HRS /
HRVATSKO-AZIJSKA SURADNJA

NAKON KINEZA RUKOMET SU KOD NAS DOŠLI UČITI I KOREJCI 'Svijet vapi za promjenom pravila, a oni će nam pomoći u tome

Hrvatska je sve zanimljivija Azijcima. Početkom kolovoza pod patronat PPD Zagreba stigli su Kinezi učiti rukomet i igrati u SEHA Gazprom ligi. Koliko čujemo, dopalo im se, napreduju, u utorak su u Rijeci razbili Zamet.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. rujan 2019. 13:21

U srijedu su hrvatsko-azijske odnose pojačali Korejci, s kojima je Hrvatski rukometni savez potpisao ugovor o suradnji. Treba se prisjetiti da su u svibnju na Festivalu rukometa u Poreču gosti HRS-a bili Korejci predvođeni legendarnim strijelcem, danas trenerom, Kyung Shin Yoonom. Upijali su naša iskustva, bili gosti trenerskog seminara, uživali u Istri i obećali da će suradnju s Hrvatskom uskoro staviti na papir. Prije toga su to obavili s IHF-om, u srijedu je u hotelu Sheraton korejska trojka Kim Kyung-tae, Kwon Sae-jung i Choi Jung-Seok napravila i službeni korak o suradnji koja već traje i potrajat će naredne tri godine, a možda i duže.

Ugovorom je definirana suradnja na edukaciji rukometnih trenera, razvoja mini rukometa, obuke i razmjene rukometnih sudaca i delegata za vrhunske utakmice, pa do posjeta kadetskih i juniorskih selekcija Kampu HRS-a, odnosno priprema i susreti nacionalnih seniorskih reprezentacija sukladno slobodnim terminima u kalendarima IHF-a i EHF-a. Posebna pozornost posvetit će se i razvoju rukometa na pijesku te medicinskih komisija obaju saveza.

U ime HRS-a potpis je stavio predsjednik Tomislav Grahovac, a na potpisu je, uz čelnike HRS-a, kao šef struke HRS-a, prisutan bio Lino Červar. U ime korejske delegacije koja je za uspomenu dobila dresove hrvatske reprezentacije s brojem sedam i svojim imenima na leđima, ugovor je potpisao Kim Kyung-tae, ravnatelj korejske rukometne akademije.

- Neizmjerno smo sretni da možemo surađivati s jednim od najboljih i najuspješnijih saveza u svijetu. Neka vaša iskustva već koristimo, i moram reći da smo jako zadovoljni. Mnogo je prostora za napredak u svim segmentima suradnje, i ne sumnjam da ćemo ih zajednički znati iskoristiti.

Konkretno, svidjela im se priča o trenerskoj školi, licencama, što kod njih dosad nije postojalo. Ideja o Festivalu rukometa koji okuplja sve rukometaše uskoro će zaživjeti i u Koreji, koju ne treba učiti kao Kinu, jer korejski rukomet imao je sjajne rezultate na velikoj sceni, ima stil, pa je ustvari suradnja na neki način više razmjena iskustava.

Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, zadovoljno je nakon potpisa zaključio:

- Mi ćemo iskustva o radu Kampa HRS-a, trenerske udruge, udruge sudaca, način rada selekcija sa zadovoljstvom podijeliti s Korejcima, od kojih mnogo možemo naučiti u organizaciji, predanosti i razvoju masovnosti rukometa.

Korejci su u srijedu bili gosti i Kineziološkog fakulteta te su se upoznali s njihovim stručnim radom i mogućnostima. Šef struke Lino Červar na ovu je temu zaključio:

- Mnogo puta je dokazano da se samo timskim radom može doći do uspjeha. Utjecaj Koreje u rukometnom, posebno azijskom dijelu svijeta, golem je, i uvjeren sam da, osim suradnje na poljima koja su spomenuli moji prethodnici, možemo mnogo toga napraviti i u promjeni pravila rukometne igre. Rekao bih da cijeli svijet vapi za tim.

I da, kao mogućnost se spominje gostovanje Hrvatske u Koreji uoči olimpijskog turnira u Tokiju. No, polako, ima još posla do toga.

Linker
24. travanj 2024 03:19