Mikkel Hansen je briljirao večeras
 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
ČEKA NAS SKANDINAVSKO FINALE

Neviđena drama i pobjeda Danske! Španjolci u suzama, Hansen i društvo slave plasman u veliko finale

Danci su u fantastičnom trileru nadigrali Španjolce i plasirali se u završnicu u Kairu.
Piše: Dražen Pinević/Sportske novostiObjavljeno: 29. siječanj 2021. 19:47

ŠPANJOLSKA - DANSKA 33:35 (16:18)

KAIRO Cairo stadion. Bez gledatelja. Suci: Horaček i Novotni (Češka)

ŠPANJOLSKA: Perez de Vargas (6), Corrales (2); Maqueda 5, Fernandez, Raul, A. Dušebajev 4, Sarmiento, Ferran Sole 3 (1), Figueras 6, Canellas, Morros, Abello 3 (1), Arino 2, Guardiola, Marchan 3, D. Dušebajev 7. Izbornik Jordi Ribera

DANSKA: N. Landin (7), Möller (3); M. Landin 2, Jakobsen 1, Zachariasen, Saugtrup 7, Svan Hansen 3, Möllgaard, Mensah, M. Hansen 12 (2), Olsen 4, Andersson 1, Oris, Hol, Gidsel 4, Hald Jensen 1. Izbornik Nikolaj Jacobsen

SEDMERCI: Španjolska 2 (2), Danska 2 (2)

ISKLJUČENJA: Španjolska 6 minuta (Figueras 27, Guardiola 38, Raul 50), Danska 6 minuta (Mollgaard 23, 32, 40 ck)

IGRAČ UTAKMICE: Mikkel Hansen


U finalu 27. SP rukometaša u nedjelju će u 17.30 igrati Švedska - Danska, a prije njih za broncu od 14.30 Francuska - Španjolska. To je rasplet polufinala u Kairu u kojem će Šveđani nakon 22 godine braniti naslov, posljednje svjetsko zlato koje su osvojili. A Danci će brani naslov osvojen prije dvije godine u Herningu.

Šveđani igraju briljantan rukomet i apsolutna su senzacija SP-a. U finalu su nakon 10 godina, a prije 22 baš ovdje u Egiptu osvojili su svoj posljednji naslov svjetskih prvaka. Koliko god čudno zvučalo Francuska nije imala pravu šansu.

Francuzima je polufinale SP rutina, a Šveđanima u ovoj generaciji ipak novost, no po igri se to nije dalo primijetiti. Velikih problema Francuska je sa ekstremno brzim Šveđanima imala od samog starta utakmice u koju je ušla bez dva vrlo važna igrača ozlijeđenih Luke Karabatića i N'Guesana.

Švedska se nametnula svojim dobro znanim stilom. Odlična obrana sa Palickom na golu i paklena kontra u koju je poput metka izletavao Hampus Wanne. Vodili su Šveđani od samog starta utakmice. Francuzima koji su inače brzi teško je to bilo pratiti, pa je Gille s klupe podigao sve već u prvom dijelu. Šveđani su igrali kratke, ali vrlo dobro organizirane napade, koristili svaku priliku i razbili Gerarda, pa je ubrzo na vrata Gille morao poslati Gentyja. Dosta su se mučili Francuzi, nije bilo one njihove obrane koja vraća iz mrtvih. Umjesto Karabatića Gille je pokušao s Dipandom, ali nije puno pomoglo. 16 golova u prvom dijelu je zabila Švedska sa 7 izgubljenih lopti! Francuska to nije mogla umiriti na svoj ritam. Francuska je bez Karabatića u obrani i N'Guessana u napadu imala veliki kadrovski problem koji se osjetio. Gille je krpao kako je mogao, ali protiv takve Švedske to je bila nemoguća misija. Na kraju su im i cepelin poklonili!

Danska je Španjolce dovela u svoj ritam i zabila 18 golova u prvom dijelu. Mikkel Hansen je radio dosta nereda organiziranim Španjolcima koji su morali odlučiti odlični Alex Dušebajev u napadu, ali tanji u plitkoj obrani i snažni Maqueda prema Hansenu, uz solidan napad. Odlučili su drugo i obranom se ipak vratili u utakmicu nakon neugodnih -5.

Uporni Španjolci sjajnom su taktikom Ribere izbacili Mollgaarda sa tri isključenja, zatvorili Mikkela Hansena koliko se to moglo i rušili prednost Danske. Na kraju su imali priliku za egal, ali je Marchan pogodio vratnicu i Danska je slavila, pa će u nedjelju braniti naslov.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Danci zabijaju za plus dva, 35.33! Gotovo je! Danska je u finalu!

