Filip Vistorop.
 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
DUGO GA SE ČEKALO

Nada HR rukometa napokon u formi: ‘Trebalo je vremena, ali ne mogu biti zadovoljan ni ove sezone...‘

Mladi srednjak PPD Zagreba, od kojeg se puno više očekivalo ove sezone napokon igra dobro
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 15. listopad 2021. 09:37

Filip Vistorop dio je generacije sa Josipom Šarcem, Halilom Jaganjcem i Ivanom Martinovićem koja je prije dvije godine na SP juniora u Španjolskoj osvojila srebro. Bio je jedan od najboljih igrača te selekcije, koju je vodio Davor Dominiković, i očekivao se od njega brzi prijelaz u seniorsku konkurenciju.


No, od brzine nije bilo ništa, jer je Vistorop usprkos mnogim prilikama lani, koje su mu davali i Vori i Šola i Obrvan, jako stagnirao. Tek ove sezone pokazuje da Zagreb ima dobrog srednjaka za budućnost, igrača koji je moderan, koji vidi igru, može proći, zna i može opaliti po golu, koji može biti i obrambeni igrač, što zasad ne vidimo, ali recimo sjećamo se da je još prije tri godine u dresu Zrinskog iz Mostara, kod trenera Zdravka Medića, to radio jako dobro i to na vrlo važnim pozicijama.
Dakle, i to se može očekivati, no Obrvan u ovoj konstelaciji snaga to si sve ne može priuštiti s mladim reprezentativcem.

Popravljamo stvari

Bolje ide ove sezone?
- A dobro, bilo je i vrijeme. Nekako se osjećam sigurnije. Lani je bilo puno grča, blokade, grešaka, pa to nije izgledalo dobro. Očito, htio ja to ili ne, trebalo je malo vremena da se te stvari slože. No, nekako ne mogu biti zadovoljan ni ove sezone, jer momčad je najvažnija, a ne ide nam baš u Europi. Kada bi to bilo bolje, bio bih još sretniji.


Što je najveći problem?
- To što smo kratki s klupom, pa se događaju padovi u drugim poluvremenima koje je teško spriječiti. Imali smo dobro složeno sve na početku sezone, rekao bih čak i širinu, ali su nas ozljede Hrstića i Srne bacile na novi početak u trenutku kada smo počeli igrati ozbiljne utakmice. Tu smo bespomoćni, sada popravljamo stvari, čekamo njihov povratak, nadamo se da će se Srna vratiti brzo, jer Hrstić još neće, pa ćemo pokušati biti i bolji. Mislim da nismo bili loši dosad, ali jednostavno nismo mogli izdržati, jer su to sve vrhunski protivnici.


Pomaže li vam, iskreno, domaća liga u kojoj ste jači od ostalih koliko su drugi jači od vas u Ligi prvaka?
- Pomaže, najviše u smislu da se porazi ne redaju kao lani, kada smo išli iz poraza u poraz, a to momčad ubija psihološki. Sada ipak, čak i ako izgubimo u Europi, doma pobijedimo, pa nam je lakše igrati europske utakmice. I lakše je popravljati stvari, a iskreno rečeno imamo puno toga za popravljati.


Kako je vama napadati na tandeme Mollgaard - Antonsen, Gaber - Banhidi ili Pekeler - Wincek?
- Teško i izazovno. Teško jer se radi o vrhunskim igračima koji su izuzetno snažni, pa je svaki kontakt bolan, a izazovno jer se natječeš s razinom igrača na kojoj i sam želiš biti. Treba imati puno samopouzdanja za to, jer ako takvi osjete da si slab, jednostavno te ‘pojedu’. Moj dojam je da je ta vrsta treme nestala i da sad stvari idu na bolje. Rekao sam, rukometni je kolektivni sport, ne ovisi o pojedincu nego o momčadi, a mi imamo realnih problema. Treba nam malo podrške, jer gledam kako je Kielu lijepo igrati pred tolikim brojem navijača koji ponesu momčad čak i kada joj ne ide kako žele. Eto, nadam se da ćemo i mi to uskoro zaslužiti i da će nam se publika u Areni vratiti.

Na terenu se sve vidi

Iduću srijedu ste gosti Elveruma u Norveškoj. U Zagrebu ste odigrali egal?
- Osobno mislim da možemo pobijediti Elverum. Oni su dobra momčad, ali smo im mi odlično parirali u svim segmentima i pokazali da možemo. Trčali smo s njima ravnopravno, dok je bilo snage imali smo i prednost. Šteta je da to nismo uspjeli dobiti, ali dobro, prekinuli smo s tim niz poraza, a sada bismo htjeli prekinuti i niz bez pobjeda koji je poprilično dug. Neće biti lako, treba biti jako koncentriran protiv njih, jer su jako brzi i uigrani. Moj dojam je da napredujemo, a sada koliko možemo izdržati to ćemo vidjeti. Vjerujem da bismo mogli.


Vistorop je dobro otvorio sezonu, sada to treba zadržati, da bi izgradio status lidera u momčadi, što je njegov najveći zadatak ove sezone. Mladom igraču, posebno na vanjskoj poziciji, to je izuzetno teško, no to je uvijek konačni odgovor na pitanje jesi li za velike stvari ili nisi. Na terenu se sve vidi.


Evo, recimo rekli su da je Duvnjak u godinama, umoran, a Duvnjak zabije 7 komada, pet za redom, pa ti misli... Teren uvijek govori sve.

Linker
26. travanj 2024 14:00