Henk Groener
 BO AMSTRUP
NAŠE DJEVOJKE ČEKAJU

Nizozemac na njemačkoj klupi ruši reprezentaciju koju je stvarao sedam godina i pomaže Hrvatskoj?

Henk Groener je od 2009. do 2016. bio izbornik svoje domovine, sad će je s Njemačkom probati dobiti.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 14. prosinac 2020. 15:27

Hrvatska je prvi krug apsolvirala s tri pobjede i to protiv tri suparnika koja su u startu imala ulogu favorita - Mađarske, Nizozemske i Srbije. Njemačka u svojoj skupini nije bila ni blizu tom učinku - pobijedila je Rumunjsku, pa ih je doslovno razbila Norveška, a u posljednjem kolu bod im je otela i Poljska, koja je ispala i u drugi krug je donijela dva boda.

Protiv Rumunjki je napadački teret ravnopravno podijelila trojka iz vanjske linije, 29-godišnja Kim Naidzinavicius, jedina s više od 100 reprezentativnih nastupa, te dvije 22-godišnjakinje Emily Bolk i Julia Maidhof, a svaka je dala po četiri gola. Golmanica Dinah Eckerle, inače suigračica naše Katarine Ježić u mađarskom Siofoku, imala je 8 obrana od 26 udaraca na gol.

Raspored je vic

Norvežanke su ih doslovno “ubile” u drugom kolu, već na poluvremenu su vodile 22:14, na kraju je bilo ogromnih 42:23. Nora Mork im je utrpala 12 golova od 15 udaraca (80%), a stopostotni učinak su imale Herrem (7/7), Reistad (4/4) i Dale (4/4). Protiv Poljakinja su Njemice u 58. minuti imale prednost od 2 gola (21:19), ali nisu izdržale i Poljakinje su osvojile svoj jedini bod.

Za razliku od naše reprezentacije koja je prvu utakmicu drugog kruga odigrala već u četvrtak, Njemice su imale odmor do subote kad su nadigrale Mađarice s 32:25, a razliku su napravile u drugom dijelu koji su dobile s 19:14.

image
Njemačke rukometašice
BO AMSTRUP

No, ako su imale prednost u startu drugog dijela, sad se situacija potpuno mijenja jer ih očekuju dvije ključne utakmice u dva dana - danas protiv Nizozemki, a sutra protiv nas.

- Raspored je pravi vic - prokomentirao je izbornik Njemica Henk Groener i nastavio:

- Nije fer prema svima, a Norveška recimo ima puno bolji raspored od nekih drugih.

Henk Groener je Nizozemac i ne samo to, upravo je on Nizozemsku pretvorio u žensku rukometnu silu. Na izborničkom mjestu je bio od 2009. i odveo ih je na SP 2011. gdje su bile 15., dvije godine kasnije 13., a 2015. su s njim na klupi osvojile prvu veliku medalju - svjetsko srebro u Danskoj. Svoj izbornički mandat na klupi Nizozemki Groener je završio na OI 2016. na OI u Riju gdje je Nizozemska bila 4.

Nakon Rija je napustio je izborničku poziciju u Nizozemskoj, a od 1. siječnja 2018. vodi Njemice i od tada slaže novu ekipu. Na Euru 2018. završile su 10, a na SP-u 2019. falio im je jedan gol protiv Srbije da bi ušle u polufinale i osigurale nastup na olimpijskim kvalifikacijama. Na kraju su završile osme i bez prilike da odu u Tokio.

Bit će to čvrsta utakmica

I sad Groeneru na putu prema polufinalu stoji reprezentacija koju je on stvarao, koja je lani osvojila svjetsko zlato, ali je ovdje bila u velikim problemima u prvom krugu. Prvo je Nizozemske dobila Srbija (29:25), potom i mi (27:25) i provukle su se dalje pobjedom protiv Mađarske (28:24). U drugom krugu su protiv Norveške izgubile 7 razlike (32:25).

- Bit će teško, mislim da će to biti čvrsta utakmica, da će se igrati brzo. Vratili smo se u igri i dat ćemo sve od sebe i vidjet ćemo tko će na kraju bolje proći.

Linker
16. travanj 2024 15:18