Nenad Šoštarić oduševio je na Euru
 AFP
Piše: Dražen Pinević

‘Ne dirajte ga, ne dijelite savjete čovjeku koji sve ima u malom prstu, za kojeg u rukometu nema tajni!‘

"Ovaj rezultat pokazao je koliko je važan ženski rukomet u kompletnoj slici hrvatskog rukometa"
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 31. prosinac 2020. 19:26

Puno toga lošeg prekrio je sjajan rezultat rukometašica u Danskoj i osvajanje bronce. On je proizvod povjerenja HRS-a u sustav rada Nenada Šoštarića koji je bio spreman prihvatiti činjenicu da mora početi od nule, bez ikakave pomoći.

Mogli smo i trebali imati bolju, savršeniju situaciju, ali je preko noći nastalo previše nezamjenjivih koji o rukometu nemaju pojma, koji nisu nosili ništa i sve je došlo dokle je došlo. Vaditi prljavi veš u svečanim trenucima bilo bi nepristojno i glupo, a još kontraproduktivnije bi bilo davati reklamu takvima koji su hrvatski rukomet bacili na niske grane. A te cure su zaslužile čuti samo pljesak.

Ovaj rezultat je postavio neke nove kriterije ponašanja, komuniciranja, pokazao je da se Hrvatska može smijati i igrati kao najbolje svjetske selekcije. Ovaj rezultat pokazao je koliko je važan ženski rukomet u kompletnoj slici hrvatskog rukometa. Zašto nam ta njihova okupljanja i igranja ne bi bila praznik kad mogu, a mogu što se sjajno pokazalo. Jučer su nam se u Danskoj čudili, pitali se “pa gdje ste smislili sve te igračice?”, a sutra će za njima krenuti grabež od kojeg se treba pravilno zaštititi i imati gard, jer cure su pokazale da kuže stvari i da imaju glavu za velike priče. Nije važno otići samo za šaku eura, važno je da tamo gdje odu imaju priliku, da nastave igrati dobro, da napreduju.

Gomila potencijala

Ajmo mi realno, što to znači. Jedna Tea Pijević u Fehervaru je bolja nego kada je bila doma, o Keti Ježić u Siofoku i Ani Debelić u Astrahanu ne treba trošiti ni riječi, jer one su najbolji tandem pivota danas u Europi možda. Koliko Ćamili Mičijević i Ivani Kapitanović znači Metz koji je top europska klasa, koliko je kroz Poljsku i Rumunjsku napredovala dojučer anonimna Valentina Blažević.

E to trebamo, a istovremeno trebamo Lokomotivu, koja će držati svoj ritam, s malo više novca za europske prilike i Podravku koja se mora vratiti u Hrvatski rukomet iz kojeg je iz nepoznatih razloga otišla. Nekad su nezamjenjive reprezenativke bile Snježa Petika, Vlatka Mihoci, Ljerka Krajnović, Renata Pavlačić, Samira Hasagić, Renata Damjanić, naturalizirane Viktorija Garnusova, Irina Maljko, Valentina Zubko, a danas iz te Podravke, htio netko priznati ili ne, nezamjenjivih nema i to je ono što Podravka hitno mora promijeniti u svojim stavovima i glavama, jer ona je lider hrvatskog rukometa po sredstvima, ali na nažalost po onom što daje zadnjih godina za domaći rukomet. A imaju tamo Franušić, Buljan, Škarić, Popović, Ećimović, Zrnić, ima tamo puno potencijala kojem samo treba dati priliku i čekati.

Počistiti smeće

Imaju u Bjelovaru Mamić, vidjeli ste, pa Guskić, Pokopac, ima Lokomotiva Bešen, Japundžu, Čivljak, Bilandžić koje dolaze, ima strašan potencijal Prkačin kojoj samo treba vremena, ma svašta ima u toj našoj ligi koja će nadamo se nakon ovog živnuti i dobiti novi motiv.

I ne dirajte Šoku i Snježu, ne dijelite savjete čovjeku koji u malom prstu ima ženski rukomet, za kojeg u tom rukometu nema tajni, koji ima čelični stav, karakter, koji je u svakom trenutku znao kuda ide i što to radi. Niti najbolju hrvatsku rukometašicu novije povijesti za koju su mnoga vrata zatvorena nepravedno, bez ikakvog razloga, ali... Snježa nikad nije bila upitnik, nego odgovor i da nije tako budite sigurni da ne bi nikad bila uz Šoštarića. Ta nikad nije plakala, reklo bi njen najdraži trener Šojat “pa ljudi bilo bi nepravedno da Snježe nema tu”.

Ne trebamo plakati ako nam igračice poput sestara Posavec ili Kalaus odu sutra, ali moramo znati kuda će i kako će dalje, moramo im pokazati da su nam važne, da shvate što je ustvari reprezentacija. Ovo je bila bajka, a u Španjolskoj za godinu dana moramo biti spremni za više, za realnost. S ovim što su pokazale - uspjet će, sigurno.

Šoka je postavio temelje, ima uz sebe dobre ljude i rade. Ne ide preko noći, ima tu još puno krvavog posla, jer intenzitet igranja na velikoj sceni ipak je daleko od naših realnosti. I zato moramo to bolje isprojicirati u budućnosti. Love za top nemamo, ali za zlatnu sredinu bismo mogli. Ovo mora biti pravi povod, ovo ne smijemo propustiti. I naravno počistiti smeće ispred vrata, bez pardona. To je jako važna utakmica.

Linker
18. travanj 2024 23:23