VLADO KOS/CROPIX Cropix
OBRANE - NEMA

Neugodno iznenađenje u Osijeku: Hrvatska izgubila, Jaganjac zabio trećinu naših golova!

Europsko prvenstvo počinje u četvrtak, a Hrvatska igra prvu utakmicu protiv Francuske
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. siječanj 2022. 18:17

HRVATSKA - RUSIJA 26:28 (13:11)

OSIJEK SD kraj Drave. Gledatelja 2.000. Suci: Davor i Zoran Lončar (Hrvatska)

HRVATSKA: Pešić (8), Šunjić (1), M. Mandić (1); Mihić 5, Gadža 2, Ivić, Čupić, Mamić, Šipić 3, D. Mandić 1, Grahovac, Jaganjac 8, Martinović 5 (2), Šušnja, Šipić, Glavaš 1, Srna.

Izbornik Hrvoje Horvat

RUSIJA: Kirejev (10+1), Gruško, Varešagin 1 (0+1); Šantalov 3, Vorobjev 1, Kotov, Ostašenko, Kornjejev 3, Džemin, Kudinov, Kasatkin, Šiškarjev 1, Soroka 4, Andrejev 3, Žitnjikov 5, Kamenjev 4, Kosorotov 3 (1).

Izbornik Velimir Petković

SEDMERCI: Hrvatska 4 (2), Rusija 2 (2)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Mandić 22, Ivić 25, Šušnja 36), Rusija 4 minute (Šantalov 4, Kosorotov 30)

IGRAČ UTAKMICE: Dmitrij Žitnjikov


S porazom idemo na Euro u Mađarsku. Nije zgledalo dobro. Posebno obrana je bila problem, ali nema razloga za pesimizam. No, definitivno ćemo u Mađarskoj za prolaz morati djelovati puno bolje nego u Osijeku. Nismo bili ni kompletni za neki konkretniji sud, jer realno nedostaja su nam dva najbolja igrača, plus jedan iskusni poput Mamića u obrani. No, s probama je gotovo i moramo biti svjesni svega prije polaska u Szeged.

Nakon +6 prvog dana, Rusi su se uozbiljili i to se vidjelo po obrani, a i po disciplini u napadu, pa se za razliku od prvog susreta igralo gol za gol i nismo im pobjegli odmah na startu. Već u drugom susretu konture naše igre bile su vidljivije, makar se pjam o odnosu na prvi nije previše promijenio.

Dobra vijest je bila da je David Mandić startao nakon nezgodnog udarca dan ranije, a nije bilo dobro da nema Cindrića i Duvnjaka, da Mamić zbog ozljede ne može pomoći, a bilo ga je važno vidjeti obrambeno, jer baš u tom segmentu smo pokazali dosta problema, ispadanja. Nažalost, morat će u Szeged bez da smo probali Mamića i Duvnjaka u tom segmentu i za nadati se da će sve na kraju ispasti OK.

Vanjska linija bili su Jaganjac, Gadža i Martinović, krila Čupić i Mandić, pivot Šipić, a za obranu se mijenjao Šušnja. Kasnije su ušli Ivić i Glavaš i Mihić to je uglavnom u prvom dijelu bilo to. Zujalica Mihić svojom agresivnošću i brzinom u finišu je poluvremena doveo Hrvatsku na tri gola razlike, a vidjelo se što u takvim situacija znači vratar. Naime, serija pešića, na kraju čak osam obrana u prvom dijelu digla je Hrvatsku do prednosti u poluvremenu.

Dobro je saznanje da se nakon Martinovića prvog dana šuterski iskazao Jaganjac, dok će ostali morati pokazati više brzone i akcije prema golu. Probleme u realizaciji imao je ponovo Čupić, no ništa čudno za njega u ovoj fazi priprema. Puno se borio i Šipić, nije mu bilo lako s moćnim Rusima, a kada je i uspio izboriti poziciju nije uspio realizacijom to potvrditi i to će biti stavka na kojoj ćemo jako puno trebati raditi do puta u Szeged i utakmice s Francuskom.

Rusi su igrali kontrolirani rukomet an punu zonu, čim su se malo opustili i radili gluposti dobili su po nosu i Hrvatska je otišla u prednost. Obrambeno smo igrali protiv 6-0, imali smo i igru na 5-1 kada smo imali igrača manje, ali smo znali odigrati i 7 na 6, što se u subotu nije pokazalo kao neka posebna prednost. Za tu igru efikasnost mora biti puno veća, a promašuje se i griješi još dosta, pa čak i previše.

Drugi dio smo počeli s promjenom na golu, ali ne Šunjić umjesto Pešića, već Mandić koji nije dobio priliku prvog dana. No, nakon deset minuta stigao je red i na Šunjića. Onda je ušao i Srna, Jaganjac se pomaknuo zajedno mjesto u obrani, pa smo opet izgledali malo drugačije. A nakon posebnog zanosa kada smo otišli na 18:13 malo smo i pali i Rusi su u 48. minuti izjednačili na 20:20, što samo pokazuje koliko je malo zastoja u igri opasno protiv ozbiljnih protivnika, a takvi će biti svi na Euru.

Fulali smo penale ustrajno, nakon Čupića i Glavaš, pa su Rusi imali šansu i za prednost, što su u drugom navratu iskoristili i poveli. Tu su uhvatili korak i bježali nam, pa smo morali stizati, a to je opet na svoj način bio dobar test. Nismo se mogli obraniti, pali smo. Primili smo čak 17 golova u drugom dijelu, a to ne treba komentar, već poteze. Malo je vremena ostalo, tu treba biti vrlo precizan do sudara s Francuzima. Tamo opraštanja - nema.

Linker
19. travanj 2024 05:15