Bertrand Delhomme/panoramic/bestimage/profimedia
IGOR KARAČIĆ:

‘Mi smo opet jaki, a sljedeći suparnik Zagreba je dobar, ali ima kratku klupu. Jedna stvar nas pogađa‘

"Vjerujem da će Hrvatska dobiti priliku u olimpijskim kvalifikacijama koju čekamo još od SP-a u Švedskoj"
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. rujan 2023. 12:22

Rukometaši Kielca dvije godine uzastopno su finalisti Lige prvaka. Nisu uspjeli ponoviti naslov koji su osvojili 2016. godine, ali su definitivno jedna od najuspješnijih europskih klubova posljednjih desetak godina. Dakle, Kielce nakon godina vlasti Bartusa Sarvaasa ima novog vlasnika. To je Swietokrzyska Industrial Group Industria SA koju kao predsjednica kluba zastupa Magdalena Ščukievič.

Ukratko, to je ono što im piše na dresovima kao Industrija. A radi se o firmi koja je bazirana na gotovo 150-godišnjoj povijesti mramora Kielce i industrijskoj tradiciji regije. Bave se eksploatacijom i obradom kamena, vlasnici su tri rudnika, bave se razvojem inovativnih, ekoloških gnojiva, uslugama logistike temeljene na LNG plinu, ulaganjem u izvore energije bez emisija i stvaranje regionalnog gospodarstva temeljenog na zelenom vodiku, te razvojem inovativnih i održivih tehnoloških rješenja u području nuklearne energije. I sam njihov lanjski ulazak u rukomet veliki je doseg Bertusa Sarvaasa koji je godinama s Bogdanom Wentom gradio poljskog rukometnog velikana.

image
MARIUS BECKER Dpa Picture-alliance Via Afp

Kako je s novom vlasnicom?

- Sve super, Bertus je to obavio na najbolji mogući način. On se povukao, predsjednica i novi vlasnici su s nama, ništa se zasad ne mijenja i sve je u najboljem redu. Promjena se nije odrazila na momčad. Istina, bilo je problema u prošlom vremenu, ali sada je sve u najboljem redu. Imali smo nekoliko zajedničkih sastanaka i to je to – kaže naš adut u dresu poljskog prvaka Igor Karačić.

Dvije godine ste u finalu Lige prvaka, ali naslov niste osvojili?

- To nas sve malo pogađa, ali kada je u pitanju Köln, to je stvar koja je jednostavno normalna. Mi smo odlična momčad, nekad ti za sam vrh treba i malo sreće, ali mi je nismo baš imali u svakom trenutku. No, to ništa ne mijenja.

Nova sezona, novi izazovi?

- I uglavnom momčad koja je već dugo skupa, koja se jako dobro pozna i mogu reći da je jedna od najkvalitetnijih u Europi i dalje. Ono što nam je veliki problem je trenutno je ozljeda prvog vratara Wolffa i to je stvar s kojom se teško nositi. To je vjerojatno razlog da na startu nismo uspjeli dobiti Aalborg doma, a s Wolffom je to druga priča. To je stvar autoriteta, jer uvijek je drugačije kada napadaš Landina, Wolffa, Perez de Vargasa nego neke manje poznate vratare. Protiv takvih se ruka stisne, a naši su protivnici do sada pokazali da su puno opušteniji. To ne znači da nemamo vratara, dapače, Milos Walach nas je briljantno ponio posljednjih 15 minuta gostovanja u Norveškoj, no Wolff je druga dimenzija za ovaj sastav o kojoj protivnici puno više razmišljaju. Talant majstorski na sebe uzima veliki dio toga i idemo dalje.

Pobijedili ste u Norveškoj, a Kolstad je sljedeći protivnik Zagreba u Areni?

- Igrali smo dobru utakmicu, rekao sam da nas je Walach jako podržao obranama u drugom dijelu drugog poluvremena. Kolstad je dobra momčad, puno trči kao i svi Skandinavci i osnovno je parirati im u tome posebno obrambeno. Nositelji te momčadi su iskusni igrači poput Sagosena, Johanessena, Bergeruda na golu i Gudjonssona na desnom krilu koji je donedavno bio s nama u Kielcu. Ono što vidim kao njihovu manu je činjenica da iza prve sedmorke nisu imali prave rezerve, nemaju dužinu klupe koju namjeravaju raditi u godinama koje dolaze. U jakom ritmu to im može uvijek biti problem. Ne mogu reći što može Zagreb, jer nisam ih vidio ove sezone. No, definitivno se s njima može.

Kakav plan imate ove sezone?

- U Poljskoj uvijek isti, dva naslova. Što se Europe tiče, situacija dosta uvjetuje rasplet. U našoj skupini su četiri izrazito jake momčadi Kiel, Aalborg, PSG i Kielce i nama je jedno važno da u dobrom stanju dočekamo eliminacijske utakmice od osmine finala. Nisu nam problem po meni te dvije utakmice više ako nismo na prva dva mjesta u skupini, jer nemamo toliko jaku ligu koliko recimo imaju Njemačka ili Francuska. A mislim da kada smo kompletni svakoga možemo pobijediti. Eto sad nam se poklopilo da uz problem koji imamo redom Aalborg, Kolstad, PSG, pa Kiel, ali to je tako, događa se. Da je raspored nešto lakše i nama bi bilo lakše s obzirom na situaciju.

A reprezentacija?

- Ne znam ništa, posljednji puta nisam bio na akciji, sigurno je da ćemo tražiti najbolji način da formiramo tim za Europsko prvenstvo u Njemačkoj. I naravno, vjerujem da ćemo dobiti priliku u olimpijskim kvalifikacijama koju čekamo još od SP u Švedskoj - zaključio je Igor Karačić.

Linker
03. svibanj 2024 05:45