ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
HRABRA NAJAVA

‘Možemo pobijediti i Hrvatsku i Francusku! Ne smijemo izgorjeti, evo što će biti ključno protiv Hrvata‘

Lider igre rukometne reprezentacije Srbije odlično je odigrao protiv Ukrajine na otvaranju Eura
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 15. siječanj 2022. 13:37

Lazar Kukić je lider igre reprezentacije Srbije. Dugo ga već grade kroz nekoliko sezona, jako je napredovao i to pokazuje na terenu i liderskim i realizatorskim sposobnostima. Jako dobro igra u portugalskog Benfici koja dobro stoji u Europa ligi, a na utakmici protiv Ukrajine je pokazao što može, a da pri tom treba znati da je bio jedini njihov pravi srednjak, jer je Đorđe Đekić zaražen korona virusom i nije u sastavu Tonija Gerone. No, Kukić je to jako dobro odradio sve sam, Gerona ga je štedio za obranu i to mu se isplatilo.

Je li se popravilo stanje, imali ste situaciju da jedan igrač ima i pozitivan i negativan test u isto vrijeme ili da nestane testova usred testiranja?

- Čekali smo duže vrijeme, nismo mogli doručkovati bez testa. Da ne pričam puno o tome, ali mislim da naše riječi u ovoj situaciju nemaju težinu, ali da je neka zavidna situacija, baš i nije. Fokusirani smo na cilj, a to je prolaz u skupini. Vanja Ilić se priključuje, Danilo Radović (lijevi vanjski, 21 godina iz Dinama iz Pančeva) isto, dok za Abutovića i Nemanju Ilića još ne znamo garanciju.

Vjetar u leđa

Problemi traju?

- Od 3. siječnja, počeli smo ispadati jedan po jedan kao na eliminaciju, pa smo pokušali zadržati dobar duh koliko god možemo. Uspjeli smo, izašli smo jako koncentrirani, fokusirani, možda mali pad na kraju, pa je razlika bila manja nego što je trebala. U svakom slučaju imamo vjetar u leđa od suigrača koji nisu s nama. Ukrajina je bila odličan uvod s obzirom na to da nismo igrali prije Eura. Ostali smo samo na analizama i treninzima, a to je uvijek problem.

Imate novi nadimak?

- Da, Maestro me zovu. Imponira mi i samo neka se tako nastavi.

Odmara vas Gerona koliko može?

- Baš tako, Marsenić i Pechmalbec su odradili vrhunski posao u odsustvu Abutovića. Oni su osnova naše igre i glavna stvar za samopouzdanje.

Imate nove igrače?

- Pechmalbec je veliko pojačanje, dobro se razumijemo, dobro funkcioniramo, brzo smo se uklopili. I njemu je trener Španjolac Entrerrios, pa je s tim sve lakše. Spomenut ću i Šotića koji je odigrao odlično, kao novo ime premda je bio jedino lijevo krilo. Sada ćemo povratkom Ilića biti još jači.

Poslali ste dobru poruku Hrvatskoj i Francuskoj. Jeste li gledali Francusku i Hrvatsku?

- Dobro, pokazali smo i u kvalifikacijama da imamo veliku kvalitetu. Hrvatska možda ima veći pritisak, jer nema pravo na kiks, a mi ćemo vjerujem igrati još boje nego protiv Ukrajine. Pripremali smo se za Hrvatsku još u pripremama. Hrvatska je imala greške koje su ih koštale, kao isključenja, a Francuska je kao Francuska to iskoristila. Ne znam u kakvom će sastavu biti, ovisi najviše o Duvnjaku i Cindriću. Oni jako znače momčadi.

Osjećamo euforiju

Hrvatska obrana je jako dobra bila s Francuske, tih 5-1 je nezgodno?

- Rade to dobro, najbolje s Duvnjakom, ali sve skupa treba biti dosta oprezan i fokusiran, spreman za te situacije koje se mogu dogoditi. Nezahvalno je prognozirati, ali osjećamo euforiju, navijače i da će nas to ponijeti. Želimo jako tu pobjedu. Te utakmice su uvijek više od obične i one se igraju na drugačiji način, s pozitivnom tremom. Ključ je biti koncentriran i optimističan, ne izgorjeti u želji za pobjedom.

