MARKO TODOROV/CROPIX
Šola nakon potopa u Barceloni

‘Nisam pao s neba, ali igrači su u rupi i kritika je sada najmanje što im treba...‘

Nakon teškog poraza na premijeri na klupi PPD Zagreba u Barceloni okreće se budućnosti
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 16. listopad 2020. 18:19

Nije to bilo ni lijepo ni zdravo u Barceloni. Znao je Zagreb što ga čeka, znao je Vlado Šola da goreg protivnika za premijeru ne može imati, ali trebalo je to odraditi. Jedan nerealan dvoboj dviju momčadi koje trenutno nisu približne kvalitetom. Sve je, da stvar bude gora, ispalo teže jer je Zagreb u Barcu išao bez petorice, trojice iz prve sedmorke (Ašanin, Burić, Vuglač), putovao jutro na dan utakmice, odmah nakon utakmice se vraćao kući. Preživjeli su.

Iskreno, moglo je to proći i gore, no Barca je imala malo milosti, makar recimo Dika Mem nije prepoznao trenutak, pa je igrao kao da Francuska igra s Hrvatskom. Strašan je...

11 protiv 2 milijuna eura

Svi govore da je Barca bila ono što se mora, a da će Celje biti ono što se treba. Situacija nije dobra i zato će protiv Celja trebati dati i više od sebe. Izazov je veliki, jer Celje je isto na nuli i ima bolju gol-razliku od Zagreba, ali Celje je lani u takvoj situaciji u Zagrebu pobijedilo i presudilo našem prvaku. To treba respektirati, a igru okrenuti na glavu.

image
Zagrebaši već u startu, nažalost, nisu imali šanse protiv Barcelone
FC BARCELONA

Na sve navedene probleme Mandiću je nakon katastrofalnog ulaska momčadi u utakmicu ‘pao život’, a ne smije kao kapetanu, Šipić u kojeg se uvijek može pouzdati fula tri zaredom, Obradoviću se vidi stanka, a ne bi trebala, jer Zagreb nema tako dugu klupu da bi problemi ostali nevidljivi. Mnogi razočarani moraju znati da je Zagreb s proračunom nešto iznad dva milijuna eura, a Barca je na osnovnih 11, jer je u nogometnom klubu kriza. E, pa toliko i o “parama i o muzici”.

Realno, Zagreb svoju Ligu prvaka igra s Celjem i s Motorom i, bude li bolji od njih, bit će to ravno plasmanu u Köln u ovom trenutku. Ta Liga prvaka počinje iduće srijede tek.
Vlado Šola je na presici nakon susreta rekao “da mnogi misle da je počinio suicid, jer je želio trčati s Barcom”, ali ni dva sata nakon utakmice nije promijenio mišljenje. Dapače...
- Želim da igramo rukomet, želim da se natječemo s Barcelonom i ostalima. Svjestan sam situacije, nisam pao s neba, ali moj rukomet je brzi rukomet i mi ćemo tako igrati. Neće ići preko noći, vidjelo se to u Barceloni, ali nisam sa svim nezadovoljan. Mislim da su igrači u jednoj rupi i da je kritika sada najmanje što im treba. Moramo vratiti samopouzdanje, nemamo puno vremena i koliko god to čudno zvuči ja sam u Barci vidio i dobrih stvari.

Moramo izdržati

Recimo...
- Drago mi je da se vratio Božić Pavletić, da je Vlah bio na dobroj razini, da je Ravnić dobro odgovorio nakon ulaska umjesto Mandića, da su mladi Klarica i Grahovac odgovorili dobro na mnoge stvari, napadački. Vidim veliku želju kod Božovića i Hrstića. Bilo je puno promašaja, 17 mislim, od čega 12 ziceri, što znači da smo uspjeli raditi prilike. Ali sa 17 promašaja i 16 tehničkih grešaka ne možeš igrati protiv Barce, a i protiv bilo koga u Ligi prvaka. Da, i dva penala smo fulali. Svjestan sam i da je bilo jurnjave, nepotrebne, no moramo od tih koji su jurili dobiti što mogu, a oni nam trebaju da bismo pobjeđivali. I neću spuštene glave i ramena, jer s tim nećemo naprijed. Znam da je teško, ali moramo izdržati, spremiti se i dobiti Celje za početak, što će u ovom stanju biti teško, no ne i neizvedivo.

Bit će borba s Celjem

Teška premijera?
- Ma, je, tko imalo prati, znao je što se može dogoditi. Nisam zbog toga zabrinut, to je najmanji problem, koliko god je neugodno gubiti tom razlikom i nije stil kluba.

Najveći problem?
- Obrana definitivno, tu ćemo morati definirati stvari preciznije, odlučiti konkretnije. Ovako ima puno rješenja, a nema ništa. Nisam samo govorio iz ovog iskustva, jer Barca je po tom pitanju iznad realnosti. Sjajno rade s pivotima, imaju trojicu briljantnih, a ako njih zatvoriš, Mem i Palmarsson pale sa 12 metara, jednostavno to je tako. Ne znam je li duboka bila najbolje rješenje, možda je to ipak plića, vidjet ćemo, razgovarati ovih dana i riješiti. Moramo ići jedno po jedno, dobivati odgovore. Naravno da su nam nedostajali igrači, da pričam koliko mi svaki fali nema smisla, ali to je tako, ne mogu ja tu ništa, samo nadati se da ćemo s Celjem biti svi na okupu.

Barca je impresionirala stilom i igrom.
- Barca igra najljepši rukomet u Europi u ovom trenutku. Imaju sustav, ta lopta ide vrhunski, svi sudjeluju i to je taj rukomet koji volim, koji preferiram i kojem težim. Znam da su oni Barca, ali ja ću učiniti sve da u okviru mogućnosti tako igramo i mi. Puno je posla, no kada sam ulazio u sve to, znao sam što me čeka.

Tri su favorita skupina bila od početka, a ispred svih je Aalborg koji je zamalo pao u Zagrebu. I ako je Kiel bio -10, ako je Veszprem bio -12, a Barca -18, ne smije se spustiti glava. Sada je najlakše biti depresivan, a najteže dignuti se i krenuti dalje. Ako imaju petlje, uspjet će. A ako ne, onda...
- Gledamo Celje, tu smo negdje, slično nam je. Oni s Barcom -14, mi -18, s Kielom mi -10, oni -11, a s Veszpremom mi -12, a oni -15. Bit će borba - zaključuje Šola.

Linker
23. listopad 2020 23:25