Domagoj Duvnjak može slaviti
 AFP
JUNAK DUVNJAK ZA SN

‘Nisam zaspao do 4 ujutro pred finale! I ne mogu biti potpuno sretan, moje srce je s Hrvatskom koja pati‘

‘Divim se svim tim ljudima od HGSS-a, liječnika, sestara, volontera, Crvenog Križa koji pokazuju..‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 31. prosinac 2020. 15:29

Ovo je apsolutno bila godina Domagoja Duvnjaka. Najbolji hrvatski sportaš zaključio ju je u stilu osvojivši kao kapetan Kiela naslov prvaka Europe u Kölnu. Prije Final Foura, neposredno nakon što je izašao iz korona problema, rekao je: “Stvarno ne znam što i koliko mogu u ovom trenutku”.

Da bi pokazao kako može jako puno jer majstor je jednostavno majstor. To nije nešto što se stječe treningom, već nešto što se nosi u sebi i čini te posebnim. Duvnjak je mijenjao Sagosena koji je u obje utakmice ispadao zbog dva brza isključenja, zatvorio je obranu kako samo on to zna, a u polufinalu protiv Veszprema, kada su svi stali, povukao je i sa četiri gola riješio pitanje pobjednika.

To je veliko ohrabrenje za Hrvatsku uoči Svjetskog prvenstva u Egiptu, ali Duvnjak sada treba 15 dana posebnog programa u kojem ga se mora osvježiti i vratiti mu snagu, jer jasno je koliko nam znači u cijeloj priči.

No, njegove riječi nakon osvajanja naslova prvaka Europe, drugog u karijeri (2013. je igrao za HSV), nisu bile euforične. U veselom autobusu koji se oko jedan iza ponoći kretao prema aerodromu u Bonnu za let prema Kielu, govorio je u pola glasa.

- Ne mogu biti potpuno sretan, iako sam iznimno ponosan na ovo što smo učinili. No, moje srce je s Hrvatskom ovih dana, s mojom zemljom koja proživljava strašne trenutke. Divim se svim tim ljudima od HGSS-a, liječnika, sestara, volontera, Crvenog Križa koji pokazuju što smo mi u ovim teškim trenucima. Nisam mogao zaspati noć prije finala, budan sam bio do četiri, čuo sam se sa svojima, zanimalo me sve. Onda još na dan utakmice se dogodi što se dogodilo. Strašno. I prođe ti kroz glavu koliko je ovo sve malo bitno u odnosu prema tome što se događa doma. Nisam bio sav svoj, ali momčad je bila fantastična.

Savršena obrana

Finale Four je ponovo pokazao svoje draži.
- Prije početka sam govorio da favorita tu nema, da je sve u dvije utakmice i da je ključno pitanje kako će tko reagirati. Mi smo reagirali fantastično. U dva dana odigrali smo dvije briljantne utakmice, pokazali kvalitetu i karakter, sve je funkcioniralo besprijekorno, nismo imali slabe točke. Obrana je bila savršena sa Wiencekom i Pekelerom, o Landinu na golu ne treba trošiti riječi, vidjeli ste kako je finale odigrao Weinhold, kako je igrao Sagosen. Nismo ni mi bili svjesni da to možemo. Iskreno možda nam je ta stanka zbog korone nakon silno naporne sezone zbog ozljeda dala potrebnu svježinu da sve to izdržimo.

I još produžetak s Veszpremom?
- Lomili su nas širinom, imali +4 pred kraj i +2 u produžetku, sve smo stigli. Mi smo u tom Veszpremu izgubili ove sezone deset razlike, razbili su nas, ali nismo tada pokazali našu 3-2-1 obranu koja je sada pomela i zbunila njih. Mislim da smo tu izvukli maksimum maksimuma.

image
AFP

Onda Barca u finalu?
- Barca je moćna, ima širinu, nismo ove godine mogli s njom u skupini, ali znaš da protiv takvih momčadi nema filozofije, da obrana mora biti savršena, da vraćanje u obranu mora biti savršeno, a mi smo stigli mijenjati i dva igrača. Bili smo stvarno fantastični. Barcelona koja ove sezone ide redovno i do 40 golova, nama je zabila 28, od čega 24 igre i mislim da je to bio ključ naše pobjede u kojoj je Landin na golu bio čudesan. Bili smo strpljivi, nismo puno griješili, igrali smo svoju igru, Barci nismo pustili da se nametne. To ovako zvuči jednostavno, ali za napraviti protiv takvih momčadi je jako teško.

Jednog je posebno pohvalio?
- Pekeler je bio briljantan, tako odigrati u dva smjera, obje utakmice u komadu, to mogu samo istinski majstori.

Slično je bilo i 2013.

Neće biti slavlja u Kielu?
- Neće, zbog ove korone, i to je najveća šteta. A sjajnu sezonu smo napravili vratili naslov prvaka Njemačke u Kiel, vratili se nakon tri godine na Final Four i osvojili ga. Moj drugi naslov nakon HSV-a 2013., a i tada je priča bila slična. Nismo bili favoriti i isto smo dobili u finalu Barcelonu.

Sezona...
- Čudo što reći, u svemu ovome, sa svim tim dosezima, sa saznanjem da mi se rodio sin Šime, doista sam presretan, ali kažem ponavljam moje je srce s Hrvatskom koja pati. Sve je ovo nebitno prema tome.

I sada mali odmor pa pripreme za Svjetsko prvenstvo u Egiptu?
- Da, baš tako. Dobro da SP ne počinje odmah, da ću se imati vremena i fizički dotjerati, jer zbog korone praktično dva tjedna nisam uspio raditi ništa. Vidjet ćemo, ja sam uvijek optimist, ništa ne obećavam, ići ćemo utakmicu po utakmicu, pa dokle stignemo. Samo da nam zdravlja ne fali, sve drugo ćemo lako. Veselim se novom izazovu, veselim se našem novom druženju, jer smo na posljednja dva natjecanja stvorili sjenu atmosferu, a ona jako puno znači.

Eto tako priča Domagoj Duvnjak, kapetan Kiela i Hrvatske.
Nećemo reći da je najbolji na svijetu, neka to kaže IHF, bilo bi najpoštenije nekog svega što je pokazao u 2020. godini.
Kapa dolje.

Duvnjakovi trofeji i medalje

ZAGREB (6)
3x prvak Hrvatske: 2007., 2008. i 2009.
3x Kup Hrvatske: 2007., 2008. i 2009.
HSV (5)


2x njemački Superkup: 2009. i 2010.
Kup Njemačke 2010.
Prvak Njemačke 2011.
Prvak Europe 2013.


KIEL (8)
2x njemački Superkup: 2014. i 2015.
2x prvak Njemačke: 2015. i 2020.
2x Kup Njemačke: 2017. i 2019.
EHF kup 2019.
Prvak Europe 2020.


REPREZENTACIJA HRVATSKE (8)
3x europsko srebro: 2008., 2010. i 2020.
Svjetsko srebro 2009.
2x europska bronca: 2012. i 2016.
Olimpijska bronca 2012.
Svjetska bronca 2013.

Linker
24. travanj 2024 00:44