Marsenić je rekao da niste došli biti treći?

- Slažem se s njim apsolutno, vrijeme je da bude drugačije i možemo pobijediti i Hrvatsku i Francusku – zaključio je lider Srbije Lazar Kukić.

Po Geroninim pravilima

Srbija je danas sasvim drugačija selekcija od vremena kada smo se s njom sastali prije dvije-tri godine u kvalifikacijama za Euro i na Euru u Austriji. Igrači su većinom isti, ali je organizacija njih i oko njih sasvim drugačija. Najveće zasluge za to pripadaju negdašnjem sjajnom pivotu Ratku Nikoliću koji je dugo igrao u Španjolskoj i u suradnji s također negdašnjim Španjolcem Draganom Škrbićem, igračem Barcelone, na mjesto prvog trenera doveo Španjolca Tonija Geronu. Samo jednom Srbija je imala stranca na čelu (prvi Vranješ koji je porijeklom Srbin), pa su mnogi bili skeptični, ali se pokazalo da je Srbija s Geronom jako napredovala.

Španjolac je na mjesto izbornika došao iz Tunisa i kao trener u francuskoj ligi, organizacija mu je španjolski precizna i dosljedna, a Srbija je to prihvatila i igra dobro što najbolje dokazuju kvalifikacije u kojima su bili ispred Francuske, doma ih dobili, vani odigrali egal, te ovdje na Euru gdje su s dosta problema na startu glatko svladali Ukrajinu visokom razlikom koja je mogla biti i viša.

Srbija nije bila u Tokiju, Srbija nije bila na posljednjem SP u Egiptu i ovo je na neki način njihov povratak na veliku scenu.

Na startu Eura bili su bez oba lijeva krila – braće Ilić, nije im bilo ljevaka Zelenovića i Nikolića, od prije se znalo da nema ni njihovog najboljeg igrača Nenadića zbog ozljede, ali su iznimno organizirani i vrlo jaki posebno u obrani. Naravno da to nije slučajno, jer su se i obnovili posljednjih godina s dva stranca iz Francuske srpskog porijekla pivotom Pechmalbecom i lijevim vanjskim Borsasom. S njima djeluju znatno kompaktnije i bolje.

Pechmalbec je kao i u Nantesu, centar obrane zajedno s Marsenićem. Na golu imaju super vratare koji su njihova velika snaga. Recimo, Milosavljev je u koroni, Cupara sjedi na klupi, Ivanišević s nje ni ne ustaje, a na golu Bomoštar negdašnji vratar u SEHA ligi s gola Metaloplastike donosi prevagu. On sad igra u španjolskom Leonu i Gerona jako dobro zna zašto je baš s njim, na iznenađenje mnogih počeo Euro.

Rekli smo da fale oba lijeva krila, ali i treće Šotić pokazao je da to i ne mora biti tako. Desna krila su ekstra, lucidni Đukić, euforični Radivojević su tako dobri da i odlični Vorkapić uopće ne ulazi. Rekli smo, crtu drže Marsenić i Pechmalbec, obojica u oba smjera, prvi više napadač, drugi više obrambeni igrač. Tu je i treći Pešić iz Nexea ako se neki od njih umori.

Vanjsku liniju vodi Kukić koji igra u Benfici i silno je napredovao. I organizator i realizator, jako važan za tim, pa ga obrambeno štede. Šuteri lijevo su prvo Borsas, drugo Sretenović i treće Đorđić, a to su Toulouse, Meškov i Benfica. Desno bez Zelenovića i Sretenovića glavnu riječ ima Orbović,a krpa ga dešnjak vrlo strpljivi Milosavljević koji jako dobro kompenzira i dodatak Kukiću na sredini. Tu je još i snažni Mitić, ali puno manje u odnosu na spomenutu dvojku.

Sustav je 6-0 u obrani sa sjajnim vratarima, strpljiv, ali agresivan napad koji jako dobro radi s kružnim napadačima. Gerona je postavio pravila zbog kojih su danas ponovo optimisti i to se mora respektirati.

Linker
25. travanj 2024 00:12