Goran Perkovac
 DAMIR KRAJAč/CROPIX Cropix
PROSLAVLJENI STRUČNJAK

‘Ne treba strahovati, Hrvatska ima puno odličnih trenera. Nasljednik Červara? Dva čovjeka prije svih..‘

‘Istina je da dosta država uzima strane trenere, ali Hrvatska nema potrebe za strancem!‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. siječanj 2021. 07:58

Zdravko Zovko istinska je hrvatska rukometna veličina, u igračkim danima olimpijski pobjednik, a u trenerskim čovjek koji je našu reprezentaciju odveo do europskog srebra i svjetske bronce, a RK Zagreb dvaput na europski tron. Njegova riječ svakako ima težinu, pa iako je posljednjih godina više posvećen ženskom rukometu, trenutno kao trener mađarskog Siofoka, zanimljivo je čuti njegov stav o događajima u Egiptu.

Savez neće pogriješiti

Istina, u startu se ogradio jer zbog klupskih obveza ne stigne sve pratiti, pa je tako nevoljko prokomentirao i subotnji hrvatski poraz od Argentine i televizijsku objavu izbornika Line Červara da napušta kormilo nakon SP-a.

- Gledajte, stvari koje se događaju na nekom velikom natjecanju su stresne i za momčad i za trenera, a posebno u ovoj situaciji kad je prisutan i Covid. Teško je govoriti je li forma u takvim okolnostima kakva bi inače bila i jako je teško davati komentare. Događaju se svakakvi rezultati, bilo je i dosta iznenađenja, kao i na ženskom Europskom prvenstvu na kojem je naša reprezentacija došla do medalje iako nije bila ni blizu statusa favorita. Zato je teško biti objektivan i realan, pitanje je možemo li u ovoj situaciji razgovarati o tome da je kvaliteta uvijek ta koja pobjeđuje. Zato i ne vidim neke velike drame - rekao je u uvodu Zovko i kratko se osvrnuo na igre naše reprezentacije u Egiptu.

- Gledao sam utakmicu protiv Japana, nisam bio oduševljen i već smo tada pokazali neke slabosti. Nakon toga smo izgubili i Cindrića, bilo je i želučanih viroza, tako da postoje i objektivni razlozi zašto nismo bili na razini na koju smo navikli.

Moramo se, ipak, vratiti na događaje nakon Argentine. Je li dobro da izbornik objavljuje svoj odlazak u situaciji kad mu momčad još uvijek ima šanse za plasman u četvrtfinale?

- Svatko reagira na svoj način, već sam rekao da su to stresne situacije, i trenerima i igračima. Koliko god to sa strane izgleda da je lako, nije tako. Lino je iskusan trener koji je puno toga prošao i sigurno je imao razlog zašto je to rekao. Ne mislim da je to dobro, uopće nije, ali on se odlučio na to i vjerojatno ima neki razlog za to. Možda je to bio i njegov pokušaj motivacije.

Što god bio razlog, Červar nakon povratka iz Egipta više neće biti izbornik. Kakav bi trebao biti njegov nasljednik, treba li nam mlađe ili iskusno ime na klupi, netko koga smo već gledali ili svježe lice?

- Hrvatska ima strašno puno odličnih trenera. Činjenica da smo 20-30 godina u rukometnom vrhu, praktički od nastanka Hrvatske, znači da stalno proizvodimo dobre igrače i da hrvatski treneri znaju raditi. Imamo trenere svih profila, i mlade, i one srednjih godina i starije. Mislim da bi možda bilo vrijeme za generaciju Gorana Perkovca, pa i Slavka Goluže koji, doduše, jest mlađi, ali i on tu spada. To su treneri koji su dosta toga prošli, dugo rade, vodili su i reprezentacije i to bi bila dobra rješenja.

image
Slavko Goluža
JAVIER SORIANO Afp

Naveo je Zovko još nekoliko trenera koji bi, po njegovom mišljenju, bili kvalitetni kandidati.

- Tu je Hrvoje Horvat kao mladi trener koji je dugo radio s Linom, pa Vlado Šola, Davor Dominiković, Pero Metličić koji se također uključio u trenerski rad, imali smo i Željka Babića. Kažem, imamo odličnih trenera i ne trebamo strahovati, za koju god varijantu da se Savez odluči, za mlađe ili one u najboljim trenerskim godinama, mislim da neće pogriješiti.

Sudeći po imenima koja ste naveli, ideja o strancu na klupi vam se ne dopada?

- Istina je da dosta država uzima strane trenere, ali kao što sam rekao, mislim da naši trener rade odlično i da nema potrebe za strancem. Naravno, ako smo u prilici dobiti nekog top trenera, to je uvijek dobro, ali svejedno smatram da trebamo nastaviti držati do naše škole rukometa.

image
Zdravko Zovko
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Nije nam potreban stres

Vrlo brzo nas čeka težak kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre. Treba li Savez tražiti neko kratkoročno, vatrogasno rješenje za tu akciju ili je bolje da se odmah imenuje izbornik na duge staze?

- Ne mislim da je ovoj reprezentaciji potreban neki stres za predolimpijski turnir. Trebamo se moliti da budemo kompletni, da nam se ne dogodi kao sada u Egiptu kad praktički nismo mogli računati na Karačića i Cindrića, a ni Duvnjak nakon korone nije bio top, i da se onda fino pripremimo za te kvalifikacije. Ne treba nam nešto kratkoročno, Savez treba pronaći dugoročno rješenje i imati povjerenja u onoga koga izabere. I igračima je puno lakše kad znaju da imaju projekt za duži period. Nema potrebe za neke “blitzkrieg” akcije, to bi možda donijelo više problema nego koristi.

‘Mađarska igra rukomet koji nitko nije očekivao‘

Otkrio nam je Zovko i koje su ga reprezentacije na ovom prvenstvu u korona-okolnostima najugodnije iznenadile.

- To je prije svega reprezentacija zemlje u kojoj radim. Mađarska pokazuje rukomet koji nitko nije očekivao. Očito je dobro provedena smjena generacija, ostavili su dvojicu iskusnijih na bitnim pozicijama, Miklera na golu i Lekaija na srednjem vanjskom, i njima dodali puno mladih s kojima igraju odličan rukomet. Vidjet ćemo kako će se snaći sada u nokaut-fazi, ali su dosad pokazali puno. Tu je i Egipat koji je protiv Slovenije gubio pet razlike u odlučujućoj utakmici. Očekivao sam da će možda u tim trenucima dobiti pomoć sudaca, ali i bez toga je nadoknadio zaostatak i prošao protiv reprezentacije koja je zadnjih godina stalno u vrhu. I na trećem mjestu je Švedska koja je pokazala jako puno s dosta novih igrača i s novim izbornikom. Dolaze, dakle, neka nova lica i to je dobro za rukomet. I mi trebamo imati povjerenja u mlade.

Linker
20. travanj 2024 19:47