STANKO GRUDEN/KOLEKTIFF
TUŽNA SCENA

Naša rukometašica pred kamerama je uspjela reći samo jednu rečenicu. Suze su bile prejake...

Hrvatsku reprezentativku nakon utakmice s Francuskinjama u polufinalu svladale su emocije...
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 18. prosinac 2020. 20:19

Hrvatske rukometašice morat će se u nedjelju pokušati utješiti osvajanjem europske bronce. Nažalost, igračice Nenada Šoštarića nisu mogle i u petak navečer u danskom Herningu nastaviti pobjedonosni niz - uvjerljivo bolje od njih su u polufinalu EP-a bile su aktualne prvakinje Europe Francuskinje. Unatoč odličnom početnom otporu mladih Hrvatica, presudili su puno veće iskustvo i veći rejting suparnica, no prije svega njihova neosporno veća kvaliteta; utakmica je zapravo izgubljena već nakon prve polovice igre (5-15), a potvrđena s konačnih 19-30.

U prvim minutama polufinala naše su cure odlično reagirale, triput su vodile, Francuskinje su stizale prednost, no kad je isključena Debelić, suparnice su te dvije minute dobro iskoristile, te su golovima Zaadi, Dembele, Lacrabère i Foppa potpuno okrenule priču. Nažalost, nije ovaj put, prvi put na EP-u, pomogao Šoštarićev time-out. U napadu su se nastavili nizati promašaji, lopta je do poluvremena neforsirano izgubljena čak deset puta, udarci naših igračica - ako su uopće i upućeni pored agilne protivničke obrane - završavali u bloku ili u zagrljaju Amandine Leynaud.

Teško je zapravo objasniti što se dogodilo našim igračicama, nakon lijepih uvodnih 3-2 u sedmoj minuti suparnice su serijom 9-0 riješile pitanje pobjednika. Ne samo da punih 11 minuta nije postignut pogodak nego se crni niz razvukao na još jednu lošu dugačku dionicu. Nakon što je Blažević konačno zabila za 4-11, uslijedio je još jedan dugi period od osam minuta bez pogotka. Ili još gora perspektiva - u periodu od pune 22 minute Hrvatice su zabile samo jedan gol!

Emocionalni pad

Novih osam minuta posta potpuno je demoraliziralo Šoštarićeve djevojke, ništa im nije polazilo za rukom, promašivalo se iz zicera, promašivalo se s krila, lopta nije dolazila do igračica na crti što je bila odlika naše igre u dosadašnjem dijelu prvenstva. Da, nisu mlade Hrvatice nastavile najuspješniji niz u povijesti nastupa na EP-ima, no ne treba žaliti, već i sam plasman među četiri najbolje ekipe velik je doseg ove generacije.

Ćamila Mičijević, koja je uoči utakmice bila četvrti stijelac turnira sa 30 golova, protiv Francuskinja nije se naigrala. Olivier Krumbholz ju je markirao, neka od suparničkih igračica bila je non-stop uz nju. Iskusnoj vratarki Amandine Leynaud bila je to 40. utakmica na EP-ima, Estelle Nze Minko i Grace Zaadi odigrale su svaka svoju 30.-u. Nasuprot našima, to je velika iskustvena prednost. Za usporedbu, Katarina Ježić odigrala ih je najviše od naših, samo 15 do ovog nesretnog polufinala.

Suze Dore Krsnik

Što drugo treba reći osim - sa 26 posto šuta, koliko su naše imale u prvih 30 minuta, ništa do teškog poraza nije se moglo očekivati. Samo pet golova za poluvrijeme, to je zaista učinak ispd svakog prosjeka. Uzaludno su u drugom poluvremenu Hrvatice zaigrale bolje, samo pet minuta drugog dijela trebalo im je da zabiju pet golova koliko su ostvarile u cijelih prvih 30 minuta.

Za sve bilo kasno, Francuskinje su rutinskom rotacijom zadržale svježinu i uvjerljivu pobjedu. Pred Šoštarićem je sad najvažnija zadaća, vratiti izgubljeno samopouzdanje svojih izabranica. Nije isto zabilježi li se za povijest prvo natjecanje s osvojenom medaljom ili četvrto mjesto.

- Prvo poluvrijeme bilo je katastrofa, rekla je Dora Krsnik u kameru EHF-a prije nego što su suze bile prejake i više nije mogla pričati.

Linker
18. travanj 2024 15:58