Hrvatski rukometaši uskoro će nastupiti na kontinentalnoj smotri

 JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff
EPIDEMIOLOŠKI OKVIR

Na rukometnom Euru moći će igrati samo cijepljeni ili oni koji su preboljeli koronu

Rukometaši će, kao i rukometašice na skorašnjem SP-u biti testirani svaka dva dana.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 30. studeni 2021. 15:28

Europska rukometna federacija objavila je epidemiološki okvir za održavanje Europskog prvenstva koje je na rasporedu u siječnju 2022. u Mađarskoj i Slovačkoj.

Najvažnija je novost da će samo cijepljeni rukometaši te oni koji su preboljeli covid-19 moći nastupiti na tom natjecanju. Ista pravila vrijede i za Svjetsko prvenstvo rukometašica koje u srijedu počinje u Španjolskoj.

Osim toga, svaka dva dana provodit će se i PCR testiranja.

- Sigurnost je najveći prioritet na Euru. Sustav kojeg ćemo provesti nudi visoku mogućnost da su svi uključeni u natjecanje zaštićeni. Istodobno, u slučaju da se otkrije zaraza, ljudi koji su bili u kontaktu s pozitivnom osobom neće biti označeni kao bliski kontakt te će nakon isporučenog negativnog testa moći nastaviti sudjelovati u natjecanju – rekao je glavni tajnik EHF-a Martin Hausleitner.

Na ženskom Euru prošle godine bio je primijenjen 'koncept balona', no rukometaši će u Mađarskoj i Slovačkoj moći napustiti hotel. S druge strane, svim sudionicima preporučeno je da maksimalno ograniče svoje kontakte i kretanja, a na određenim mjestima morat će se nositi FFP2 maske.

Ako se igrač zarazi, bit će izoliran, a od njegove reprezentacije također će se tražiti da se samoizoliraju. Potom će se provesti PCR testovi. Ako će oni biti negativni, cijela se delegacija može vratiti natjecanju.

Higijenski koncept primijenit će se i na sve službene osobe, dok će se mjere za predstavnike medija i navijače objaviti sljedećih dana. (gčm)

Linker
07. veljača 2023 06:38