60' Alex ne prolazi, Landin mu je obranio. Minuta odmora Jordija Ribere! U zadnjoj smo minuti. Nema pogotka Marchana! Vrijeme ide, Danci drže loptu... Minuta odmora Jacobsena!

59' Pogodak Daniela Dujshebaeva, 33:34. Nevjerojatan povratak Španjolaca unatoč svim pogreškama! Hansen na crtu, kakva obrana Pereza de Vargasa! Nije zabio Saugstrup! Velika šansa za Španjolce.

58' Hansenov 12. gol! 31:34. Pokušat će Španjolci odgovoriti brzo, Gomez se ugurao na crtu i postavio na 32:34. Danci odigravaju dugi napad bez golmana, nema gola.

57' Žuti karton dobio je danski izbornik Jacobsen, ali još važnije - Landin brani Marchanu! Kakva obrana danskog vratara u situaciji jedan na jedan... Landin!

56' Danska je jako loše odradila jednu izmjenu. Vratili su se Španjolci u čas posla na dva pogotka minusa golom Alexa Dujshebaeva, a onda je Hansen izgubio loptu.

55' Prodali su Španjolci loptu, Danci su to zabili preko Svana. Vratio je Marchan na 30:33.

54' Gidsel! Kako je ovdje prošao. Ma sjajno, četvrti gol danas, Danska ima tri pogotka prednosti.

53' Alex Dujshebaev ne pogađa, sjajno je ovo odradio danski blok. Možda jedan od ključnih trenutaka utakmice.

52' Sedmerac i za Španjolsku, prošao je Alex Dujshebaev i iznudio ga. Gomez zabija za 29.30. I dalje je sve na pogodak-dva razlike. Prošao je s druge strane Morten Olsen.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

51' Dvije minute van ide Entrerrios, a bit će i sedmerac za Dance kojeg će pospremiti Hansen. Moći će žaliti Španjolci za onom prilikom Fernandeza... 28:30, od toga 11 pogodaka Hansena. Španjolci će nastaviti igrati bez golmana u napadu.

50' Na crtu je prošlo i ovo, Figueras ima 6/6 s crte, asistencija Alexa Dujshebaeva, imali su Španjolci i mogućnost za izjednačenje, no Fernandez je požurio i izgurali su ga Danci izvan igre, zatvorio ga Landin.

49' Hansen je dobio priliku iz ničega, nakon velike greške Španjolaca. Trenutno je 27:29.

48' Opet Figueras. Sada on drži Španjolsku. Minus jedan je, vraća se 36-godišnji Olsen u igru.

47' Saugstrup! Odgovara danski pivot, šest pogodaka je zabio večeras i brzo uzvratio. S druge strane je Alex proigrao Figuerasa, a onda i Saugstrup. Kako se igra u Kairu... Ekspresno Danci nakon što bi se Španjolci jako pomučili oko gola.

46' Hansen od bloka šutira u korner za Dance. Odveli su oni ovaj napad do zadnjeg dodavanja, Hansenu je obranio Perez de Vargas, a onda Alex Dujshebaev zabija za 25:26. Vraćaju se Španjolci!

45' Brani Perez de Vargas, a onda Entrerrios radi novu pogrešku, mogla bi ona biti jako skupa. Timeout zove Nikolaj Jacobsen, danski izbornik.

44' Hansen probija. Gol, devet ivečeras. Ali, brzi centar za Španjolce opet je proradio. Figueras zabija na prazan gol.

43' Opet Danci nisu zabili, ali Landin se vratio i skinuo Alexu Dujshebaevu. Nije vrijeme za egzibicije, Španjolska se mogla vratiti na samo gol zaostatka.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

42' Neprecizan je bio Raul Entrerrios, točnije, probudio se i Niclas Landin pa nema ništa od španjolskog gola. Ipak, sijeku Španjolci danski napad, opet je minus dva, zabio je Gomez.

41' Pogodak Figuerasa za 22.25, opet Španjolci prolaze na crtu. Dvadeset je minuta do kraja. Obrana Pereza de Vargasa, nudi im priliku za povratak.

40' Ne prolazi spuštanje Maquede na crtu, ali ima trećeg isključenja za Mollgaarda. Gotova je utakmica za njega, to je automatski crveni karton za danskog obrambenog specijalista.

