Facebook
Hrvati u ‘karabuljnom plesu‘

‘Maska ti pada, puca, remeti koncentraciju, ne možeš disati, a sudac te opominje...stvarno nemoguće‘

U utakmici Ademar Leona i Sinfina igrači obje momčadi morali su nositi zaštitu preko lica
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 13. listopad 2020. 09:50

Napravljen je novi korak dalje u ovom koronaludilu koje trese cijeli svijet. U utakmici Ademar Leona i Sinfina u Asobal ligi Španjolske igrači obaju timova su nosili maske. Zvuči nemoguće, a eto i to je moguće. Utakmica je odigrana, igrači su preživjeli, Leon je pobijedio, ali to nije bila glavna vijest, jer maske su zasjenile sve.

Razlog zašto se dogodilo je u činjenici da pokrajina Castilla de Leon zabranjuje sportske priredbe bez maski. E sad, u domaćoj ligi je to prošlo, ali kako će u Europi, doista ne znamo, jer EHF dopušta svašta, pa je tako ovog vikenda suspendirao zbog sugestije lokalnog stožera u Valcei utakmicu Podravke i Valcee, a da nijedna igračica rumunjskog sastava nije zaražena. Dakle, svaki dan neka nova epizoda koronaludila u rukometnom okruženju. Što će se dogoditi kad Ademar 27. listopada treba dočekati francuski Fenix Toulouse, sam Bog zna.

Leon je apsolutnih rukometni hit dana, korak naprijed u svemu dosad viđenom. U tom susretu imali smo dvojicu igrača, oba Riječanina. Tina Lučina, koji je za domaći pobjednički sastav Ademara zabio 3 gola, i Dinu Slavića, odličnog vratara koji već treću sezonu brani u Leonu.

Pa kako to izgleda braniti i igrati s maskom pitamo Dinu Slavića.

- Nismo ni mi znali ni slutili da se nešto tako uopće može dogoditi. Došli smo na utakmicu i kaže nam klupska doktorica da se stanje u pokrajini pogoršalo i da moramo igrati s maskama. Smijali smo se. Kada je počelo, više nije bilo smijeha, već muka.

Kako je to izgledalo?

- Ne možeš disati, pa maska pada, pa ti remeti koncentraciju. Sudac te opominje da digneš masku ako nije preko usta i nosa, više si koncentriran na masku nego na igru. Prekidali smo 4-5 puta jer su maske pucale u kontaktima, ma stvarno nemoguće.

Kako su igrači preživjeli, krila koja sprintaju pogotovo?

- Nakon 7-8 minuta ljudi su tražili izmjenu. Ne možeš udahnuti kako treba. U sebe vraćaš što si izdahnuo, sve nezdravo. Baš smo imali testove prije utakmice, dva puta tjedno nas testiraju i čemu maske ako smo svi negativni. Ili čemu testiranje uopće.

I što dalje?

- U subotu doma igramo s Cangasom i klub je zatražio da se to ukine. I sada čekamo subotu, a o startu u Europi da i ne mislim.

Španjolska je bila vrlo aktivna u koronakrizi?

- I sada je, ali samo mi u Španjolskoj smo igrali s maskama, jer je kao Leon žarište. Bidasoa, Cuenca, Nava ne mogu igrati, jer ima pozitivnih. A pravilo je kada je jedan zaražen u momčadi, nema igranja. I tako je Barca odigrala sedam utakmica, La Rioja dvije utakmice i stvarno ne znam u takvom ritmu kako će sve to završiti, još sada kada krene i europski ritam. Nije to dobro za sport, recimo Cuenca dobro starta, a onda je dva tjedna u izolaciji i sve padne. No, što je - tu je, nadamo se boljem.

I Lučin je igrao?

- Jest, isto mu je bila muka s maskom, a dobar je, moram ga pohvaliti.

Liga je jednosmjerna?

- Barca je iznad svih. Iza nje je šest-sedam konkurentnih klubova, i to je ono najzanimljivije. Mislim da se igra dobar rukomet i ja mogu reći da sam jako zadovoljan da sam tu.

Je li bolje braniti s maskom ili bez, možda da stavite one hokejaške?

- Bolje bez, a vjerujem da će tako i biti već od subote. Čemu se testiramo?

Dakle, svatko ima svoja pravila, a tako je nemoguće bilo što organizirati i dovesti do kraja. EHF jedno, Španjolski savez drugo, pokrajina treće, država četvrto, klub peto. Jednom riječju - kaos.

Linker
18. travanj 2024 15:46