JONATHAN NACKSTRAND/AFP
IMAMO BRONCU!

Nevjerojatna Hrvatska, savršena obrana, čudesna Pijević, Danska razbijena, medalja je naša!

U posljednjoj utakmici naše fantastične rukometašice deklasirale su velike favoritkinje. Svaka čast!
Piše: SN, Hina, Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. prosinac 2020. 14:36

HRVATSKA - DANSKA 25:19 (11:11)

HERNING – Jyske Bank Boxen. Bez gledatelja. Sutkinje: Jelena Mitrović i Anđelina Kazanegra (Crna Gora).

HRVATSKA: Bešen, Pijević (15); P. Posavec 2, Krsnik 2(2), S. Posavec 5(2), Mičijević 3, Milosavljević 1, L. Kalaus, D. Kalaus, Ježić 5, Japundža, Šimara 1, Debelić 4, Mamić 2, Vidak, Blažević. IZBORNIK: Nenad Šoštarić.

DANSKA: Toft (3), Reinhardt (6+2); Pedersen 3, M. Hansen, A. M. Hansen 4, Heindahl 1, Haugsted, Tranborg 4, Lund, An. Hansen, Jorgensen 1, Bidstrup 2, Jensen, Burgaard 1, Hojlund 2, Iversen 1. IZBORNIK: Jesper Jensen.

SEDMERCI: Hrvatska 6(4), Danska -. ISKLJUČENJA: Hrvatska 2 min. (L. Kalaus), Danska 4 min. (Heindahl, Jensen). IGRAČICA UTAKMICE: Tea Pijević.

--------------------------------------------------

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija priredila je senzaciju osvojivši brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Danskoj nakon što je u susretu za broncu u Herningu pobijedila domaćina sa 25-19 (11-11). Prva je to medalja za hrvatski ženski rukomet na velikim natjecanjima i sasvim sigurno jedna od najvećih senzacija u povijesti europskih prvenstava.

Na putu do bronce odabranice izbornika Nenada Šoštarića upisale su šest pobjeda (Mađarska, Nizozemska, Srbija, Rumunjska, Njemačka, Danska), te upisale samo poraze od finalistica Norveške i Francuske. Samim ulaskom u polufinale naše su rukometašice izborile direktan plasman na Svjetsko prvenstvo 2021. na kojem nisu sudjelovale od 2011.

Najbolji plasman do sada na europskim prvenstvima Hrvatice su ostvarile na prvom izdanju tog natjecanja 1994. u Njemačkoj, kad su osvojile peto mjesto, a još su dvaput bile šeste (1996. i 2008.). Na svjetskim prvenstvima su dvaput bile zaustavljene u četvrtfinalu (1997. i 2011.), baš kao i u jedinom nastupu na olimpijskom turniru, 2012. u Londonu.

Hrvatska je sjajno ušla u susret i povela je 3-0. Danska je uzvratila serijom 7-1 okrenuvši rezultat u svoju korist (7-4). No, odabranice izbornika Nenada Šoštarića pronašle su izlaz iz mini krize, Tea Pijević je probranila i Hrvatska je izjednačila na 7-7, a u 25. minuti i povela 8-7. U završnici prvog dijela gledali smo izjednačenu igru i na odmor se otišlo rezultatom 11-11.

S odličnom igrom hrvatske rukometašice su nastavile i u nastavku i vrlo brzo su povele s dva gola razlike. U nekoliko navrata imale su napad za +3, no nisu uspjele, a Danska je u 40. minuti izjednačila na 17-17. Četiri minute kasnije Hrvatska je ponovo imala + 2 (20-18), u 45. minuti +3 (21-18), a u 50. minuti i +4 (22-18), a kada je Andrea Šimara pet minuta prije kraja zabila za +5 (23-18) bronca je bila nadohvat. Na koncu je završilo 25-19 za veliko slavlje hrvatskih rukometašica. Danska je u posljednjih 20 minuta zabila jedan jedini gol i to kada je već sve bilo gotovo!

Hrvatsku su do velike pobjede predvodile Katarina Ježić i Stela Posavec sa po pet golova, Ana Debelić je zabila četiri, a Ćamila Mičijević tri gola, dok je Tea Pijević sakupila 15 obrana. U danskim redovima najefikasnije su bile Mette Tranborg i Anne Hansen sa po četiri gola.