39' Maqueda drži Španjolce u igri, nalazi rješenja, zajedno s Danielom Dujshebaevom. Obojica zabijaju važne golove. Saugstrup je ipak s druge strane nezaustavljiv na crti.

38' Hansen pod prekršajem pored gola, ali na dvije minute van ide Guardiola. Žuti karton dobio je španjolski izbornik Ribera. Na crti prolazi Saugstrup, 20:24 je.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

37' Danska klupa sugerira im što dulji napad, no Hansen je zabio još jednom. Jedan na jedan, tu je nezaustavljiv, to već znamo. Perez de Vargas je opet na španjolskom golu, a s druge strane četvrti gol Maquede.

36' Održavaju Danci plus četiri, sada se na crtu vraća Figueras, a bomba Daniela Dujshebaeva dovoljna je za smanjenje španjolskog zaostatka. Neobranjivo za Mollera.

35' Nema pogotka Angela Fernandeza, Moller zaustavlja to. Na drugoj strani se probio Gidsel - 18:22.

34' Uspjeva ponovno Daniel Dujshebaev. Još jednom pod prekršajem i već njegov peti pogodak. Oduzeta je lopta Dancima, postavit će se i dočekati kažnjenog igrača.

33' Zabija sada i Daniel Dujshebaev, prvi pogodak u drugom dijelu za Španjolce. Danci igraju bez golmana, ali Hansen svejedno zabija sedmi put večeras.

32' Kakva obrana Mollera Sarmientu nogom i odmah kazna! 16:20 je, Sarmiento je zaustavljen, a zabija Saugstrup. Mollgaard ide van zbog isključenja.

31' Kreće nastavak dvoboja. Hansen je zasad na šest pogodaka, Danci nastavljaju s Mollerom na golu, ali suparnik im iz prvog napada ne uspjeva ni zaprijetiti. Dapače, gube loptu, a Jakobsen zabija za 16:19. Maquedina greška...

POLUVRIJEME: Danci imaju prednost od 16:18 nakon prvih 30 minuta. Imali su i pet viška, no bit će zadovoljni s ova dva.

29' Maqueda je zabio, ali Danci kažnjavaju brzim centrom prazan gol Španjolaca. Hansen, točnije - 15:18 je.

28' Danci kažnjavaju španjolske pogreške, Gidsel je strijelac kroz sredinu za 14:17. Sarmiento je probao, brani Moller, ali suci vraćaju na 9 metara.

27' Morros van, Figueras ide na crtu, standardna je to španjolska promjena. Prošlo je na crtu, ali je suđen prijestup Španjolcima. Dvije ninute za Figuerasa, nepotreban prekršaj je to bio.

26' Minuta odmora danskog izbornika Nikolaja Jacobsena. Nema gola Hansena, guran je u stranu, a Corrales ga je zatvorio.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

25' Opet oduzimaju loptu Španjolci. Prokockali su polako Danci svojih plus pet. Podsjetimo, bilo je 8:13. Sada je ipak Moller, drugi danski vratar obranio jednu loptu.

24' Nema gola, šutirao je "frkom" Lasse Svan, ali nije bio precizan. Corrales ulazi na španjolska vrata, a Sarmiento je srednji i odmah proigrava Daniela Dujshebaeva. Minus dva je!

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

23' Španjolce vraća mlađi, Daniel Dujshebaev. Chassee i ovoga puta prolazi... S druge strane - Lasse Andersson, a onda i Maqueda. Golovi padaju kao kiša - već je 13:16. Maqueda je usto iznudio i isključenje Mollgaarda.

22' Hansen! Nemoguće ga je braniti. Peti pogodak, 5/5 je realizacija. Tu je, spreman i vodi Dance prema finalu.

21' Ali kako to Gidsel i Hansen asistiraju za 36-godišnjeg Olsena... Fantastičan danski gol, a onda vraća Arino na 11.14.

20' Sada je na crti Figueras, a prolazi i on. Prolaze i te finte Entrerriosa. Lagana dva pogotka za Španjolsku, zabija sada i Maqueda za 10:13 nakon prodane lopte Danske.

19' Maqueda baca loptu izravno Dancima u ruke. Zaista su smušeni Španjolci u igri. Doduše, Dancima se toleriraju neki malo grublji startovi, sada suci kompenziraju pa sviraju Olsenu jedno probijanje.

