Zdravko Zovko
 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
STANJE NIJE NEPOPRAVLJIVO

‘Neće se više dogoditi, to je sigurno, da neki igrač dođe u Zagreb i bude mu čast igrati u klubu‘

Nekadašnji trener Zagreba mjerodavna je osoba za detektiranje problema
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 31. listopad 2021. 11:28

U pješčanom satu lagano curi pijesak, i uskoro će isteći zamalo dvije godine otkako rukometaši PPD Zagreba nisu upisali pobjedu u Ligi prvaka. Klub je to koji je s početka 1990-ih uzeo dva uzastopna europska naslova, a bilo je to vrijeme kada nitko, ali gotovo nitko, nije mogao uzeti bodove u Zagrebu.

Studioznost

Trajala je ta slatka priča dugo, Zagreb je do kraja 1990-ih još četiri puta bio u finalu Lige prvaka. U sezoni 1999.-2000. ubilježen je još jedan upad u Final Four, koji se, istina, tada još nije igrao, a sve je nakon toga bio lagani i strmoglavi pad.

Jedini bljesak ostvario je Veselin Vujović, koji je nekako u sezoni 2015.-2016. dovukao Zagreb do četvrtfinala. Bilo je to vrijeme kada je prolazak skupine postao uspjeh, a sada je došlo vrijeme kada se tako nešto može smatrati čudom. Lani je Zagreb u 14 utakmica ostao na nuli bodova, ove sezone u šest utakmica ima samo jedan, onaj izboren doma protiv Elveruma.

Trener ondašnjeg vrlo uspješnog Zagreba Zdravko Zovko, koji je doveo klub do naslova prvaka Europe, mjerodavna je osoba za detektiranje problema.

Jasno je da se broj jedan krije u financijama, današnji je sport ipak proizvod novca - "koliko para, toliko muzike".

Zovko ipak pozitivno gleda na postojeće stanje, koje se nikome ne sviđa, stanje koje odbija gledatelje iz Arene, stanje apatije koje je, htjeli oni to ili ne, zahvatilo i igrače u momčadi koja danas i nije toliko loša.

"Ne tako davno bio sam u klubu, no sada sam malo 'vani', i nije najlakše analizirati problem u cjelini. Već tada su se počeli nazirati problemi, igrači i treneri mijenjani su prebrzo, a da im nije pružena prava prilika. Nije sve samo u financiranju, i iskreno mi se sviđa današnji Zagreb. Ivica Obrvan je studiozan i dobar trener, treba mu se samo dati prava prilika, i momčad će se dići. Vratili su se neki stariji igrači, mladima kao što su Srna i Vistorop dana je prilika, i vjerujem da će sve uskoro biti onako kako treba, samo treba biti strpljiv. I te mlađe treba zadržati što duže."

Zovko ima načelni "recept", koji bi mogao funkcionirati u budućnosti:

"Imamo u Hrvatskoj dobre klince, ne smije se samo događati da dečki kao Jaganjac i Šarić prođu mimo Zagreba, i s 18 odu u inozemstvo. Selekcija treba biti prava; što nam vrijedi što je, primjerice, perspektivni Lučin doveden u klub u kojem je tada bilo nekoliko iskusnijih srednjih vanjskih, pa gotovo da nije igrao. Financije su najvažnije, to je istina, no i s ovim pristupom može se nešto postići. Istina, sada ne govorimo o naslovima i finalima, nego o prolascima skupine, no, trebe ići polako."

Recept postoji

Vremena su se poprilično promijenila, i to je problem:

"Neće se više dogoditi, to je sigurno, da neki igrač dođe u Zagreb i bude mu čast igrati u klubu. Trebaju mu se ponuditi uvjeti, financijski i ostali, da bi on ostao, igrao i bio zadovoljan u klubu i davao sve od sebe. Znam da je to problem, no može se nadoknaditi na nekom drugom planu. Imamo i dalje odličnu, iako malu bazu. Generacije 1998. i ine mlađe su dobre, uzeli su neke medalje na prvenstvima, i od njih se može očekivati nešto dobro. Samo treba pametno s njima. Ovo 'kombiniranje' s iskusnim igračima koji su se vratili u klub i davanje prilika mladima trebao bi biti dobar način. Zašto se jednog dana tako ne bi vratili i Karačić, Duvnjak i pomogli svojem klubu da, uz pomoć mladih koji dolaze, naprave neki bolji rezultat?! Na reprezentativnom planu i dalje smo u 'Top 5' u svijetu, to je sasvim dovoljno da se rukomet održi na vrhu. Kako reprezentativni, tako i klupski. Treba razmišljati na duge staze i strpljivo graditi. 'Vakuum' u koji smo sada upali može se opet pretvoriti u nešto dobro...", rekao je za kraj Zdravko Zovko.

Linker
16. travanj 2024 19:39