RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
HORVATOVI PLANOVI

‘Neodlazak na Olimpijske igre dao nam je priliku osvježiti reprezentaciju! Prvi veliki ispit bit će Euro‘

Izbornik hrvatskih rukometaša o skorašnjem novom početku s potpuno novom, drukčijom reprezentacijom
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. travanj 2021. 20:52

Hrvatski rukometaši nisu se uspjeli plasirati na Olimpijske Igre u Tokiju. Popravke na tom planu više nema, ali život ide dalje, i to vrlo brzo, pa nas u siječnju čeka Euro u Mađarskoj i Slovačkoj, 2023. SP u Švedskoj i Poljskoj kao izlučno natjecanje za nastup na OI u Parizu 2024. i nakon toga domaćinstvo Svjetskom prvenstvu 2025. Dakle, posao je veli, a vremena - iz razloga što su nam potrebne promjene - jako je malo. Pogotovo jer je nemoguće je otići na veliku scenu s igračima većinom starijih od 35 godina. Zato u sljedećih osam mjeseci treba postaviti konture nove reprezentacije koja će nas nositi u predstojećem razdoblju.

Podvlačenje crte na ljeto

Hrvatskoj ljeta slijede četiri susreta Europa kupa, dva sa Slovacima u Varaždinu, 28. i 29. travnja te po jedan s Mađarima u Veszpremu, 1. svibnja i 4. srpnja u Španjolskoj protiv domaćina kojem će to biti test za nastup na Olimpijskim igrama. U te četiri utakmice i nekoliko dana priprema dobit ćemo konture nove hrvatske reprezentacije pod vodstvom Hrvoja Horvata. Kako će tim izgledati, nitko ne može reći, jer puno ja toga u rukama igrača, a njih je puno novih željnih prilike i izazova. Tko će se nametnuti, vidjet ćemo. Horvat će, uz asistenciju Ivana Balića, do ljeta podvući crtu.

No, izbornik nikako nije želio govoriti o otpisanima, onih koji se nisu našli na njegovom prvom popisu nakon neuspjeha u kvalifikacijama za OI...
- Otpisanih nema jer u reprezentaciji će uvijek igrati najbolji i oni koji mogu zadovoljiti određene kriterije. Nema mladih ili starih, postoje samo dobri. To što mnogih koji su dosad bili nema, ne govori sve. Situacija s neodlaskom na OI nam je dala priliku da pokušamo osvježiti tim, jer je to nužnost. Isto kao i ubrzati igru, naći igrače u dva pravca, one koji mogu zadovoljiti kriterije.

Vratarski projekti

Nema Šege, Štrleka, Horvata, Muse, Marića, Duvnjaka, Karačića, ozlijeđeni su ponovo Cindrić pa Stepančić, Šarac, neki su poput Mandića ili Martinovića izašli iz korone, tako da je situacija poprilično šarena, ali ne i ambicija.
- U kojem god sastavu, Hrvatska će težiti pobjedama. To je obveza reprezentacije. Tu nema pomaka, rezultat je i te kako bitan, makar želimo vidjeti neke nove snage i kako će reagirati na nove zahtjeve. Već popis govori na čemu ćemo inzistirati, imamo četiri nova pivota, tražit ćemo profile za 6-0 obranu, tražit ćemo bolju tranziciju - naglašava Horvat.

Na vratima promjena, nema Marina Šege.
- Očekujemo puno od Pešića, da se nametne kao broj 1. Car je poziv zaslužio dobrim obranama i kontinuitetom u Nexeu, dok je Mandić tu kao treći ulaganje u budućnost. Njega želimo vidjeti, tu imamo i Kuzmanovića koji već radi s Pavelićem i imali smo ga priliku upoznati. Njih dvojica su dugoročni projekt.

Novosti ima i na krilima?
- Lijevo Mandić i Mihić, dva iskusna igrača, upotrebljiva obrambeno. Treći uz njih je mladi Godec iz Dubrave kojeg želimo vidjeti kao halfa i kao prednjeg. Od njega očekujemo da se pokaže. Desno su iskusni Čupić, te Matanović i Mileta, ali vrata nisu zatvorena ni Božiću Pavletiću, ni Periću, ni Vidi. Ovo je samo odabir za ovaj put, ključ je ipak kako će oni igrati u svojim klubovima. Generalno, težili smo da nam ta treća sedmorka u odabiru bude isključivo od mladih igrača, a koji će se nametnuti ovisi o njima, ne samo na akciji nego i kroz sezonu. Tražimo kontinuitet.

