CROPIX

 SRDJAN VRANCIC Cropix
RUKOMET EL

Nexe zaključio povijesnu europsku sezonu, Našičani poraženi u sudaru za broncu! Lučin i društvo na postolju

U prvom, povijesnom nastupu na Final Fouru Europske lige rukometaši Nexea zauzeli su četvrto mjesto
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 29. svibanj 2022. 18:07

ORLEN WISLA PLOCK - NEXE 27:22

ORLEN WISLA PLOCK: Morawski (9), Ahmetašević (1); Daszek 3, Lučin 3, Jurečić 4, Mitrović, Fernandez 1, Serdio 4, Šušnja, Szita 3, Krajewski, Terzić, Mihić 5, Czaplinski, Žitnjikov 3, Kosorotov 1.

NEXE: Kuzmanović (12+1), Radovanović; Barišić Jaman, Jelinić 2, Vida, Manci Mičević 3, Blažević, Velkavrh, Severec 1, Moslavac 3, Kević, Tomić 2, Melić 4(2), Jaganjac 1, Markušić 1, Pribetić 5.

SEDMERCI: Wisla 3(1), Nexe 3(2).

ISKLJUČENJA: Wisla 6 min. (Fernandez, Šušnja, Terzić), Nexe 2 min. (Blažević).


Našički Gromovi nisu bili na svojoj maksimalnoj razini u susretu za broncu koju su s Orlen Wislom Plock osvojili hrvatski rukometaši Tin Lučin, Lovro Mihić i Leon Šušnja.

Orlen Wisla Plock bila je neporažena u 11 utakmica u nizu u Europskoj ligi, sve do polufinala s Benficom. Drugu godinu zaredom poljska je momčad poražena u polufinalu, ali je ovaj put uspjela osvojiti brončanu medalju nakon što je lani izgubila od RN Löwena.

Unatoč tome što su na završnom turniru upisali dva poraza, rukometašima Nexea treba skinuti kapu i odati priznanje na sjajnoj europskoj sezoni u kojoj su prošli dva pretkola, rušili i jače od sebe i svima stvarali probleme. U Lisabon su, nažalost, stigli prilično umorni i ispuhani od silnih napora, u njima jednostavno nije bilo dovoljno energije ni koncentracije za nešto više od dva časna poraza.

Branko Tamše krenuo je s Jaganjcem i Mancijem Mičevićem u sredini obrane, Tomić i Jelinić bili su na halfovima, Melić i Kević na pozicijama 1 i 6. Kod Wisle je krenuo Mihić na lijevom krilu, dok je Šušnja ulazio u obranu.

Nisu dobro krenuli Našičani, Wisla je u 5. minuti vodila 4:1. Obrana nije funkcionirala, previše je prostora bilo za pivota Serdija, a u napadu je nedostajalo tečnosti i koncentracije, k tome je Morawski utakmicu otvorio nizom sjajnih obrana. Kad su se malo posložili, Gromovi su se vratili na 5:4, ali je onda opet uslijedila crna rupa i Wisla je u 12. minuti bila na 8:4.

Tamše je rotirao i tražio dobitnu kombinaciju, ušli su Moslavac i Markušić, u obranu Blažević, ali i dalje se Nexe tražilo. Da Kuzmanović nije zaredao s par obrana, mogli su Poljaci otići i na veću prednost.

Proigrali su Gromovi nakon što je Terzić u 24. minuti pocrvenio nakon što je udario Markušića u glavu. Suđenje je općenito na Final Fouru bilo na visokoj razini, a u ovoj odluci sucima je pomogla video tehnologija. U tim trenucima Wisla je vodila 13:8, ali se Nexe vraća serijom 5:0; Melić je realizirao sedmerac, pa su iz igre poentirali Manci Mičević, Melić i Pribetić, a svoj prvi gol zabio je Jaganjac u 29. minuti za 13:13.

Strastveni ribič i veliki Blaževićev prijatelj Žitnjikov pogodio je za 14:13 na poluvremenu, no za Našičane je bilo najvažnije da su se vratili u utakmicu.

Početak nastavka bio je vjerna preslika početka utakmice. Opet je Nexeova momčad djelovala konfuzno u oba pravca, a prevelik broj tehničkih pogrešaka omogućavao je Wisli lagane golove. Odlično je to koristio Lovro Mihić koji je u 45. minuti realizirao kontru za 21:16. Melić je nakon toga promašio sedmerac i stvari nisu izgledale dobro, no Kuzmanović je obranio sedmerac i šut iz igre, a Pribetić s dva gola smanjio minus na tri pogotka (21:18).

Ukazao se nakon toga i Lučin, prvo iz sedmerca pa dvaput iz igre za vodstvo Wisle od šest golova razlike. Nisu Našičani imali ni sreće, gađali su okvir gola, dok je poljska ekipa nastavila lakim golovima kažnjavati sve suparničke pogreške. Povratka više nije bilo, Wisla je u završnicu ušla s prevelikom prednošću. Bez obzira na sve, stotinjak Nexeovih navijača u zelenim majicama velikim je pljeskom ispratilo svoje ljubimce.

Halil Jaganjac sezonu je završio s ukupno 108 pogodaka od početka grupne faze Europske lige te je morao pričekati završetak finala da bi saznao je li postao najbolji strijelac natjecanja. 'Prijetio' mu je Petar Đorđić iz Benfice koji je uoči ogleda s Magdeburgom bio na 99 golova. Jaganjac na kraju sezone odlazi u redove bundesligaša RN Löwena kojem ga je ustupio poljski prvak Kielce.

Linker
23. travanj 2024 13:12