-------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO

DRUGO POLUVRIJEME:

60' - posljednji trenuci, pa veliko, ogromno, zasluženo slavlje hrvatskih rukometašica!

57' - strašna obrana, nevjerojatna Pijević! Danska je zadnji put zabila za 18:18 u 41. minuti. U međuvremenu smo otišli na plus sedam!

53' - Danska više od 12 minuta bez gola! Stela Posavec u međuvremenu povisuje na plus četiri. Pa po tko zna koji put Pijević brani, Šimara za 23:18, serija Hrvatske 5:0!

49' - više od osam minuta Danska ne može zabiti! Igramo sjajnu obranu!

44' - Ježić za 19:18, pa sedmerac za Hrvatsku koji Krsnik posprema za dva razlike. Ježić opet zabija, prvi put imamo tri razlike!

41' - vraća se Danska nakon brze kontre na 17:17. Paola Posavec s krila nas vraća na plus jedan. Izbornik domaćih zove minutu odmora.

37' - Hrvatska je imala napad za plus tri, ali smo izgubili loptu. Dankinje brzo to kažnjavaju, ali potom Debelić zabija uz isključenje Jensen za 16:14.

34' - dvije dobre obrane Hrvatske na početku nastavka, u napadu Mičijević sjajno asistira, pa još bolje zabija za 13:11. Dankinje brzo smanjuju na 13:12.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA:

28' - Milosavljević je sad iznenadila Toft, odlično rješenje hrvatske rukometašice za poravnanje. Brani Pijević, ponovno Hrvatska može u vodstvo. I gol s lijevog krila, Posavec za novo vodstvo! Hojlund je zabila za 11:11.

27' - Obrana Sandre Toft i gol Danske u napadu i evo domaće rukometašice opet okreću u svoju korist. Bez Mičijević opet problemi za Hrvatsku.

25' - Mičijević mora van! Dobila je lakat u oko i nos, ali neće biti dodatnih sankcija za igračicu Danske.

25' - Posavec za 8:7! Nekako je progurala tu loptu s linije sedam metara, a zbunjene Dankinje kao da su očekivale da će im sutkinje pokloniti "loptu", jer ruka je bila u zraku...

24' - Ježić s dva gola u nizu za poravnanje!

23' - Još jedna obrana! Pijević odlično skida udarac pod gredu, sutkinja odmahuje rukom nakon što domaće rukometašice traže prekršaj!

21' - Pijević brani zicer! Možemo li se približiti na samo gol zaostatka? Ježić! Kapetancija zabija!

20' - Debelić zabija, konačno gol Hrvatske! Trebalo nam je ovo! Hrvatska se vratila u obranu 6-0, još jedna obrana "kockastih"...

19' - Mamić nije zabila s krila, ali imamo sedmerac. Ovo bi trebalo zabiti! Blažević je promašila, nažalost...

16' - Promašaj i s pozicije krila i Dankinje to kažnjavaju, evo ih sad i na 7:4. U padu je Hrvatska, dobar ulazak u utakmicu, ali i blokada...

15' - Nije bilo sreće, odbila se lopta od okvir, ali uhvatila ju je Pedersen i zabija za 4:6!

14' - Promašen sedmerac za Hrvatsku, šteta. Ali i Dankinje su prosule svoj napad. Blažević je možda prerano potrošila svoj šut i Dankinje imaju šansu za podebljanje vodstva.

image
JONATHAN NACKSTRAND

12' - Poravnanje! Šteta, Hrvatska je imala 3:0, ali Dankinje su sad zaigrale jako agresivno u obrani. Kalaus u blok, šteta, Dankinje imaju priliku za vodstvo, a uz to Kalaus ide i van na dvije minute! Larissa je šutnula ono što nije trebala, mala nervoza i sad je napravila faul...

11' - Dankinje imaju priliku za poravnanje. Nažalost, još jedna izgubljena lopta i domaće rukometašice uspostavile su kontrolu.

9' - Ana Debelić za 4:2!

8' - Pokušala je Larissa Kalaus na prazan gol, ali nije bilo preciznosti. Nažalost Dankinje smanjuju na 3:2 uz igračicu manje.

8' - Heindahl mora van dvije minute. Pregrubi prekršaj na Mičijević. Sjajna šansa za Hrvatsku, vidjet ćemo hoće li to djevojke iskoristiti.

