Foto: Ante Cizmic / CROPIX
JEDAN OD NAJBOLJIH NA PROŠLOM SP-U

NAJPOZITIVNIJE HRVATSKO OTKRIĆE RASTE U POLJSKOJ 'Puno učim od Dušebajeva s kojim stalno pričam, a na Euru ćemo biti pravi i teško će nas itko dobiti'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. rujan 2017. 13:13

Poljsko Kielce ima ekstra momčad, ali na početku nove sezone Lige prvaka nije se proslavilo. Izgubili su u bjeloruskom Brestu i sada će u 2. kolu na domaćem terenu dočekati Kiel, koji je izgubio od PSG-a. Reklo bi se utakmica bez prava na pogrešku. Za Kielce u ovom trenutku, s obzirom na stanje i širinu momčadi, pak, znatno lakše jer je dolaskom Blaža Janca, Alexa Dušebajeva i našeg Marka Mamića momčad dobila na širini, mladosti, poletnosti...

Marku Mamiću to je treća inozemna postaja, a tek su mu 23 godine. Krenuo je iz Schaffhausena, naučio živjeti sam, bio dvije godine u francuskom Dunkerqueu, prošao jednu od najtežih liga u Europi uz Patrika Cazala, postao standardni reprezentativac Hrvatske, jedan od najboljih na prošlom SP-u u Francuskoj i sada je u Poljskoj.

Svi dobili nove Lexuse

- Kielce je korak naprijed u mojoj karijeri, rukometna dimenzija više. Klub iz Lige prvaka koji se bori za nastup na Final Fouru. Znatno veće kvalitete nego klubovi u kojima sam igrao dosad. No, moram reći da mi je svako iskustvo dobro došlo i da sam se u Poljskoj dosad najlakše naviknuo.

Tu su i Ivić i Štrlek...

- I Slovenci, ali moram priznati i svi drugi, vrhunska momčad, koja me odlično prihvatila od početka. Dobar profesionalizam u svakom slučaju jer u njemu ima i druženja, nekako domaća atmosfera. Kielce nije veliki grad, svi se znaju. Puno mi je pomogao Ivić, kod kojeg sam živio na početku. Sada imam svoj stan, dobili smo svi i najnoviju verziju Lexusa, no suština svega je rukomet, a njega tek pokušavamo uskladiti.

Ne ide vam lako, boli pljuska iz Bresta?

- Boli, ali nije dramatična. Mi smo imali svoje prilike, nismo ih iskoristili, a konkurencija ti ne nudi previše toga. Mislim da se još tražimo, da se mi novi privikavamo na drukčije zahtjeve nego dosad u svojim klubovima, ali vidim da imamo kvalitetu i cilj nam je vrlo jasno i glasno plasman Final Four u Kölnu.

Kako je Mamiću kod Dušebajeva i s Dušebajevom?

- Jako dobro. Tretmanom sam zadovoljan. Zasad malo više u obrani, jer imamo igrače koji igraju samo napad, a ja sam u oba smjera. Naravno, igram i napadački. U obrani “trojka”, u napadu puno učim od Dušebajeva koji prilazi, razgovara, ispravlja. To je nešto drukčije od svega što sam radio dosad, ne svodi se na “zaleti se i pukni”. Traži da igram “dva na dva” s pivotom, za druge, da opalim kad treba, da prođem kad treba. Iskreno rečeno, meni to i odgovara.

Drekne i na sina

Je l’ oštar Dušebajev?

- Je i nije. Principijelan je.

Drekne li i na sina?

- Ako treba, i to. Na treningu i utakmici Alex i on nisu otac i sin. Mogu samo reći da je principijelan. Ako dobro odigraš akciju i fulaš, reći će “dobro, ali ipak zabij to drugi put”. Ako zabiješ, a nisi to napravio kako treba, reći će “popravi, bilo je na silu ili slučajno”.

Konkurencija na svakoj poziciji vrlo je jaka, posebno na vašoj, gdje su dvije domaće zvijezde?

- Da, tu su Bielecki i Jurecki, koji su već godinama njihov zaštitni znak. Karol je pri kraju karijere, sjajno me prihvatio, Jurecki u naponu snage, no, ima mjesta za sve. Talant nam daje po 15 minuta u poluvremenu i polako to svladavam. Njih dvojica su navikli.

Igram odlično

Kažete, igrate obranu?

- Da, “trojku”, tu malo treba za uigravanje. Igram u paru s Kusom, nekad Jureckim, nekad Jurkiewiczem. Trener želi da i u napadu i u obrani možemo igrati svaki sa svakim jer drži da bi to trebao biti naš forte.

U ovoj skupini Lige prvaka to će vam i te kako trebati?

- Realno, tu je najbitnije proći jer je nemoguće bilo što planirati u takvoj konkurenciji. Od osmine finala je najvažnije, a dotad ćemo, nadam se, biti tip-top.

Nismo pitali za zdravlje?

- Sve je u najboljem redu, maksimalno sam odradio pripreme, treniram maksimalno, igram, reklo bi se - odlično.

Uskoro će reprezentacija, u planovima ste Line Červara. Hoće li se biti teško prešaltati?

- Neće, odradili smo već dva ciklusa, znamo što Lino planira i očekuje. Mislim da ćemo biti dobri na našem Euru i da će nas teško tko dobiti.

U nedjelju vam u goste dolazi Duvnjak?

- U goste da, ali neće igrati, što nam neće nedostajati. Kielu je to problem, a nama je važno je da se on oporavi do okupljanja reprezentacije.

Linker
26. travanj 2024 12:33