Mario Tomić

 VLADO KOS Cropix
EUROPSKA LIGA

Nexe otputovao na utakmicu sezone: ‘Njemačka je uvijek bila ‘naš teritorij‘, idemo zato po Final Four‘

Nexe u utorak navečer (20.45) protiv Göppingena igra prvu utakmicu četvrtfinala
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 10. travanj 2023. 21:24

Utakmica sezone - točnije rečeno - prva od dviju u nizu utakmica sezone. Rukometaši našičkog Nexea otputovali su u Njemačku, u Göppingen, gdje ih u utorak navečer (20.45) očekuje prva četvrtfinalna utakmica EHF Europske lige. Domaće obaveze i nastavak borbe za domaće trofeje protiv PPD Zagreba tek slijede.

Premda su blagdanske dane proveli daleko od svojih obitelji, blagdansko raspoloženje prisutno je u redovima Nexea te su oni s puno elana još u subotu otputovali “na megdan” jakom bundesligašu koji, kao i oni, želi mjesto na Final Fouru koji se ove godine igra u Flensburgu.

Sezona već sada uspješna

Prošle su sezone Našičani prvi put sudjelovali na završnom turniru četiri najbolje momčadi u ovom, drugom po jakosti europskom kupu te bi im ponavljanje tog uspjeha bilo kruna sezone, sezone koja se već sada, prema riječima trenera Branka Tamšea, može etiketirati kao uspješna.

- Navikli smo biti daleko od svojih najbližih jer smo sportski profesionalci; i prije dvije godine smo Uskrs proveli u Zaporožju, tada u SEHA ligi. Čeka nas težak posao, riječ je o jakoj bundesligaškoj momčadi. Imali smo, srećom, dosta vremena, uspjeli smo do u detalje “secirati” njihovu momčad i njihovu igru - rekao je Tamše po dolasku u Njemačku.

Analizom momčadi Göppingena Tamše se bavi već neko vrijeme, studiozno kao i uvijek:

- Nisu među najboljima u njemačkoj ligi, ali su vrlo jaka momčad. U njoj igra dosta hrvatskih reprezentativaca (Šego, Šarac, Kozina, nap.a.), ima i mojih Slovenaca (Blagotinšek, Malus), dosta je i onih koji su u njemačkoj reprezentaciji ili “kucaju” na njena vrata. Portugalac Duarte im je dodatna snaga. Promijenili su trenera i sad ih vodi proslavljeni bivši njemački reprezentativac Markus Baur, vrstan poznavatelj rukometa...

Dovoljno za “opomenu” da je riječ o jakom protivniku koji također želi prolaz:

- Analizirali smo ih i “skenirali”, no mi ćemo se ipak koncentrirati na našu igru, kako najbolje postaviti stvari u obrani i kako se u tranziciji dovesti u što bolju situaciju za postizanje lakših pogodaka. Neće biti lako, oni uvijek igraju u prepunoj i velikoj dvorani i imaju glasnu podršku tijekom cijele utakmice. Idemo probati odigrati to “prvo poluvrijeme” što bolje i donijeti doma rezultat s kojim se možemo nadati novom plasmanu na Final Four. S obzirom da je u tom dijelu Njemačke dosta Hrvata, i mi očekujemo lijepu podršku s tribina. Tako je bilo na utakmici u Düsseldorfu gdje smo igrali u osmini finala protiv Motora iz Zaporožja, a sad će vjerujem, biti još više naših na tribinama.

Tamše je s Našičanima i ove sezone napravio odličan posao, u skupini je u konkurenciji sa Sportingom, Granollersom, Skjernom, Alplom i Balatonfüredijem uzeo osam pobjeda uz samo dva poraza (Granollers u gostima i Alpla kod kuće), a zatim bez većih problema u osmini finala nadvisio Motor:

- Igrali smo svoju igru i u većini utakmica bili na nivou. Izvukli smo neke tijesne pobjede. Budemo li i u Göppingenu na takvom nivou, budemo li igrali kako znamo i damo li maksimum, uvjeren sam da već iz prve utakmice možemo u Našice donijeti lijepi rezultat.

Ponijeli i šunkicu

Identično mišljenje kao i trener, imaju i njegovi igrači. Pouzdani Mario Tomić je također optimist:

- Neka je šunkica dogovorena još za put, navikli smo ovako biti “na terenu” kad su drugi doma s najmilijima. Puni smo elana, idemo odigrati dobru utakmicu. Njemačka je uvijek bila “naš teritorij” i siguran sam da ćemo imati dobru podršku. Trebat će nam to protiv momčadi koja nije sam vrh Bundeslige, ali često najboljima uzima bodove. Idemo se pošteno “potući”, a zatim pred svojim navijačima u uzvratu biti još bolji za željeni novi prolaz na Final Four...

Tri ‘Nijemca‘ protiv ostatka društva

Od osam klubova u četvrtfinalu Europske lige rukometaša tri su njemačka - Füchse, koji je ove sezone još neporažen u ovom natjecanju, Göppingen i Flensburg.

Preostalih pet je iz Hrvatske (Nexe), Španjolske (Granollers), Portugala (Sporting), Francuske (Montpellier) i Švicarske (Kadetten Schaffhausen).

Prve utakmice se igraju u utorak, 11. travnja, a uzvrati za točno tjedan dana.

PAROVI: Granollers - Flensburg (18.45), Kadetten Schaffhausen - Füchse (18.45), Sporting - Montpellier (20.45), Göppingen - Nexe (20.45). (rb)

Linker
25. travanj 2024 19:21