Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX
IZBRISANA SEZONA

NAJTEŽA ODLUKA U POVIJESTI HRVATSKOG RUKOMETA KOJA TREBA SPASITI SPORT 'Cijela Europa ide za tim i mi smo bespomoćni. Ova odluka za nikoga nije dobra'

HRVATSKI RUKOMETNI SAVEZ Odlukom o poništenju liga neki su očekivano zadovoljni i sretni, s druge strane neki nisu, no pravno je, čini se, jedino takvo rješenje bilo utemeljeno
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. travanj 2020. 17:29

Hrvatski rukometni savez poništio je kompletnu rukometnu sezonu. To je vjerojatno najteža odluka koju su donijeli dosad u povijesti. To je jednostavno odluka, sviđala se kome ili ne, a svima se nikad ne može sviđati, kakva god da je bila. Da je bilo kako drugačije, opet se ne bi dopala svima.

Najbitnije preživjeti

Bilo je jasno da će oni koji su u priči stajali bolje biti nesretni, a oni koji su stajali lošije sretni. No, sada je definitivno najbitnije preživjeti i pokušati se vratiti rukometu početkom jeseni, možda i ranije. Svaka odluka ima svoje posljedice, nekima će u besparici biti bolne, nekima malo manje bolne, no s odlukama je tako. Da je bilo suprotno opet bi ostavilo mjesta za upitnike, pa čak i moguće tužbe kao što smo imali slučaj u odbojci. Jer na igru se uvijek moguće pozvati.

Ovako sada to izostaje, a HRS će svakako kako minimum morati saslušati one kojima je ova odluka pala teže. Barem saslušati, jer to je nekad važnije od svega. Naravno da su svi htjeli da se priča nastavi, da se sve igra odmah, ali to očito neće ove sezone biti moguće. Nešto priznati, nešto ne priznati, dati različite kriterije za natjecanja iste vrste, ne bi bilo mudro u najmanju ruku. I zato se HRS vjerojatno odlučio za taj teški potez.

PPD Zagreb je tako prvi put ostao bez naslova, a išao je prema 29. u ligi, te u Kupu 18. u nizu i 27. ukupno. Realno, bio je favorit i ove sezone. I Podravka je izgubila već skoro dobiveni naslov, jer je Lokomotiva već bila na koljenima.

- Ne bih to gledao kao gubitak nečega u ovoj situaciji kada ljudi gube glave i zdravlje. I zato mislim koliko god bilo loše da je u ovoj situaciji to bila jedina prava odluka, makar se recimo po nas dogodila u najgorem trenutku kada smo ulovili sustav igre, formu, gradili karakter momčadi. Ne tvrdim da bismo bili prvi, ali da smo imali više šansi od ostalih - imali smo - reći će iz šabačke karantene trener PPD Zagreba Veselin Vujović.

Za sve isto

Nexe je izgubilo priliku za napad na naslove, no i u Našicama su svjesni situacije.

- Cijela Europa ide za tim i mi smo pred tim bespomoćni. Odluka je teška, ni za koga nije dobra, ali se očekivala. Sada treba sačuvati najbolje. Mi smo imali razgovore s igračima, od plaće za ožujak donirat ćemo 10.000 eura za našičku bolnicu, a igrači su svjesni i sami su predložili ako bude trebalo da i u sljedeća tri mjeseca osjetimo krizu. Koliko će to biti na plaćama sada još ne znamo, ovisi i o situaciji glavnog sponzora - kaže direktor Nexea Vedran Zrnić.

Dubrava i Poreč su, pak, tako sačuvali europski status (jedan od njih vjerojatno ne bi), njima je recimo odluka o prekidu dobro došla, a dobro je došla i kompletnoj Ligi za ostanak, posebno Dubrovčanima koji su trebali krenuti od nule, a jučer su na svojoj Facebook stranici objavili status u kojem s osmijehom na kraju stoji ‘Stižu nam dobre vijesti iz HRS-a’. Tome ne treba dodatak.

Proširivanje liga definitivno bi bilo priznavanje sezone, a to prema svima ne bi bilo pošteno. Jedne priznati, druge ne opet ne bi bilo rješenje.

U drugoj ligi rukometaša možda je najviše izgubila pulska Arena, a kod rukometašica Zamet je bio na putu povratka u elitu. No, morat će pričekati, kao recimo neki iz trećih liga za ulazak u drugu, makar su uložili dosta za svoje mogućnosti da bi to ostvarili. Sve će to trebati podnijeti i održati, što neće biti nimalo jednostavno, ali u ovoj situaciji to je jednostavno tako.

DOBITNICI

Dubrava i Poreč su tako sačuvali europski status, iako jedan od njih vjerojatno ne bi, a Dubrovčani, koji su trebali krenuti od nule, na svojoj Facebook stranici objavili su status u kojem s osmijehom stoji ‘Stižu nam dobre vijesti iz HRS-a’

GUBITNICI

U drugoj ligi rukometaša možda je najviše izgubila pulska Arena, a kod rukometašica Zamet je bio na putu povratka u elitu. No, morat će pričekati, kao i neki iz trećih liga za ulazak u drugu, makar su uložili dosta za svoje mogućnosti da bi to ostvarili

Uvjerljivo vodeća momčad Prve lige Jug ostala je bez promocije u Premijer ligu

Dobro je ovakva odluka HRS-a došla i prvoligašima koji nisu na vrhu, a to su gotovo svi osim Trogira koji je u Prvoj ligi Jug sedam kola prije kraja imao 7 bodova prednosti pred Kozalom. Time, dakle, praktički otvoren put prema Premijer ligi.

Na Sjeveru je situacija nešto drugačija jer je sedam kola prije kraja bila velika borba u koju je Moslavina trebala ući sa 30, Metalac sa 29, Ivanić sa 28 i Rudar iz Ruda sa 27 bodova. Tu ne bi bilo pravedno presuditi, a odvajati pravilima jug i sjever isto nema smisla.

- Iskreno, odluka nam nije dobro legla, makar smo tako nešto očekivali. Mogu razumjeti razloge, ali možda se moglo proširenjem lige manje bolno riješiti stvari. Opet sam svjestan da bi to vuklo neke druge stvari. Ne znam... nisam taj koji odlučuje. Što je najteže u svemu? To što smo potrošili novac ni za što, no po meni problem je veći psihološki za one koji su to ostvarili na terenu, a njihov rad nije nagrađen, dok su neki drugi koji to rezultatom nisu zaslužili nagrađeni. Ja ću preživjeti, jer sam poduzetnik, ne živim od rukometa, a vjerujem da ćemo preživjeti i kao klub. Ali da će nam svima nakon ovog biti teže, to je sigurno. Recimo, nama je turizam sve... Iskreno, meni je svaki rang više - novac više, tako da mi nije presudno, ali dečkima koji igraju jest, jer moraju to nastaviti i sutra, a skupili smo ih sve iz bazena oko Trogira na što smo posebno ponosni. A ništa, nadam se da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali kada ovo prođe - kaže predsjednik i glavni sponzor Trogirana Goran Piteša, inače bivši atletičar. (drp)

Linker
26. travanj 2024 12:14