HB GRAZ
KARIJERA U AUSTRIJI

Među ključnim igračicama je svog kluba, ima brojne ponude, ali i samo jedan cilj: ‘Igrati za Hrvatsku!‘

‘Bila sam na prvom mjestu ljestvice strijelaca u ligi u prošloj sezoni, na što sam ponosna‘
Piše: K. GuberinaObjavljeno: 28. rujan 2020. 15:46

Za budućnost hrvatskog ženskog rukometa ne treba se brinuti, a jedna od onih koja kuca na vrata hrvatske reprezentacije je i 22-godišnja Ana Marija Babić. Ona je kao lijevi vanjski ili lijevo krilo među ključnim igračicama austrijskog prvoligaša HIB Handball Graz. Babić je svoj uspješni rukometni put započela u rukometnom klubu Koka iz Varaždina, a o njezinu potencijalu najbolje govori podatak da je sa samo 15 godina priključena seniorskoj ekipi.

No, osim na sportskom terenu, ima puno uspjeha i kao studentica, a zna se da nije jednostavno uskladiti sportske i fakultetske ambicije. Ana Marija je to uspjela u austrijskom Grazu.

Lagana prilagodba

- Nakon završetka Prve gimnazije u Varaždinu odlučila sam napraviti drukčiji korak u životu i upisala sam studij u Austriji, a Graz se pokazao kao idealno rješenje. Učila sam njemački jezik i upisala studij Okolišne sustavne znanosti, prirodne znanosti i tehnologije. Naravno, željela sam se i nastaviti profesionalno baviti i rukometom, iako nije lako uskladiti obaveze, pogotovo zbog činjenice što ne studiram na hrvatskom, nego na njemačkom jeziku, ali zahvaljujući velikoj želji da budem obrazovana sportašica, uspijevam ispuniti sve obaveze s osmijehom na licu - otkriva Ana Marija Babić, koja nije imala problema s prilagodbom u novu ekipu.

- Dosta mi je pomoglo što su moje suigračice vrlo mlade, a i rukomet i način igranja u Austriji ne razlikuje se puno od hrvatskog rukometa. Ubrzo sam završila na prvom mjestu ljestvice strijelaca u ligi u prošloj sezoni, što je za mene bila velika satisfakcija, iako moram pohvaliti i svoje suigračice jer bez njihove pomoći ne bih sigurno bila toliko uspješna. Najbolje se snalazim na poziciji lijevog vanjskog, a za igru u obrani također sam dobila podosta pohvala svih u klubu.
Za Graz je Babić posebno blistala u jednom europskom dvoboju...

- Prošle sezone igrale smo u Challenge Cupu nakon što smo prošlo prvenstvo završile na četvrtom mjestu, a protiv grčke Verije postigla sam 11 golova.

Ponuda za promjenu sredine također nije nedostajalo?
- Imala sam odličnu ponudu bečkog Hypa, koji je vladar austrijskog ženskog rukometa i nije izgubio domaću prvenstvenu utakmicu čak 24 godine, od 1993. do 2017., a taj poraz 2017. doživio je upravo od Graza. Također, tražio me jedan njemački prvoligaš, ali zbog fakultetskih obveza i dobrih uvjeta u klubu zasad ostajem u Grazu, ali u budućnosti tko zna - najavljuje Ana Marija, kojoj je ipak daleko najveći san zaigrati za seniorsku žensku reprezentaciju Hrvatske.

Prošla mlađe selekcije

- Igrala sam za U-19 i U-20 reprezentaciju Hrvatske u mlađim kategorijama, a imam želju i golemi motiv stići i do najbolje hrvatske izabrane vrste - odlučna je Ana Marija Babić, koja je bila na širem popisu hrvatske ženske reprezentacije za nastup na Europskom prvenstvu 2018.
S obzirom na svoju kvalitetu i napredak koji iskazuje, ne bi bilo iznenađenje da je se uskoro sjeti i aktualni izbornik Nenad Šoštarić...

Linker
20. travanj 2024 02:24