MARKO MRKONJIC Cropix
FINAL FOUR EL

Nexe pružio sjajan otpor moćnim Nijemcima, ali ipak upisao poraz u najvećoj utakmici u klupskoj povijesti

Momčad Magdeburga bila je bolja od Nexea 34:29 i tako izborila finale Final Foura Europske lige
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 28. svibanj 2022. 18:46

MAGDEBURG - NEXE 34:29

MAGDEBURG: M. Jensen (7+1), Green (2); Chrapkowski, Musche 8, Kristjanson 2, Pettersson 1, Magnusson 5, Hornke 3, Weber 5, Gullerud 2, Mertens, M. S. Jensen, O'Sullivan 1, Bezjak, Smits 1, Damgaard Nielsen 5.

NEXE: Kuzmanović (15+1), Radovanović; Bakić, Jelinić 1, Manci Mičević 3, Blažević, Velkavrh, Severec, Moslavac 2, Kević 6, Tomić 1, Melić 5, Jaganjac 9, Kavčić 1, Markušić, Pribetić 1.

SEDMERCI: Magdeburg 2(1), Nexe 3(2).

ISKLJUČENJA: Magdeburg 8 min. (Chrapkowski 2+2, Magnusson, Ms. S. Jensen), Nexe 12 min. (Bakić 2+2, Blažević, Moslavac, Jaganjac, Probetić).


Najbolja europska sezona u povijesti Rukometnog kluba Nexe ipak neće završiti osvajanjem Europske lige. Našički rukometaši stigli su na Final Four u Lisabon kao autsajderi u društvu Benfice, Wisle i Magdeburga, kojeg im je ždrijeb dodijelio za suparnika u polufinalu. Protiv njemačke momčadi dvaput su poraženi u skupini, a novi poraz upisali su u Portugalu.

Pali su Gromovi časno, pružili su koliko su mogli protiv kvalitetnijeg i znatno jačeg suparnika, no neke je limite teško probiti, koliko god velika bila želja. Našičani zapravo ni u jednom trenutku nisu bili blizu pobjede, cijelo vrijeme je Magdeburg bio taj koji je kontrolirao rezultat i zbivanja na terenu.

Sve u svemu, veliko je ovo iskustvo za Nexe, za momčad, ali i cijeli klub, a ostala je još i utakmica za treće mjesto koja se igra u nedjelju s početkom u 16.30.

Magdeburg je bolje otvorio susret te je prvu značajniju prednost stekao u 6. minuti kad je uz stopostotnu realizaciju napada poveo 6:3. Obrana Nexea teško je pronalazila rješenja za brze i raspoložene igrače vjerojatnog budućeg njemačkog prvaka, koji u 7. minuti odlazi na 7:3, uskoro i na 8:4.

Uspjeli su Gromovi malo posložiti redove, Jaganjac, Kević i Melić zabijali su u nizu za 8:7 u 11. minutu. Zanimljivo, prvu su obranu Nexeovi vratari ostvarili tek u 13. minuti, autor je bio Kuzmanović koji je nakon toga upisao još par obrana, ali ga ostatak momčadi nije pratio na istoj razini.

Magdeburg je u Lisabonu još jednom pokazao da je izuzetno opasna, uigrana i brza ekipa protiv koje je svaka pogreška skupa. Nemaju u svojim redovima previše zvijezda, ali su prava momčad, kolektiv protiv kojeg je jako teško igrati.

Otišli su Nijemci ubrzo opet na +5. Nexe je iz vanjske linije uglavnom bilo bezopasno. Nedostajao je ozlijeđeni Vejin na desnom vanjskom za kojeg nije bilo prave alternative, dok je Jaganjac nakon isključenja ostao na klupi. Odgovornost je na sebe preuzeo kapetan Kević, priključio se na trenutke i Moslavac, no sve je to bilo premalo za tako kvalitetnog suparnika kao što je bio Magdeburg.

Vratar Jensen bio je odličan, skidao je zicere i izluđivao Našičane, koji su u 25. minuti imali priliku za hvatanje priključka, ali nakon Kuzmanovićeve obrane nisu iskoristili kontru tri na jedan te su umjesto na -2 u Magdeburgovoj rekontri otišli na -4. Općenito je Magdeburg postizao više lakih golova u odnosu na Nexe, na odmor je otišao s plusom od pet golova i bilo je jasno da Tamšeovu momčad čeka teških 30 minuta u nastavku.

Odličan je bio mladi Kuzmanović i u nastavku, serijom obrana opet je svoju momčad približio Magdeburgu. Kević je u 39. minuti zabio za 22:20, u nastavku je raspoložen bio i Halil Jaganjac, koji se učinkom u polufinalu dodatno približio naslovu najboljeg strijelca Europske lige.

Ipak, nije Tamšeova ekipa izdržala, u posljednjih 15 minuta nije se uspjela još jednom približiti kako bi imala izglede za preokret. Na kraju +5 za Magdeburg koji će biti favorit i u finalu...

Stotinjak navijača bodrilo Gromove u Lisabonu

Nije za vrijeme prve utakmice Final Foura vladala neka nezaboravna atmosfera, ipak su igrale dvije gostujuće ekipe, pa je većinu utakmicu pratilo oko dvije tisuće ljudi u Areni koja prima 12.500 gledatelja. No, i jedni i drugi imali su svoje navijače. Magdeburgovi maloborniji, ali bolje organizirani, no na trenutke je glasna bila i skupina od stotinjak Nexeovih navijača koji su s ekipom doputovali u Portugal.

Organizacija samog Final Foura bila je dosta skromna u nekim segmentima. Službeni spiker uopće nije govorio imena strijelaca, ime našičkoga kluba izgovarao je 'Neče'. Live ticker na službenoj stranici EHF-a proradio je tek u drugom poluvremenu, novinari su zapisnike dobili tek nakon što je utakmica počela, a isprika je bila da je čovjek zadužen za to dobio covid... U press centru kolačići i voda koja je ubrzo nestala, i teško je ne povući paralelu s velikim rukometnim događajima u Hrvatskoj koji su uvijek vrhunski organizirani, i gdje ne nedostaje ni ptičjeg mlijeka...

Linker
25. travanj 2024 10:53