18' Saugstrup siječe loptu, Hansen se sudario sa Španjolcima, ništa ne sude Česi, a Magnus Landin bježi u kontri za 8:13. Nova najveća prednost Danaca.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

17' Opet je Marchan prošao s crte i malo smanjio zaostatak. Sjajno proigravanje Entrerriosa. Ali, Danci opet brzo zabijaju. Olsen drugi puta - 8:12.

16' Prekršaj Španjolaca u napadu, ide i kontra, odnosno pogodak Saugstrupa. Drugi njegov gol, timeout zove Jordi Ribera, španjolski izbornik na 7:11.

15' Nema pogotka Alexa Dujshebaeva "chasseom", kako je to nekad radio njegov otac Talant. Danci to kažnjavaju, Hansen četvrti puta, a sada je 7:10.

14' Ovoga puta Hansen iznuđuje i prvi danski sedmerac. I to je bila Guardiolina obrana iz prostora. Evo i Hansena, matirao je de Vargasa za 7:9. Već treći njegov gol večeras.

13' Sedmerac za Španjolce, obrana iz prostora, tako pokazuju češki suci Horaček i Nowotny. Mlađi, Magnus Landin branio je iz prostora loptu, a zabija iz "penala" Ferran Sole.

12' Kakav pogodak Hansena. Drugi puta se lopta od vratnice odbila u Pereza de Vargasa, ali i od njega u gol.

11' Entrerrios je opalio s poda, jako teško, Landin to brani. No, prošlo je iz nove akcije na crtu za Marchana - 6:7 je.

10' Pogađa Olsen po drugi puta danas. Danska je na uobičajenih plus dva...

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

9' Fino su ovo Danci odigrali, krasno prolazi Landin. Danci stvaraju višak, produžuju na krila... Odgovara Arino za 5:6.

8' Olsen šutira, ali brani mu Perez de Vargas, može i nogom obraniti. S druge strane Sole iz teškog kuta, s krila zabija za 4:5.

7' Landin je pročitao Alexa Dujshebaeva, nije mu po treći puta prošao isti šut.

6' Opet Alex Dujshebaev kao i malo čas, a potom i Hald. I dalje su Danci na plus dva, igra se jako brzo, obrane se gotovo ne stignu ni postaviti katkad... 3:5 je.

5' Drže Španjolci priključak, sada zabija Alex Dujshebaev. Klasično, podignuo je obranu i šutirao sa strane. Onda i peh za Pereza, Svan zabija za 2:4.

4' Hansen za 1:3. Danci igraju sedam na šest i to im zasad donosi mnogo dobrih stvari.

3' Canellas šutira, ostaje to u bloku... Danskih dubokih 6-0 radi probleme španjolskom napadu, ali uspio je Ferran Sole zabiti.

2' Odmah su Danci počeli s egzibicijama. Hansen za Gidsela, 0:2. Španjolci su ostali u startnim blokovima...

1' Prvi napad na utakmici za Dance - prvi pogodak s pozicije pivota, zabio je Saugstrup.

20.30 Utakmica je počela!

20.20 Tko će kao drugi u finale? Nedjelja je na stolu... Netko u 14.30, a netko i tri sata kasnije...

20.00 Podsjetnik da Šveđani već čekaju...

19.50 Danci su spremni za novi boj...

19.30 Je li moguće skandinavsko finale? Pa jest .Ali, ovo je utakmica između aktualnih svjetskih i europskih prvaka u kojoj je baš sve moguće...

19.05 Pobjednik dvoboja između Danske i Španjolske u finalu će igrati protiv Šveđana. Oni su u maestralnoj utakmici nadigrali Francuze rezultatom 32:26.


Španjolska će out do finala SP-a u rukometu tražiti protiv aktualnog prvaka Danske.

U Španjolce svi opet sumnjaju, nisu im davali ni velike šanse protiv Norveške, kao ni lani u finalu protiv nas, ali Riberin stroj je besprijekoran u velikim utakmicama koje igra na rutinu i mladost.

Neće biti lako brzom danskom napadu s njima, jer španjolska obrana je top klasa svjetskog rukometa, pa ako još krene vratarima, a nikad ne znaš kojem će, onda to postaje opasno. Danci su s druge strane najsigurniji na ovom turniru, no pokazali su slabosti protiv Egipta i najsretnije došli do polufinala.

Ovo je sudar aktualnih svjetskih prvaka i olimpijskih pobjednika Danaca i dvostrukih europskih prvaka Španjolaca. Svi naslovi na jednom mjestu i reklo bi se po tome i finale prije finala.

image
MOHAMED ABD EL GHANY Afp

Linker
19. travanj 2024 21:13