7' - Hansen za prvo gol Dankinja. Šteta, imala je Debelić priliku u napadu ranije, ali nije išlo...

5' - Mičijević za 3:0! Još jednom je probila Dankinje, sjajan potez! A imamo i loptu, novi napad. Sjajno otvaranje!

4' - Mičijević za 2:0! Probila je cijeli blok, odlično igra Hrvatska na startu! I obrana Pijević

2' - Dankinje su promašile, odlična obrana Hrvatske, Jensen je promašila s desnog krila, a mogle su Crnogorke svirati i prekršaj u napadu.

1' - Sedmerac za Hrvatsku! Dora Krsnik je precizna, Hrvatska vodi!

1' - Počela je utakmica. Danska je maksimalno nabrijana, traži prvu medalju nakon sedam godina, s druge strane, naše djevojke nadaju se prvoj. Velika utakmica za obje ekipe, vidjet ćemo može li Hrvatska skinuti još jedan "skalp", a imale su ih "kockaste" na ovom turniru...

-----------------------------------------------------

UOČI UTAKMICE:

Katarina Ježić kaže kako je Francuska završena priča, sva pozornost od subote je usmjerena na Dansku koja čeka Hrvatsku u borbi za treće mjesto i brončano odličje. A to se uoči početka Europskog prvenstva moglo samo sanjati.

- Ostavili smo Francusku iza sebe, čeka nas Danska koja je također izuzetno dobra ekipa. Naravno, i njih respektiramo kao i sve ostale, ali želimo ih pobijediti i dat ćemo sve od sebe. Vidim kod svih nas u očima da želimo tu pobjedu, “poginut” ćemo na terenu za nju. Iskreno se nadam da će utakmica krenuti u našu korist, da ćemo se boriti 60 minuta za nas, za Hrvatsku, za sve Hrvate i sve one koji nas prate i podržavaju. Mislim da zaslužujemo medalju na ovo Euru, ipak smo mi Kraljice šoka - kaže kapetanica hrvatskih rukometašica.

Morali smo se ipak malo vratiti na polufinale u kojem je Hrvatska doživjela uvjerljiv poraz. Što se dogodilo, koji je razlog tome što niste bile u pravom izdanju kao na većini ostalih utakmica?
- Francuska je jako dobra reprezentacija koja je već puno puta dosad bila u ovakvim situacijama. Ne bih rekla da smo ušle u grču ili u strahu, ali smo utakmicu otvorile s dosta promašenih zicera i ovaj put se nismo uspjele izvući iz crne rupe koju smo dosad uspješno rješavale na prvenstvu. Mislim da nije u pitanju to da nismo htjele ili da se nismo borile, već smo loše otvorile utakmicu i to se nastavilo do kraja poluvremena. U nastavku smo odigrali bolje, ali igra se 60 minuta.

Pozitivan dio priče

Mogli bismo reći i da je u tom polufinalu na neki način plaćena školarina, jer je iskustvo Francuskinja na visokim rukometnim razinama ipak nemjerljivo veće. Ipak, taj jedan poraz ne može zasjeniti sve dobro što su Keti i društvo napravile u Koldingu i Herningu.

- Slažem se da je sve skupa iznad svih objektivnih očekivanja. Mi smo se samo nadali prolasku u drugi krug, pa makar i bez prenesenih bodova. Međutim, nakon prve pobjede apetiti su porasli, htjeli smo dogurati što dalje, i uspjeli smo u tome. Ponosna sam i dalje na ekipu i sve koji su uz nas, svi rade odličan posao. Na Euro smo otišle oslabljene, ali mogla bih reći da je i to jedna od stvari koja nas je učinila jačima. Znali smo da nismo kompletni, zbog toga smo morali uložiti više energije. Kolektiv je taj koji je pobijedio, pojedinci uopće nisu bili bitni jer smo mi igračice živjele i disale kao jedna.

image
AFP

I stroga pravila zbog korone malo su pomogla.
- Svi smo se malo pribojavali svega toga. Ponekad je bilo teško što nisi imao slobodu da izađeš van, da odeš negdje, a ne znaš jesi li i dalje u crvenom balonu ili su prešao u plavi i prekršio pravila. Pozitivan dio priče je što nas je sve to zbližilo, non-stop smo morale biti zajedno i morale smo biti kreativne, raditi nešto da vrijeme bolje prođe. Pomogla nam je za vedra atmosfera koju i dalje održavamo. Mislim da smo posebne kao ekipa, da imamo posebnu energiju koju su ljudi prepoznali. Nismo jedine takve, ali smo jedne od rijetkih koje baš uživaju u onome što rade. A onda mora doći i rezultat.

