ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
PORUKA HRVATSKOG VRATARA

‘Nakon njegovog dolaska Srbija je sasvim drugačija. Uz dužno poštovanje, teško nas mogu pobijediti...‘

Protiv Francuske u odličnom izdanju, što obećava uoči odlučujućih susreta koji slijede
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 15. siječanj 2022. 16:14

To je nebrojeno puta dokazana stvar. Kada igra obrana i vratari brane kako bismo željeli. Ivan Pešić je to savršeno pokazao protiv Francuske koja je uvijek u vratarima imala plus u posljednje vrijeme, no ovaj puta protiv raspoloženog Pešića nije dominirao ni Gerard.

No, u nekim drugim stvarima bili smo prekratki i to nas je koštalo poraza. Obećavajuće je ipak ono što je Pešić pokazao u prvom susretu pred odlučujuće susrete koji nam slijede. Jedan takav je i onaj protiv Srbije u subotu u 20-230 sati. Ukratko susret koji ne smijemo izgubiti, ali u kojem na pobjeda ako nije viša od pet golova razlike ne znači da ćemo i proći, jer se mogući krug može zatvoriti baš kao u Montpellieru,a treba znati ad je Srbija u kvalifikacija pobijedila Francusku doma i s njom odigrala egal u gostima. Kako će se stvari rasplitati, teško je reći, no lako je zaključiti da u subotu nemamo pravo na kiks, jer bi nas on vjerojatno već sada izbacio iz nastupa u drugom krugu Eura, to se posljednji put dogodilo 2002. godine kada smo ispali u Švedskoj i završili posljednji.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Ivane Pešiću kakva je bila utakmica s Francuskom?

- Pa, dobra, uvijek je šteta kada izgubiš, ali malo si toga možemo prebaciti. Mislim da su dečki dali sve od sebe. Rekao bih da je pobijedilo francusko iskustvo, naša nervoza nakon šanse da ih stignemo, a mislim da je to rezultat u prvom redu neiskustva. Nismo dobro startali, imali smo problem i starom nastavka, ali kada smo se postavili kako treba, kada smo u obrani postali agresivni vidjelo se puno dobrih stvari. Francuska je prvo jako iskusna i znala je naplatiti naše probleme na otvaranju, a onda našu nervozu kada se utakmica lomila.

Previše respekta

Jeste li zadovoljni obranom ispred sebe?

- Jesam, imali smo agresivnost u većem dijelu susreta. Možda smo ih previše respektirali na startu bez razloga, ali kada je taj respekt nestao igrali smo ravnopravno. Pokazali smo da možemo.

Branili ste odlično, ali ste izlazili na sedmercima, što je mnoge iznenadilo?

- Takav je bio dogovor, Mate Šunjić je u Francuskoj, dugo je igrao sa Descatom, pa smo očekivali da bi nam mogao donijeti plus, takav je bio dogovor. Nažalost, nije se dogodilo.

Jedna stvar je posebno bitna...

- To da imamo još dosta rezerve, da očekujemo da nam se priključe Cindrić i Marić što bi nam trebalo donijeti plus i lakšu igru. Ovakve utakmice kao protiv Francuske jako troše i psihički i fizički, a svakako bi nam hendikep bio da ne igra David Mandić.

Srbija se pretvorila u opasnog protivnika, glatko su dobili Ukrajinu na startu?

- Nisam ih gledao, ali svakako hoću. Rezultat sugerira jako dobro organiziranu momčad. Oni su to s Geronom postigli i nakon njegovog dolaska to je sasvim drugačija reprezentacija. No, rekao bih uz dužno poštovanje njima da budemo li igrali ovako kao protiv Francuske, Srbija ima malo šansi da nas dobije. Rekao bih da ipak u tom susretu više ovisi o nama.

Jako smo mladi

Dobro poznate srpske reprezentativce, što oni kažu?

- Igrao sam s Đorđićem, Đukićem i Sretenovićem donedavno u Bjelorusiji. Svi su jako dobri igrači, ali mi vam puno o utakmicama i ne pričamo kada se vidimo. Naravno, svaki od njih ima svoje jake i slabije strane, a na nama je da ih razotkrijemo.

Jeste li optimist?

- Jesam, makar smo dosta mladi za ovakvo natjecanje, ali u velikom dijelu sudara s Francuzima smo pokazali da se bez problema nosimo i s najboljima. Mislim da je i Francuska nakon laganog starta u nekim trenucima bila iznenađena našim otporom. Pokazali smo zube, ljudi koji su bili na tribinama su nas ponijeli i to je izgledalo OK, ali nažalost je iskustvo stvar koja ne ide preko noći, već koja se stječe utakmicama kakva je bila protiv Francuske.

DOSADAŠNJI SUSRETI

Hrvatska – Srbija

10 5 1 4

24:27 EP Španjolska 1996.

23:30 SP Egipat 1999.

22:34 EP Švedska 2002.

24:23 SP Tunis 2005.

34:30 EP Švicarska 2006.

24:24 SP Švedska 2011.

22:26 EP Srbija 2012.

30:23 OI London 2012.

32:22 EP Hrvatska 2018.

24:21 EP Austrija 2020.

Posljednji susret na Euru (13. siječnja 2020.)

Hrvatska24 (8)

Srbija 21 (10)

GRAZ Stadthalle. Gledatelja 6.300. Suci: Kutragić i Watterwik (Švedska)

HRVATSKA: Šego (16+1), Ašanin; Marić, Duvnjak 5, Hrstić, Stepančić 5, Horvat 3 (2), Šarac, Karačić 3, Musa 1, Mamić, Cindrić 3, Matanović, Mandić 3, Ravnić, Šipić 1.

Izbornik Lino Červar

SRBIJA: Ivanišević (1), Cupara (7); Mošić 1, Kolaković, Sretenović 1, Crnoglavac 1, Đukić 1, Pešić 1, Radivojević 4 (1), N. Ilić, Pušica 2, V. Ilić 3 (1), Nikolić 3, Kukić 4 (1), Marsenić.

Izbornik Nenad Peruničić.

SEDMERCI: Hrvatska 2 (2), Srbija 4 (3)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Mamić 14, Musa 29, Mandić 42, Karačić 55), Srbija 8 minuta (Pušica 8, 40, Marsenić 50)

IGRAČ UTAKMICE: Domagoj Duvnjak

Linker
19. travanj 2024 23:36