinu. Naslove su ponijeli zasluženo. Oboje su igrali sjajan rukomet. Reistad je s danskim Esbjergom bila na Final fouru Lige prvaka, srebrna na SP, a Gidsel je sa berlinskim Fuchseom osvojio Europsku ligu i postao svjetski prvak.

Gidsel je mali pakao s desne strane danskog napada. Izuzetna brzina, promjena pravca, s lakoćom igra rukomet. Nekad je s obzirom na svoju visinu i minijaturu prema divovima s kojima igra blefer, ali to ne umanjuje njegovu kvalitetu. Mi ga pamtimo po činjenici da Duvnjaku nije uzvratio na pruženu ruku na SP koje smo igrali u Malmöu, što je ražestilo mnoge, ne samo naše igrače i navijače, već i Nijemce koji su ga počeli gledati drugačijim očima u Bundesligi.

Danska je u ključnoj utakmici u skupini na SP dobila Egipat najbolji je bio Gidsel. Danska je u četvrtfinalu dobila Mađarsku - najbolji je bio Gidsel, Danska je u polufinalu dobila Španjolsku - Gidsel je zabio 3, Danska je u finalu dobila Francusku - Gidsel je zabio 6. Mathias Gidsel je treći Danac koji je ponio ovu prestižnu nagradu.

Prije njega to su uspjeli Mikkel Hansen - 3 puta, te Niklas Landin kojeg je naslijedio dva puta.

Henny Reistad je najbolja svjetska rukometašica danas. Bilo bi nepravda da nije dobila to priznanje, jer njen rukomet odskače po svemu. Ona je kompletna igračica, recimo znatno kompletnija od Gidsela, ona nosi Norvešku u svakom pogledu. Reistad je sedma Norvežanka koja je ponijela ovo priznanje.

image

Henny Reistad

Ane Frosaker/spp/shutterstock Editorial/profimedia

Prije nje to je uspjele Stine Oftedal, Heidi Loke, Linn Kristin Riegelhut, Gro Hammerseng, Cecile Leganger i Trine Haltvik. Henny je sa 142 gola lani bila najbolji strijelac LP-a. Njeno izdanje u polufinalu SP-a protiv Dankinja jedno je od najboljih pojedinačnih izdanja jedne rukometašice svih vremena. Reistad je u toj utakmici zabila nevjerojatnih 15 golova. U finalu je zabila 5, ali je Francuska bila bolja.

I ono što svemu daje dodatnu vrijednost i govori ponešto o današnjem rukometu. I Henny Reistad i Mathias Gidsel imaju samo po 25 godina… I dodat ćemo samo kratko o najboljim mladima za 2023. Imaju po 21 godinu. Lena Grandveau je Francuskinja, srednjakinja Nantesa koju je Krumboltz bez problema gurnu u vatru na SP i s njom osvojio svjetski naslov. U finalu 5 komada, prvi strijelac, lopte odluke protiv Norveške i Švedske. Elias Elefsen Skipagotu takav naslove nema, jer Farski otoci to ne mogu, ali taj 21-godišnjak, lani najbolji igrač europske lige, ove sezone ima transfer u Kiel gdje među divovima postaje ključni igrač. To mogu posebni. Lani je bio MVP i najbolji strijelac SP juniora u Njemačkoj, a Farski otoci nisu bili blizu medalji. I to sve govori.

Linker
23. travanj 2024 18:19