Znaju što rade i što žele

U drugom polufinalu Norveška je preokrenula Dansku.
- Vidjela sam samo dio utakmice. Očekivala sam pobjedu Norveške, ali tijek utakmice malo me iznenadio. Norvežanke su dosta promašivale u početku, Sandra Toft imala je 50% obrana na poluvremenu. Međutim, u nastavku su ubacile u šestu brzinu i izvukle tekmu do kraja, još jednom pokazale koliko su dobre i kvalitetne.

Ostala je još jedna utakmica, ali ne bilo kakva. Borba za prvu hrvatsku medalju u ženskom rukometu kad su u pitanju velika natjecanja.
- Danska dosta toga temelji na izvrsnim golmanicama. Kad su one u dobrom izdanju, cijela ekipa dobiva krila. Imaju kvalitetna rješenja na svim pozicijama, sve su to dobre igračice s puno jakih utakmica iza sebe, igraju u Odenseu i ostalim danskim klubovima te u kvalitetnim klubovima iz Lige prvakinja. Iskusne su to cure, znaju što rade i što žele, nema puno odskakanja u odnosu na plan igre i zacrtane akcije.

Rješenje za izolaciju

I kako protiv njih?
- Kao i svaka skandinavska ekipa, jako puno trče, veliki su ‘fizikalci’. Njihova je taktika trčanje i jaka obrana, a mi moramo zaustaviti njihovu kontru i polukontru, u tom slučaju bit ćemo na pola puta do pobjede. Ne vole baš igrati napad na postavljenu obranu, a mi možemo odigrati dobru obranu. Što se našeg napada tiče, njihove vratarke određuju koji se šutovi puštaju, koji se zatvaraju. Moguće je da će nam kao i Francuskinje izolirati Ćamilu u jednom dijelu utakmice kako bi zaustaviti njen šut i usporili nam igru, ali može se složiti dobra taktika i za takvu situaciju.

Bit ćemo 100% unutra

Kako ćete se pripremati za utakmicu od tako velikog značaja?
- Nitko nije klonuo duhom, rekli smo idemo se baciti na glavu jer nam se ukazala prilika za medalju o čemu nitko nije razmišljao prije puta u Dansku. Nema tugovanja, Francuska je ipak europski prvak, a mi sad brzo moramo promijeniti mentalni sklop u glavi i preusmjeriti ga na ono što dolazi. U utakmici za broncu daje se i zadnji atom snage, svi ćemo biti sto posto unutra - zaključila je Katarina Ježić.

Šalimo se da su prazne tribine naša prednost jer tako smo navikle igrati u Hrvatskoj

Danska je domaćin, ali pred praznim tribinama se to neće osjetiti u prevelikoj mjeri, barem se nadamo. Kako je igrati utakmice u takvoj atmosferi?
- Netko se neki dan našalio da smo mi smo na to navikli u Hrvatskoj, da su prazne tribine naša mala prednost. Šalu na stranu, mislim da to uopće nije bitno u ovom trenutku. Mi znamo da nas ljudi u Hrvatskoj gledaju i podržavaju, svjesni smo i važnosti ove utakmice. Zato ćemo se za nju i psihički dobro pripremiti.
Bez obzira na to kako danas utakmica završila, vi ste već napravile golem pothvat. Može li ovaj vaš uspjeh pomoći poboljšanju statusa ženskog rukometa u Hrvatskoj?
- Iskreno se nadam da će se situacija poboljšati u svim sportovima, a pogotovo u ženskom rukometu koji je jako zapostavljen i na neki način bačen u zaborav. Moja je želja da se ženski rukomet podigne na puno višu razinu i da se počne više ulagati kako bismo stvorili još puno više dobrih igračica koje će nas jednog dana naslijediti i nastupati za hrvatsku reprezentaciju.

Linker
10. travanj 2024 01:46