MONIKA SKOLIMOWSKA/DPA
TKO ČEKA, DOČEKA

Neuništivi Makedonac i rekorder: ‘Trebali smo se razići u nedjelju, ali smo rekli ajde da još pričekamo‘

Legendarni makedonski rukometaš vraća se s reprezentacijom u Egipat, 22 godine nakon svog prvog SP-a
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. siječanj 2021. 22:19

Makedonci posebno pamte Egipat. 1999. tamo su igrali svoje prvo SP u povijesti, a evo igrom slučaja u Egiptu će se naći ponovo, nakon odustajanja Češke. Zanimljivo nakon 22 godine u reprezentaciji je i dalje jedan igrač - legendarni Kiro Lazarov koji je prešao 40, ali ne odustaje. Još uvijek igra odlično u Nantesu, još je uvijek prva makedonska zvijezda i prvi strijelac momčadi. Sportaš od glave do pete, jer da nije takav trajati s preko 40 kao desni vanjski bilo bi nemoguće.

Makedonci nisu odustajali od optimizma kao prva zamjena za SP, ni kada se ono približili na samo jedan dan do početka?

- Nismo, imali smo informacije da mnoge selekcije u ovoj situaciji imaju problema. Bili smo na okupu desetak dana, igrali dvije prijateljske utakmice s Čileom. Trebali smo ostati na okupu do 10. siječnja, ali smo rekli, ajde da još dva dana pričekamo da vidimo što će biti. Nadali smo se i, eto, dočekali smo.

Lijepa nagrada?

- Iskreno, najsretniji sam zbog ovih mladih momaka koji trebaju nastaviti nositi Makedoniju u budućnosti. Svjetsko prvenstvo je veliko iskustvo i propustiti ga je šteta. Mislim da imamo dobru selekciju, falit će nam u ovom slučaju Manaskov, ali nikome nije savršeno u ovom trenutku i nećemo plakati.

Mislim da ćemo biti OK

Koje je to SP za Lazarova?

- Sedmo, imao sam 19 godina kada sam prvi puta igrao na SP baš u Egiptu ‘99. Od tadašnje generacije ostao je samo Danilo Brestovac, koji je sada izbornik, a bili su tu još Alušovski, Angelovski, Markovski... Pobijedili smo Saudijsku Arabiju i bila nam je to prva pobjeda na SP uopće. Lijepo se sjetiti i vratiti se nakon toliko godina u Kairo gdje smo i tada igrali u onoj velikoj dvorani.

Kako je izgledalo kada je poziv stigao?

- Uzbuđenje, košmar, trebalo je sve organizirati odmah istu večer. Moram pohvaliti odličnu reakciju našeg saveza koji je to ekspresno odradio. Srećom mi smo bili na okupu, drugi dan je čarter, treći dan igramo sa Švedskom. Idemo, to je za nas najvažnije, a da je idealno - nije.

Kakvi ste?

- Mislim da smo OK, reprezentacija je mlada izvadite li iz njega Stoilova i mene, i to je dobar zalog za budućnost, jer svaka utakmica takvim mladim igračima je savršeno važna.

Teška vam je skupina?

- Teška je, ali sada nam je to najmanje važno. Idemo u dobrom raspoloženju, pokušat ćemo igrati dobar rukomet. Egipat je domaćin, bit će teško s njima, Švedska je prepolovljena s dosta problema, što nam naravno daje veću priliku i nadu, a vjerujem da Čile koji smo dvaput svladali kod kuće u pripremama možemo dobiti. Dakle, prolaz u drugi krug vrijedio bi sedam dobrih jakih utakmica, što je dragocjeno za nas u ovom trenutku. A tamo je društvo kao Bjelorusija, Slovenija s kojima se znamo nadigravati - zaključio je Lazarov.

Linker
05. svibanj 2024 10:09