DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
PLUSEVI U METROPOLI

Najveće pojačanje Zagreba: ‘Postoji jedan način da se Hrvatska vrati u vrh‘

Desno krilo Hrvatske reprezentacije najveće pojačanje Zagreba ove sezone
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. rujan 2023. 17:56

Filip Glavaš najveće je pojačanje Zagreba ove sezone. Makar desno krilo nije problematično, jer na njemu igraju i Čupić i Kraljević, Glavaš je igrač koji bi svojom kvalitetom bitno mogao nadograditi igru Zagreba, što je pokazao i na posljednjim reprezentativnim akcijama na koje je dolazio kao igrač slovenskog Trebnja.

Sigurno je da je Zagreb dobio plus na brzini, na agresivnosti, da je dobio jednog realizatora više i da će to biti i te kako važno uoči sezone koja nosi tešku skupinu Lige prvaka. Glavaš od dolaska u Zagreb nije igrao, trenirao je po posebnom programu, ali se na teren vratio sa početkom novog domaćeg prvenstva i spreman je za napore koji slijede, što je svakako dobra vijest za trenera Slavka Golužu.

Protiv Moslavine odigrao je svoje prve minute u novom dresu.

- Bilo je OK, deset minuta u prvom, deset minuta u drugom dijelu. Trebalo je malo da dobijem osjećaj, trebat će još, ali sada je sve OK i vjerujem da ćemo to i pokazati.

Problem je bio…

- Kvadriceps, imao sam puknuće od 15 centimetara, što je jako puno i trebalo je dosta strpljenja da to prođe. Sada je sve u najboljem redu. Nekako mi se posljednji mjeseci nisu što se kaže poklopili, no i takve stvari se događaju i treba se znati nositi s njima.

image
PPD Zagreb

Iz Rijeke do Zagreba, preko Varaždina i Trebnja, nije baš uobičajeno…

- Nije, ali tako me put vodio. Mislim da je odlazak u Trebnje bio pun pogodak, jer sam napredovao i puno naučio od Uroša Zormana. Uspjeli smo mnogo, što prije nije bio slučaj, ali nismo osvojili nijedan naslov i to je možda nešto zbog čega mi je žao.

I onda su vas počeli seliti, a vi od svih seljenja stigoste u Zagreb. Kako to?

- Nema gdje me nisu selili. Bio sam i u Barceloni i u Kielu i u Nexeu i u mnogim njemačkim klubovima, ali je Zagreb bio najkonkretniji i ja sam želio okušati se u Ligi prvaka u punom svjetlu. U Trebnju nisam imao takvu priliku, a veliku scenu sam okusio zahvaljujući reprezentaciji.

Imate veliku konkurenciju na krilu u Zagrebu?

- Igrati s Ivanom Čupićem je privilegija, ne konkurencija. On je igrač koji je jako puno prošao, osvojio, koji zna jako puno u rukometu i to je sjajna stvar. Moram reći da se odlično slažemo, da dobro funkcioniramo i vjerujem da će ta činjenica biti i te kako dobra za momčad. Igrati u klubu je drugačije nego u reprezentaciju u kojoj si dva tjedna, dok si u klubu cijelu godinu. Uvijek sam vjerovao da to mogu dobro raditi i dok sam bio u Zametu, a ne sumnjam ni sada da ću to pokazati.

Jeste li se uspjeli uigrati za sezonu?

- Učinili smo sve što smo mogli, svima je jasno da smo kada smo kompletni sasvim drugačija priča i ja vjerujem da će tako biti kada krene Liga prvaka. Gledamo prolaz skupine, svjesni smo da će biti jako teško, jer su protivnici izuzetno jaki, ali ne sumnjam da će to izvući i posebni motiv iz nas da pokažemo da se možemo nositi sa svakim.

Za početak, prvo pa muško, Kiel u Areni. Jeste li ih pratili ove sezone?

- Da, Kiel je svjetska momčad, velika većina momčadi je dugo skupa, imaju svoj način i stil igre. Imali su dobar uvod u sezonu, osvojili Superkup Njemačke, sve dobro do poraza u Flensburgu prije nekoliko dana u utakmici koja je mogla jako lako otići i na njihov stranu. To je momčad koja je izuzetno fizički moćna i protiv koje je jako teško igrati na taj način. Drugo, to je momčad koja ima savršenu polukontru, odlična je u drugom valu dolaska prema golu protivnika. Sve su to mehanizmi kojima se služe godina, koji jako dobro funkcioniraju i kojima se teško oduprijeti, makar znaš kako to izgleda. Zato je Kiel to što jest, no ja vjerujem da ćemo im pred našom publikom pružiti pravi otpor.

Gledate li prema reprezentaciji?

- Sada još ne, jer sada sam se tek vratio na teren i prvo moram uloviti i vrhunsku formu i kontinuitet. Naravno da je uvijek cilj obući najdraži dres, ali treba razmišljati da u njega donese svaki od nas najbolje od sebe. To je jedini način da se vratimo u vrh europskog rukometa, što nam je na posljednjim natjecanjima malo nedostajalo. Naravno, želja je otići i na OI, ja još nisam bio nikad, a vjerujem da ćemo dobiti priliku kroz kvalifikacije. Imamo puno posla, čeka nas naporna sezona i želim biti optimist za sve što slijedi - zaključio je Filip Glavaš.

Linker
02. svibanj 2024 14:55