Upitan izbor klubova

Pivota su četiri nova, nema Muse, Marića, Kozine i Šipića.
- Šipić je otpao zbog ozljede. Ostali? Po profilu je jasno čemu težimo u dva pravca sa Šušnjom, Kušanom, Načinovićem i Grahovcem. Tu ćemo najviše tražiti.

Morat ćemo tražiti i šut, posebno s lijeve strane?
- Tu su Mamić i Jaganjac. Vrijeme je da počnemo ubirati plodove ulaganja u njih dvojicu. Mislim da mogu odgovoriti zahtjevima. Tu je i ozlijeđeni Šarac, a pozvali smo i mladog Ivankovića koji je izabrao Celje, a ja iskreno nisam zadovoljan s time i samo se nadam da će sve u konačnici ispasti OK za nas i za njega, jer je potencijal veliki. Isto mogu reći i za Martinovića čiji je odabir da ode u Melsungen kraj prvog desnog vanjskog Njemačke Häfnera vrlo upitna. No, što je tu je, na neke stvari utjecati ne možemo, ali moramo izabrati i imati stav.

Kad ste se dotaknuli desne strane...
- Martinović se već pokazao, Šebetić nije novost, njegova obrana je naša prednost, ali mora popravljati napad i to bitno. Treći nam je mladi Maraš koji pokazuje zanimljive stvari u Pelisteru. Tu je i Klarica kojeg pratimo u Zagrebu

Na sredini bez tri ključna dosad?
- Cindrić je otkazao zbog ozljede, pozvali smo Gadžu. Tu je Pavlović kao iskusniji, a puno očekujemo i od Lučina koji ima kontinuitet i radi dobro s Cadenasom u Španjolskoj i jako nam je zanimljiv za budućnost kao jedan od generacije koja je bila druga na svijetu, kao klasični srednjak, ali i kao prednji u obrani. Želimo generalno vidjeti kako se ti novi mladići nose s odgovornošću i pritiskom, jer nije jednostavno biti hrvatski reprezentativac.

Oprezno s juniorima

I jedna loša stvar.
- Otpala su dva velika natjecanja juniora, SP i EP, tako da jedna odlična generacija odlazi u seniore bez prave provjere. Tu ćemo biti jako oprezni s njihovim prelaskom među seniore.

Imate plan za Slovačku, Mađarsku i Španjolsku?
- Imamo, u prve tri utakmice želimo probati dosta toga, da bismo u Španjolskoj u srpnju imali čistu sliku o tome kako bi to trebalo izgledati na Euru 2022. godine, tada više neće biti traženja. Kažem, sada kada su postali reprezentativci nitko ih ne može izbaciti osim njih samih - zaključio je Hrvoje Horvat.

Europa Kup

RASPORED
Varaždin, 28. IV. (19.00)
Slovačka - Hrvatska
Varaždin, 29. IV. (19.00)
Hrvatska - Slovačka
Veszprem, 1. V. (14.10)
Mađarska - Hrvatska
HRVATSKA
Vratari: Pešić (Meškov), Car (Nexe), Mandić (Izviđač)
Lijeva krila: Mandić (PPD Zagreb), Mihić (Wisla), Godec (Dubrava)
Desna krila: Čupić (Vardar), Matanović (PPD Zagreb), Mileta (Nexe)
Pivoti: Šušnja (Wisla), Načinović (Celje), Kušan (Pelister), Grahovac (PPD Zagreb)
Lijevi vanjski: Mamić (Lepzig), Jaganjac (Nexe), Ivanković (Dubrava)
Srednji vanjski: Pavlović (Melsungen), Lučin (Ademar Leon), Gadža (Vardar)
Desni vanjski: Martinović (Hannover), Šebetić (Trembley), Maraš (Pelister)
Stručni stožer: izbornik Horvat, pomoćnik Balić, trener vratara Pavelić, kondicijski trener Rak
TABLICA
1. Mađarska 4 3 0 1 125:101 6
2. Hrvatska 2 2 0 0 62:55 4
3. Španjolska 3 1 0 2 87:81 2
4. Slovačka 3 0 0 3 59:96 0

Linker
26. travanj 2024 16:01