FRANCK FIFE Afp
VETERANKA PRKOSI GODINAMA

Neuništiva Norvežanka koja ima priliku srušiti apsolutni rekord otkrila tajnu svoje dugovječnosti

Golmanica Norveške u susretu protiv Mađarske postala je igračica s najviše nastupa na Eurima (55)
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 09. studeni 2022. 19:33

Norveška je zakon u ženskom rukometu, a ona na golu Norvežanki traje već 20 godina. Katrine Lunde je skupila više od 300 reprezentativnih nastupa, a u posljednjem susretu prvog kruga Eura 2022. između Norveške i Mađarske postala je i rukometašica s najviše nastupa na europskim prvenstvima - 55. Odnosno, branila je gol Norveške u više od pola utakmica koje je Norveška ikad odigrala na Eurima (109).

A to je samo još jedan detalj u bogatoj, silno bogatoj karijeri danas 42-godišnje golmanice, koja se može pohvaliti s dva olimpijska zlata i dvije bronce, dva svjetska zlata, dva srebra i broncom i čak pet europskih zlata uz dva srebra. Šest puta je birana u najbolje sedmorke velikih natjecanja, ima šest klupskih naslova prvaka Europe... Prošla je i osvojila sve, ali i s 42 godine i dalje osjeća jednaku strast prema rukometu i to se vidi na terenu.

image

Katrine Lunde

MARTIN BERNETTI Afp

Prvi put je na Euru nastupila još 2002. godine, odnosno tad je prvi put bila dio ekipe.

- Tada sam bila treća golmanica i utakmice sam gledala s tribina. Znala sam koja je moja uloga, bila sam tamo da bih učila, da bih trenirala s najboljima i pomogla im da budu spremne za utakmice - rekla je Lunde u intervjuu za ehfeuro.eurohandball.com.

Tajna trajanja na vrhunskoj razini punih 20 godina? Lunde nema jednostavan odgovor na to pitanje. Ili zapravo ima...

- Imam čistu strast prema ovom sportu i volim trenirati, gledati sve detalje. I dalje osjećam pozitivnu energiju kada dolazim na trening. Imala sam i sreću da sam uvijek imala dobre i inspirativne trenere u reprezentaciji. Jako dugo je naš trener golmanica Mats Olsson i to mi jako puno znači. On me drži fokusiranom i pazi da jednako dobro radim i u reprezentaciji i u klubu tako da sam na istoj razini tijekom cijele godine. Osim toga, za mene je jako važna komunikacija, a to imam i u klubu i u reprezentaciji. To je ono što doprinosi mojoj izvedbi i izdržljivosti.

Nema odgovor na pitanje koje od pet europskih zlata joj je najdraže, ali jedno je prvenstvo ipak izdvojila.

- Ako već moram birati onda je to Euro 2004. u Mađarskoj. To je bilo prvo europsko prvenstvo na kojem sam igrala i pomogla svojoj ekipi da ode do kraja. Na tom Euru je bila i sjajna atmosfera, Mađari vole rukomet, a meni se uvijek sviđala njihova strast prema našem sportu. Bilo je super biti dio toga, a mi smo igrale odlično.

Zanimljiva je poruka žene koja je osvojila 16 medalja na velikim natjecanjima i šest klupskih naslova prvaka Europe, mladim igračicama...

- Najvažnije je zabaviti se i ne gledati širu sliku. Koračajte malim koracima. Tako sam i ja pronašla svoju strast. Kad sam počinjala nisam si govorila "želim osvojiti to i to", samo sam se željela zabaviti na terenu i uživati u svakom danu. Putovanje prema velikim ciljevima trebalo bi biti zabavno, a tako možete i dati više od sebe u to.

Ako Norvežanke na ovom Euru odu do kraja, Katrine Lunde će postati prva u povijesti, i ženskoj i u muškoj konkurenciji, sa šest europskih zlata.

- Ne razmišljam previše o tome. Naravno da bi bilo lijepo osvojiti još jedno zlato, a osim toga ovo je prvenstvo jako važno i za predstojeće Igre u Parizu i dat ćemo sve od sebe da budemo uspješne.

Ali kako ona kaže treba "koračati malim koracima, uživati u procesu i ne zamarati se širom slikom" dok koračaš. Ali koliko dugo još Lunde planira koračati na najvećoj sceni?

- Naravno da razmišljam o kraju karijere jer postajem sve starija, ali moje tijelo još uvijek dobro radi i sretna sam zbog toga. Volim biti u reprezentaciji, s ovim curama i našim trenerima. Meni to daje puno inspiracije i energije za svakodnevni život. S druge strane, voljela bih više vremena provoditi s obitelji, ali još uvijek ne mislim prestati s rukometom. Isto tako ne mogu reći ni hoću li igrati još dvije, tri ili više godina. Vidjet ćemo.

Katrine je jako vezana uz svoju blizanku Kristine s kojom je dijelila dobar dio karijere, zajedno su osvojile i devet velikih medalja u norveškom dresu. Kristine je prestala igrati prije nekoliko godina, ali i dalje je najdraži Katrinin sugovornik o rukometnim pitanjima.

- I ne samo rukometnim. Nju uvijek mogu nazvati i razgovarati o bilo čemu. Obitelj mi je općenito jako važna, ona je najvažniji dio mog života. Ne samo kao podrška, nego i kao velika pomoć u organizaciji svakodnevnog života i s kćeri Atinom. Suprug Nikola Trajković je nogometni trener pa je i on često odsutan tako da trebamo puno pomoći obitelji da bismo mogli sve organizirati.

Linker
20. travanj 2024 14:10