ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
PEŠIĆ NAJAVIO ‘TUČNJAVU‘

‘Ne znam što je, umoran sam kao pas, kao da sam ne znam što radio. Jedva stojim na nogama...‘

‘Kvalitetnija smo momčad od Nizozemske i samo to idemo pokazati i potvrditi‘
Piše: Predrag Žukina/JLObjavljeno: 26. siječanj 2022. 15:30

Iskusni vratar hrvatske reprezentacije Ivan Pešić nije bio na najboljoj, na onoj svojoj standardnoj razini tijekom cijelog turnira u Mađarskoj, ali protiv Islanda bio je ključni faktor u pobjedi, koja je popravila blijedi dojam iz uvodnog dijela EP-a. Nije da je on nešto kiksao, no stalne "rošade" u momčadi učinile su blok pred njegovim vratima poroznim; nit' je on mogao pomoći momčadi, nit' je momčad pomogla previše njemu.

- Ne znam što je, umoran sam kao pas, kao da sam ne znam što radio. Jedva stojim na nogama, a dečkima svaka čast na tome što su izvukli ovu utakmicu. Koliko sam imao obrana, ne znam, nisam brojio, ovaj put je bilo dobro...

Što je s tim umorom, da i Ivana nešto ne strefi...

- Što, srce, ma neće. Mislite na koronu?! Neće virus na mene, uz osmjeh je odgovorio Ivan...

Bez bloka nema obrana

Obrana je bila fenomenalna, posebno u prvih 15-ak minuta drugog dijela, kad je rezultat preokrenut?

- Ovaj put smo taj obrambeni dio jako dobro odradili, i iz njega je proizašla ta pobjeda. Dečki u bloku puno su mi pomogli i hvala im na tome. Kad je tome tako, golman automatski dobiva dodatnu dozu samopouzdanja, i to je sada bio slučaj sa mnom.

To je u rukometu tako, kad se više tih segmenata složi, sve ide lakše od ruke. Ipak, i sada je bilo uspona i padova. Gubili smo, pa smo se vratili i poveli, mislim da je bilo i četiri razlike negdje oko 50. minute. Kad su se, pak, oni vratili na minus jedan, zatim i poveli s golom razlike, priznajem da sam bio pomislio - pa nećemo valjda opet pasti.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Nismo, i svaka čast dečkima jer su uložili dodatni napor do maksimuma. Zaista sam bio pomislio da smo energetski pali, što bi se moglo i očekivati nakon onakvog presinga. Tih posljednjih pet minuta dali su svaki atom snage i zadržali pobjedu.

To je ekipi, posebno mnogim mlađima, od kojih su mnogi debitanti, vrlo važno. Ne bi bilo baš idealno da s porazima odu s EP-a...

- To je dio rukometnog odrastanja, najvažnije je da nismo potonuli, i vrlo je bitno da smo nakon svih problema koje smo imali, smogli snage za ovakvu utakmicu protiv najvećeg iznenađenja ovog prvenstva.

Simpatični i borbeni Islanđani dobili su Francuze, prije ovog poraza imali su realne izglede za polufinale, premda su i sami, kao i Hrvati, najviše pogođeni koronom...

- Istina, mi smo sada malo pomogli Francuzima da sve drže u svojim rukama pobijede li Dansku u posljednjem kolu. Valjda će oni drugi put pomoći opet nama.

Francuzi nam na ovom EP-u već i jesu pomogli pobijedivši Srbiju, što je bio uvjet našeg prolaska u drugi krug.

- Prije utakmice dogovorili smo se da idemo maksimalno, bez obzira na to što više ne možemo u polufinale, igrali smo za sebe da pokažemo kako možemo, unatoč svim problemima. Dogovoreno je - idemo dati sve od sebe pa što bude, bude.

S obzirom na prodor korone u našu svlačionicu, više nego u bilo koju drugu, kako je Ivanu bilo u tom svakodnevnom, ponajprije psihičkom, presingu...

- Bilo je nemoguće bilo što dogovoriti, uigrati, odlučiti kako ćemo. Kao prvo, ni u jednom trenutku nismo znali tko će biti u momčadi, a tko će morati u izolaciju. Ne znaš ništa koji sat uoči utakmice. Pogotovo je teško nama, vratarima. Ne tražim nikakav izgovor ili alibi, ali promijenio sam četiri, pet centarhalfova. Nismo ni trenirali, nismo mogli ništa uigrati, i to nam je bio najveći problem. Svi ti mlađi dečki dobri su igrači, no jedva da su se poznavali neki među njima.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Tko živ, a tko "mrtav"

Oni su bili premoreni već nakon nekoliko utakmica, teško se vratiti odmah nakon preboljene korone...

- Evo, i ja sam sada jako, jako umoran, teško mi je točno reći zašto. Možda zato što nisam igrao četiri i pol mjeseca. Na početku ove utakmice bio sam puno bolje energetski, jer sam jednu utakmicu pauzirao, no, evo, opet sam umoran. Dečkima još jednom svaka čast na tome što su se uspjeli vratiti nakon onakve utakmice s Danskom, nije to bilo lako.

Turnir se zaključuje s Nizozemskom; bilo bi lijepo otići s pobjedom doma:

- Trebat ćemo najprije vidjeti tko će biti "živ i zdrav". Kao i s Islandom, past će dogovor da se tučemo svih 60 minuta, jer dobro poluvrijeme ili dobrih 15 minuta ne znače ništa. Kvalitetnija smo momčad od Nizozemske i samo to idemo pokazati i potvrditi.

Linker
20. travanj 2024 17:35