Zlatko Horvat u dresu Metalurga
VELIKI IZAZOV

Nakon 20 godina promijenio je klub i sve iznenadio, a sad je u novoj misiji: Malo je ovo neobična momčad!

Bivši kapetan Zagreba izabrao je klub koji se "ponovno budi" i želi povratak na stare staze
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. kolovoz 2020. 20:29

Nakon skoro 20 godina staža u PPD Zagrebu Zlatko Horvat promijenio je dres i od iduće sezone igrat će za skopski Metalurg. Taj transfer je iznenadio mnoge, jer Metalurg ne blista kao nekad dok ga je vodio tandem Jordanov - Červar, ali posljednje vijesti govore da se ponovo budi i želi povratak na stare staze. Mnoge je Horvatov odlazak iznenadio, jer je u pitanju momčad o kojoj se posljednjih godina pisalo uglavnom kroz velika dugovanja, no Zlaja kaže da je zasad sve OK.

- Sve super, lijepo su me dočekali, smjestili, prije dva dana mi se priključila i obitelj. Iskreno, nisam osjetio nikakav problem dosad. Dobro se radi, trenira. Skoplje mi nije novost, odlično se snalazim tu, jer smo nebrojeno puta bili ili na utakmicama, ili na turnirima ili na pripremama. Naravno, tu mi je i prijatelj Čupić, sad smo protivnici.

Rabotnik zasad najbolji

Kako izgleda Metalurg?
- Pa, dobro, malo neobično stvorena momčad od mladih domaćih igrača i nas starijih koji smo ovdje došli kao pojačanja. Trebat će nam malo vremena da se sve to posloži i uklopi, a mislim da će ići dobro, da trener Zoran Kastratović zna način na koji ćemo doći do prave forme.

Konkretno, tko su nositelji, neki su i otpali koji su trebali doći?
- Otpao je Brazilac Teixera za kojeg je doveden naš Marko Tarabochia na sredinu. Obrana ima temelj s iskusnim Dupjačanecom na golu i Velkom Markovskim u sredini obrane. Jedno krilo sam ja, uz mene i povremeni reprezenativac Makedonije Šilegov, drugo je Crnogorac Popović reprezentativac, na crti je Kankaraš koji je došao iz Meškova. U vanjskoj liniji su lijevo Rnić i Marić kojem je ovo druga prava seniorska sezona nakon Zrinjskog i moram reći da je jako dobar, desno su mladi Serafimov i Potić koji je bio kod nas u Zagrebu, ali se zbog ozljede nije nadigrao. Sada je zdrav i pojačanje za ovu momčad. Mislim da smo dobri.

Ali ima i boljih?
- Zasad su to Rabotnik u prvom redu i Vardar. No, mislim da ćemo biti velika konkurencija ove sezone i da će to prvenstvo biti zanimljivije nego ikad. Naša je prednost jer nismo opterećeni SEHA ligom, ali plan i želja je vratiti se u to natjecanje. Zasad Rabotnik pokazuje najviše, no Vardar se ne smije zanemariti, jer bilo je puno promjena u svemu i svemu treba malo vremena da dođe na mjesto. Ono što je bilo vidljivo kod svih je da imaju jako dobre obrane i da će to biti žestoki obračuni ove sezone. Prije par dana smo izgubili od Vardara ‘vo prijatelski natprevar’ 25:20, ali nije to bilo loše. U odnosu na Strugu gdje smo mi bili treći, oni drugi to je bolje.

Neke naše makedonske adute je posebno želio istaknuti.
- Stipe Mandalinić bio je odličan, drago mi je bilo vidjeti sreću i zadovoljstvo na njegovom licu i motiv da se ponovo dokaže. Prošao je jako teške periode s ozljedama, a u Strugi na turniru je bio odličan i pokazao svoju šutersku raskoš koju Babić vrlo dobro koristi. Moram spomenuti i Kušana koji je u Bitolu došao iz La Rioje, koji je odličan pivot, važan za obranu, izuzetno visok i snažan, teško ga je i preskočiti i zaobići.

Pomisli li Zlaja na Zagreb?
- Kako ne, čak sam ih kratko uspio pogledati u utakmici protiv Nexea. Drago mi je vidjeti da su dobri, mislim da će to biti bolje nego prošle sezone i da Zagreb nastavlja svojim putem. Zagreb je uvijek Zagreb i nikom protiv njega neće biti lako. Vidi se da je desna strana jača, da je obrana s Obradovićem dobila puno, da je Burić veliki plus. Uz malo vremena i strpljenja bit će to dobro.

Respekt za Spačvu

Uskoro će Horvat u Hrvatsku, ali ne u Zagreb…
- Nego u Vinkovce, jer nam je protivnik u 1. kolu Europe Spačva. Puni respekt za taj sastav koji je uvijek u vrhu domaćeg rukometa. Ima tu dobrih igrača, sustav ne mijenjaju godinama, pa i ako su promijenili neke igrače to sigurno nisu. Pogledali smo nekoliko njihovih utakmica, imam i nešto iskustva igranja u Vinkovcima i jedino mogu reći da ćemo im pokloniti punu pozornost. Naravno, očekujem naš prolaz, svi to ovdje očekuju. Želimo se boriti za mogućnost igrati grupnu fazu Europe lige, jer nemamo SEHA lige ove sezone. Mislim da bi nam to dobro došlo.

Kakav je plan u Metalurgu inače?
- Želja je biti na jednom od prva dva mjesta u Makedoniji i tako vratiti SEHA status. Mislim da je to realno. To je osnovna stvar, ali teško je prognozirati bilo što, jer tako misle i Vardar i Rabotnik. U svakom slučaju čeka nas zanimljiva sezona.

Makedonci ne štede na rukometu Horvat i Mandalinić u top 3 transfera

Ako se pogledaju pojačanja u tri najbolja makedonska kluba ove sezone, zaključak je da Makedonci ne štede na rukometu što govori o visokim klupskim ambicijama.
Ovo je samo 15 pojačanja s klubovima iz kojih su došli u makedonski rukomet ove sezone. Kao najveće pojačanje u Makedoniji smatraju dolazak Zlatka Horvata u Metalurg, a u TOP 3 je i dolazak Stipe Mandalinića u Bitolu. Između njih dvojice je Marko Vujin koji je pojačao Vardar.
METALURG: Zlatko Horvat (PPD Zagreb), Marko Tarabochija (Csurgo), Branko Kankaraš (Meškov), Nikola Potić (Lübbecke)
VARDAR: Marko Vujin (Sporting Lisabon), Goce Georgievski (CSM Bukurešt), Lovro Jotić (Benfica), Filip Taleski (Balingen), Ante Gadža (PPD Zagreb), Patrick Walcak (Lübbecke)
EUROFARM PELISTER: Stipe Mandalinić (Fuchse Berlin)
Momir Rnić (Proleter), Tomislav Kušan (La Rioja), Josip Perić (Goppingen), Marko Tankoski (Metalurg). (drp)

Želja je biti na jednom od prva dva mjesta u Makedoniji i tako vratiti SEHA status. Mislim da je to realno. To je osnovna stvar, ali teško je prognozirati bilo što, jer tako misle i Vardar i Rabotnik

Linker
24. travanj 2024 01:38