ANZE MALOVRH/KOLEKTIFF Anze Malovrh/Kolektiff
BRAVO. DEČKI!

Mladi hrvatski rukometaši srušili Slovence i plasirali se u finale EURA! Protiv Njemačke za zlato

Hrvatska je u varaždinskoj Areni pobijedila Sloveniju rezultatom 26:22.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. kolovoz 2021. 21:52

HRVATSKA - SLOVENIJA 26:22

VARAŽDIN Arena Varaždin. Suci: Denis Bolic i Christoph Hurich (Austrija).

HRVATSKA: Kuzmanović (7), Mandić (4); Lisac 6 (2), Dujić, Car, Barbić 6, Tompić, Komljenović, Grubišić 1, Hršak 3, Zakić, Neralić, Raužan 2, Obradović 1, Jurišić 7, Šalić.

SLOVENIJA: Strašek (5+2), Zupančič (3); Mlivić 2, Škrinjar 1, Miklavec, Fergola, Janc 9 (1), Rot 1, Čirović, Vidmar 2, Makuz 5, Gregorič 2, Klemenčić, Švalj, Kačičnik, Muminović.

SEDMERCI: Hrvatska 4 (2), Slovenija 2 (1).

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta, Slovenija 10 minuta.


Hrvatska muška U19 reprezentacija igrat će u nedjelju u 17 sati u Varaždinu u finalu Europskog prvenstva protiv Njemačke. Medalja je osigurana, a izabranici Kreše Ivankovića imaju priliku postati treća naša generacija s europskim zlatom oko vrata u kategoriji kadeta.

Doduše, dosad su to bila natjecanja do 18 godina, a zbog pandemije koronavirusa EP nije održano prošle godine, nego je kao U19 natjecanje prebačeno na ovu godinu. Hrvatska ima zlata s EP U18 koja su održana 2006. i 2010. te dva srebra, jedno iz 2004. i jedno iz 2016. godine.

Polufinalni dvoboj Hrvatske i Slovenije bio je dvoboj momčadi koje se poznaju u dušu, uostalom i uoči ovog prvenstva su odigrali dvije pripremne utakmice, u jednoj su slavili Slovenci, u drugoj je bilo neodlučeno, a u najvažnijoj bolja je bila Hrvatska. Bila je to pobjeda izborena prvenstveno obranom naše reprezentacije, pobjeda u susretu koji su kontrolirali od početka iako su Slovenci stalno bili blizu. Blizu, ali nisu mogli uhvatiti našu prednost koja je većim dijelom susreta iznosila 3 razlike.

Kuzmanović i Jurišić

S dva gola Davida Jurišića Hrvatska je prvi put otišla na +3 u 9. minuti i već su tada Slovenci morali pozvati prvu minutu odmora. Nije pomoglo, Ivan Barbić je iz kontre povećao na +4 (6:2) u 13. minuti. Imali su naši igrači još u dva navrata i +4 (7:3 i 8:4), da bi u 27. minuti Slovenija došla na minus 1 s koliko je i završio prvi dio igre.

Dominik Kuzmanović je u prvih 30 minuta skupio 6 obrana od 15 udaraca na gol (40%), a s druge strane je Denis Strašek imao 5 obrana od čega i jedan sedmerac Barbiću. Lisac i Jurišić, koji su cijelu utakmicu odigrali i u obrani, imali su po tri gola, ali falili su golovi s lijevog vanjskog (Grubišić 1/4 i Hršak 0/1).

Drugo poluvrijeme je krenulo obranom Kuzmanovića i s dva gola Jurišića kojim odlazimo ponovo na +3 (12:9) u 33. minuti i to je prednost koju ćemo održavati do kraja, a Slovenci su uspijevali doći najbliže na -2.

U posljednjih 10 minuta smo dočekali i tri gola Patrika Hršaka s lijevog vanjskog, obrana je cijelo vrijeme bila na pravoj razini i Slovenci nisu imali rješenja kojim bi došli u priliku za preokret. Pokušali su i s presingom u završnici, ali nije im pomoglo, Hrvatska bi svaki put pronašla put do gola i držala susret čvrsto u rukama. David Jurišić se zaustavio na 7 golova iz 13 pokušaja, Barbić je imao učinak 6 od 7, Lisac 6 od 9, ali ključ pobjede je bila definitivno obrana.

Momčadski duh

Šest utakmica su odigrali naši mladi igrači na “svom” prvenstvu, samo su jednom poraženi, a bez obzira na to što ova generacija nema igrača koji dominiraju na svojim pozicijama, osim odličnog para na golu, zaslužuju sve čestitke za igru u obrani, za borbenost i za momčadski duh koji ih nosi od prvog susreta. Oni jedno zlato već imaju, s EYOF-a prije dvije godine, a sad imaju priliku i za nadogradnju na važnijem natjecanju.

U finalu nas čeka Njemačka, koja nas je dobila u posljednjoj utakmici drugoga kruga. Prava prilika da im uzvratimo u puno važnijem susretu.

image
ANZE MALOVRH/KOLEKTIFF Anze Malovrh/Kolektiff

Linker
12. travanj 2024 16:03