JONATHAN NACKSTRAND
LEGENDA HRVATSKOG RUKOMETA

‘Nailazili smo na čudne stvari, a ne znam otkud njemu pravo da s toliko omalovažavanja govori o nama‘

Legendarna hrvatska rukometašica bila je prva pomoćnica izborniku Nenadu Šoštariću na Euru
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. prosinac 2020. 20:15

Nije je bilo u medijima posljednjih dana ili tjedana, otkad je zavladala velika euforija oko rukometašica. Bio je to njezin izbor, još iz Danske je poslala poruku da se ne želi oglašavati dok traje Europsko prvenstvo.

Snježana Petika jedna je od najvećih hrvatskih rukometašica svih vremena, žena koja je 1996. odvela Podravku na europski tron, koja je bila najbolji strijelac Lige prvakinja i koja je šest puta birana za hrvatsku rukometašicu godine. Na Europskom prvenstvu u Danskoj bila je prva pomoćnica izborniku Nenadu Šoštariću, a njezino znanje i iskustvo neupitno su pridonijeli tome da se priča koju su mnogi još jednom unaprijed osudili na propast pretvori u bajku. U brončanu bajku, u prvu medalju u povijesti za hrvatski ženski rukomet, medalju koju nije uspjela osvojiti ni sjajna Petikina generacija. No, kad je već nije dočekala kao igračica, Snježana ju je dočekala kao trenerica.

Mislili nas odmah odjaviti

Samozatajna kakva jest, Petika je i u ponedjeljak na dočeku rukometašica čekala prvu priliku da se iskrade iz aerodromske zgrade i pobjegne prema autobusu. Uspjeli smo je ipak uhvatiti nakratko da nam podijeli svoje dojmove iz Danske jer ni njezine zasluge za povijesnu broncu nisu male.

- Bespredmetno je uopće pričati o tome kako se osjećaš kad ostvariš takav ogroman uspjeh. Presretni smo svi iako i dalje zapravo nismo svjesni kakvu smo stvar napravili. Tek kad se malo slegnu dojmovi, postat će nam to jasnije - kaže Snježana.

image
JONATHAN NACKSTRAND

Mnogi se posljednjih dana pitaju što je to bilo presudno da se nakon godina i godina neuvjerljivih igara i slabih rezultata odjednom dogodi ovakav iskorak i da reprezentacija koja je prije dvije godine bila posljednja na EP-u završi na postolju.

image
JONATHAN NACKSTRAND

- Mislim da je glavni razlog ono što svi naglašavaju zadnjih dana, a to je zajedništvo. Cure su međusobno kliknule, a vjerojatno je tu postojala i velika doza inata jer nailazili smo na stvarno čudne stvari. Od toga da smo već pri dolasku vidjeli da je predviđeno da se odjavimo iz hotela 9. prosinca, pa do izjava koje je dao danski izbornik uoči utakmice za treće mjesto. Ne znam otkud mu uopće pravo da s takvom dozom omalovažavanja govori o nama. Sve su se te stvari spojile jedna s drugom i došao je ovaj rezultat.

Je li postojao trenutak u kojem ste shvatili da ste spremni otići do kraja i vratiti se kući s medaljom? Možda nakon pobjede protiv svjetskih prvakinja Nizozemki?

- Mislim da je presudno bilo baš to što nismo razmišljali toliko unaprijed. Išli smo iz utakmice u utakmicu, rasli smo i curama je bilo sve jasnije i jasnije da prvenstveno odličnom obranom i sa sjajnom Teom Pijević na golu možemo jako daleko dogurati. Igrali smo najbolju i najjaču obranu na Europskom prvenstvu.

Rad, rad i rad

Petikina generacija ima peto mjesto s Europskog prvenstva 1994. i šesto sa Svjetskog prvenstva 1997. Što je nedostajalo tadašnjoj reprezentaciji da se uključi u podjelu medalja?

- Da napravite rezultat, morate imati i dozu sreće. A možda je ta doza sreće ove godine bio baš Covid koji je više naštetio ostalim reprezentacijama nego nama. I ondašnja i sadašnja reprezentacija su sjajne, a meni je uvijek bilo žao što nismo više napravili jer smo stvarno imali odličnu generaciju.

Što je sada potrebno napraviti da ovaj rezultat ne ostane samo jedan bljesak, da i u godinama koje slijede hrvatske rukometašice budu pri vrhu? Ne nužno uvijek s medaljom, ali barem u krugu reprezentacija koje će se boriti za postolje.

- Recept znamo, znači rad, rad i rad i što više okupljanja. Jako je bitno da se više djevojčica počne baviti rukometom, da se poboljša rad, da se počne malo više ulagati u rukomet. I da ljudi koji daju novac shvate da trebaju jače podržati i ženski sport kako bi te curice koje se žele baviti nečime imale uzore koji će ih privući u sport. Mislim da i uz volju i veću angažiranost svih nas koji radimo u rukometu to možemo ostvariti.

Izbornik Šoštarić je, naglašava Petika, odradio ogroman posao s ovim djevojkama. Ali i ne samo on.

- Jasno je da čovjek koji je glavni ima i najveću odgovornost i njegova je ruka vidljiva u svom tom radu. Ali, ovo je i rezultat rada svih trenera koji su stvarali djevojke kroz godine, kao i trenera koji trenutno rade s njima. A mi u reprezentaciji, na čelu s izbornikom, trebamo dati završni glanc, trebamo znati to ukomponirati i onda rezultat ne izostaje.

Bit ćemo još jači

Koliko će Hrvatska biti bolja s djevojkama koje su ovo Europsko prvenstvo morale propustiti zbog ozljeda ili pozitivnih testova na Covid?

- Kad imate veći roster, jasno je da ste jači. Svaka od tih djevojaka može dati svoj obol iako to ne umanjuje kvalitetu ovih cura koje su bile u Danskoj. Ne znači da one ne bi bile tu i da nije bilo tih otkaza. Sve će djevojke imati priliku za dokazivanje i moći će iskoristiti svoju šansu da se nametnu.

Linker
26. travanj 2024 13:21